Sport

2010.07.06. 11:54

Tripla aranyérmek - A Veszprém FC USE eredményes idényt zárt

Veszprém - Idén is remek szezont zárt a megyeszékhely labdarúgó-utánpótlásegyesülete. A Veszprém FC USE fiataljai négy korosztályban három arany- és egy ezüstérmet szereztek. Összesen csaknem ezer gólig jutottak, míg a kapott találatok száma a százat sem éri el.

Horváth Gábor

Kezdjük a legfiatalabbakkal! A VFC USE a II. osztály északnyugati csoportjában szereplő U-13-as együttese (edző: Kozma Csaba) nyolcpontos előnnyel végzett a tabella élén, úgy, hogy a gyerekek 30 meccsen 240 (!) gólt rúgtak, és mindössze 15-öt kaptak. Ennek fényében nem csoda, a bajnokság gólkirálya a veszprémi Kovács Botond lett 65 találattal.

Az U-15-ös korosztály VFC-s csapata ezüstérmet szerzett a szombathelyi Illés Akadémia mögött. A Jugovits Lajos irányította gárda egészen 285 találatig jutott és a soraiból került ki az idény gólkirálya: Szabó Bence 66 góllal végzett a mesterlövészek listájának élén.

Az NB III Bakony csoportjában - a felnőttekhez hasonlóan - mindkét veszprémi utánpótlás-társulat a tabella élén zárt. Az U-16-osok (edző: Palotai Nándor), huszonkét sikert aratva, veretlenül lettek bajnokok, a Rugovics Vendel által felkészített U-19 pedig csak egyszer kapott ki. Előbbinél szintén veszprémi gólkirályt avattak, Bakay Ferenc 51 találattal érdemelte ki a címet.

A rendkívül sikeres idény négy fiatal futballista számára különösen jól sikerült. Bacsi László, Ihász Patrik, Meiczinger Bence és Novothny Soma három, aranyérmet szerzett együttesnek (U-16, U-19 és az NB II-es szereplés jogát kivívó felnőtt alakulat) is tagja volt, így az ifjú tehetségek igazi medálgyűjteménnyel térhettek haza a hagyományos évadzáróról.

A 17 életévét a napokban betöltő Ihász Patrik a Naplónak elmondta: nagyon boldog, mert sosem gondolta volna, hogy három ilyen jó csapatban húzhat mezt egyszerre. 

- Az egyesületben van egy olyan rendszer, hogy sokan egy korosztállyal feljebb szerepelnek, azért, hogy idősebbek között szerezzenek rutint és tapasztalatot. Az U-16-ban néhány meccsen léptem pályára, és nagyon jól éreztem magam, az U-19-es csapatban játszottam a legtöbbet, jelenleg ez igazából az én szintem, a felnőtt bajnokság világába pedig belekóstolhattam, ami több szempontból is hasznos volt számomra - foglalt össze az először hét esztendősen stoplist húzó, védőként és védekező középpályásként is bevethető focista.

A Lovassy László Gimnázium diákja a jövőjével kapcsolatban megjegyezte: tisztában van vele, hogy nemsokára eljön az a pillanat, amikor választania kell a sport és a tanulás között, de amíg lehet, egyszerre műveli a kettőt. Ha lehetősége lesz rá, szeretné magát kipróbálni minél magasabb osztályban, esetleg külföldön, de ezek még távlati célok

A hamarosan szintén 17 éves Bacsi László máris nagy vándornak számít, hiszen a Fejér megyei Baracsról származó fiatalember Felcsút érintésével került Szombathelyre és az Illés Akadémia kölcsönjátékosaként szerepel Veszprémben. 

- Remekül érzem magam a városban. Jó volt mindegyik korosztályban játszani. Sokat dolgoztam azért, hogy bekerüljek a felnőtt keretbe, úgy érzem nem ment rosszul a foci, bár még sokat kell fejlődnöm. A VFC-nél kezdem a nyári felkészülést, de ezt még nem tudom, hogy szeptembertől hol szerepelek.

A négyesfogat másik két, a többieknél egy évvel fiatalabb futballistájának teljesítményéről sokat elmond, hogy tagjai az utánpótlás-válogatottaknak és már külföldi egyesületek érdeklődését is felkeltették.

A felnőttek között 14 meccsen hét gólig jutó Novothny Soma idén többször volt eredményes az U-16-os nemzeti csapatban is, és a 16 esztendős, remek fizikai adottságokkal rendelkező csatár hamarosan angliai próbajátékra utazik. A szintén korosztályos válogatott Meiczinger Bencének hasonlóan remek kilátásai vannak egy profi karrier kiépítéséhez.

 

Van, akinek a határ a csillagos ég

A fiatalok tudását, lehetőségeit Rugovics Vendel, a VFC USE szakmai vezetője részletesen értékelte.

Bacsi László: Jó felépítésű, jó rúgótechnikájú játékos. Hatalmas távoli bombagólokra képes.

Ihász Patrik: Tizenhét évesen az U19 csapatkapitánya. Csupaszív, fegyelmezett játékos. Szellemi képességeit jól kamatoztatja a csapat taktikai variációinak érdekében. Kapocs az edző és a csapat közt.

Meiczinger Bence: Sok-sok türelmet és gondoskodást igényel, de, ha megkapja, akkor csodákra képes. Kreatív, improvizatív játékos, amely a legnagyobb érték a modern labdarúgásban. Sokra viheti, de ehhez türelem, alázat és elszántság kell, elsősorban saját maga részéről.

Novothny Soma: Rendkívüli gólérzékenység és idegrendszeri stabilitás jellemzi, főként a döntő pillanatokban. Tökéletes fizikuma és mentális keménysége a legnagyobb célok elérésére is feljogosíthatja. Alkatából fakadóan szinte folyamatosan szükség van a posztspecifikus technikája fejlesztésére. Ha ezt tökéletesre csiszolja, akkor a határ a "csillagos ég".

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!