Sport

2010.07.16. 16:25

A Vatikánt is verték - A cigány válogatottnak két Veszprém megyei tagja is van

Veszprém - Két Veszprém megyei sportemberrel a soraiban, illetve a szakmai stábjában lépett pályára legutóbb a magyar cigány labdarúgó válogatott, amely Felcsúton 8:1-re verte meg a Vatikán svájci gárdistákból álló együttesét.

Horváth Gábor

Százhét mérkőzés, száz-négy győzelem - ez a magyar cigány válogatott történetének jelenlegi, kalapemelést megérdemlő mérlege, de természetesen sem korábban, sem a legutóbbi mérkőzésen sem az eredményesség volt az együttes létezésének legfontosabb tényezője.

Ezt hangsúlyozza Pintér Csaba is, a jelenleg a Várpalotai BSK utánpótlásában tevékenykedő futballedző valamivel több mint egy évvel ezelőtt került be a roma válogatott szakmai stábjába.

- Egy leendő támogatón keresztül léptem velük kapcsolatba, a támogatás nem jött össze, de én ott ragadtam. Pályaedzőként dolgozom, és a szervezésben is részt veszek - nyilatkozta Pintér Csaba, aki a csapat működésével kapcsolatban elárulta: a hazai meccsek mellett külföldi meghívásos tornákon, találkozókon vesznek részt.

- Sok hírverő mérkőzésen lépünk pályára, falunapokra járunk, sokszor látogatunk meg cigány többségű településeket. A találkozók előtt összetartások vannak, és tartunk kiválasztókat is. Az egyik feladatom egyébként a közeljövőben az lesz, hogy segítsek létrehozni egy országos kiválasztó rendszert.

A szakember hangsúlyozta: ha sok roma származású fiatalt be tudnak vonni a labdarúgóképzésbe, nagy az esély arra, hogy lesz közülük olyan, aki kiemelkedik.

- Minden tiszteletem azoké, akik bekerültek a válogatottba. Aki idáig eljut, az sokat dolgozik érte, és a jelenlegi keret nagyon fegyelmezett társaság.

Mezei István szakmai vezető, menedzser remekül tud bánni a futballistákkal, hallgatnak rá. Ő vallja, hogy a válogatottnak nem csak az a célja, hogy kiemelje a fiatalokat, hanem az is, hogy egyfajta kapocs legyen a roma és a nem roma közösség között.

Pintér Csaba megjegyezte: a külföldi túrák mindannyiuk számára óriási élményt jelentenek. Főképp annak a fényében, hogy a játékoskeret legnagyobb része korábban még sosem lépte át a határt. A csapat a közelmúltban Rómában is járt, ahol többek között megtekintették a Vatikánt és pályára léptek a svájci gárda válogatottja ellen. A felcsúti mérkőzés e találkozó "visszavágója" volt.

A válogatott programjában szerepelnek még külföldi utak, ám nem mindegyiknek tud a csapat eleget tenni. Ahogyan Pintér Csaba fogalmaz: az erkölcsi elismerés egyre magasabb, de több támogatóra lenne szükségük.

- A magyar labdarúgásban történő átalakulással párhuzamosan nálunk is lesznek változások, nagyon bízom benne, hogy pozitív irányba mozdul el a roma válogatott sorsa.

A magyar cigány labdarúgó-válogatott 1992-ben alakult. Első hivatalos mérkőzését Ausztria roma válogatottja ellen játszotta és nyerte meg 15:0-ra.

A leghíresebb roma származású magyar labdarúgó Pisont István, aki több mint harmincszor ölthette magára a nemzeti csapat mezét.

A jelenlegi keretnek Pintér Csaba másodedző mellett megyénkből Horváth László tagja még. A korábban Ősiben futballozó csatár legutóbb a várpalotaiak NB III-as együttesében szerepelt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!