Sport

2010.06.14. 17:16

A gravitációt nem ismerik

Balatonfüred - A Balaton Bike Festen, Közép-Európa legnagyobb kerékpáros eseményén ezernél is több bringás tette próbára tudását, mérette meg magát.

B. Virág Rita

Négy napon át, július 9 13-a között Balatonfüredet és Tihanyt a kerékpárosok vették birtokba. A második alkalommal megrendezett Balaton Bike Fesztiválon a hagyományos országúti és mountainbike-os gyorsasági számokon kívül olyan nézőcsalogató szakágaknak is versenyt tartottak, mint a downhill vagy a dirt jump.

De hogy mi is az a downhill? Az első downhillviadalt 1976-ban jegyezték fel, s a California állambeli dózer- utas száguldást nevezték annak. Azóta a városi változata lett egyre elterjedtebb. Ez egy lejtőzős szakág, ahol a mintegy 1,53 kilométeres pályát lépcsőkkel, különböző ugratókkal, éles kanyarokkal nehezítik.

Az idei Tihany Downhillre nemcsak hazánk, hanem a világ legjobb riderei is eljöttek. A versenyzők gyorsasága, valamint ügyessége is kápráztató volt, úgy tűnt, mintha a gravitációt egyáltalán nem is ismernék. Végül a román győztes, Sorin Parau 3000 euróval gazdagodott.

A dirt jump is egy ugratós szám, de itt az a lényeg, hogy a négy méter magas ugratókról elrugaszkodva a résztvevők minél több időt töltsenek a levegőben és minél több trükköt mutassanak be ezalatt. Itt az első helyezett 800 euróval lett gazdagabb.

A Balaton Bike Festen a tereptriatlon volt még az egyik legérdekesebb szám. Ugyan a másodfokú viharjezés miatt az úszás elmaradt, így duatlonná rövidült a program, ám a Bakony legszebb vidékein való bringázás, valamint a Füred környéki terepfutás is sokakat vonzott.

Természetesen nemcsak a profiknak, hanem az amatőr bringásoknak, valamint a családoknak is kínáltak programokat. Utóbbiaknak a kerülő túrákat 21, 39 és 75 kilométerre írták ki.

Szólnunk kell még az MTB Balaton Maratonról, valamint a Right Guard XCO számokról is, ahol szépszámú mezőny küzdött a helyezésekért. A Balaton Maratonon 33, 77 és 107 kilométert írtak elő, míg a cross countryban az elit kategóriára nagyjából 60 kilométer várt.

A fesztivál ideje alatt a Tagore sétányon kialakították a Mesterségek utcáját, ahol az üvegművestől a keramikuson át a kosárfonóig sokféle mesterség bemutatkozott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!