Sport

2010.08.26. 14:18

Európai autókrossz - A hétvégén Nyirádra érkeznek a sportág legjobbjai

Nyirád - A ralikrossz Európa-bajnokság mezőnye remekül érezte magát a nyirádi autós arénában. Minden bizonnyal hasonló három szép nap vár az autókrossz-kontinensbajnokság résztvevőire is a hétvégén.

Novothny Ottó

A nyirádi autós aréna nagyon népszerű a különböző két- és négykerekű szakágak művelői között. Nem véletlen, hogy az idén a szép fekvésű sportlétesítmény vendégül látta már a ralikrossz európai pilótáit, a hétvégén pedig a kontinens legügyesebb autó-krosszcsapatai mérik össze tudásukat. A nyirádi pálya 1040 méter hosszú, az előírásoknak megfelelően kilencven versenyzőt és azok csapatát tudja fogadni a depóban.

A rajthely beton, a küzdőtér murva talajú. Amellett, hogy az aréna magas szintű rendezvények házigazdája, rendszeresen itt tesztelnek különböző autós istállók, illetve pilóták.

A hétvégi Európa-bajnoki futam a 7.  lesz az idei sorban. Korábban Portugália, Spanyolország, Litvánia, Németország, kétszer Csehország volt a vendéglátó. A magyar futam után francia következik, majd Olaszországban ér véget az európai szezon. Az autós vetélkedőre tizenöt ország kilencvenhét pilótája nevezett. 

Az összetett pontverseny legjobbjait természetesen láthatja a nagyérdemű az arénában. A Divízió I-ben a litván Pleskovas áll az élen (71 pont), a cseh Borzek (70) és az orosz Kvashnin (54) követi őt.

Két magyar is szerepel a listán, Kárai Tamás (40) a kilencedik, Emődi János a tizenkettedik. Mindketten megpróbálják gyarapítani pontjaik számát, illetve javítani a helyezésükön. A Divízió 3-ban a francia Baudet (79) vezet, a holland Gallaghan (75) és a cseh Bartos (69) előtt. Az eredményekből is kiolvasható, semmi nem dőlt még el, így a nyirádi pontokkal óriásit lehet ugrani előre.

A Divízió 3A-ban abszolút cseh uralom van: Musil (92) meggyőző, már-már behozhatatlan teljesítménnyel előzi meg két honfitársát, Hanakot (60) és Nosaleket (57). Ebben a rangsorban Ábrahám Károly (17) a tizenötödik helyen ugrik neki a nyirádi eseményeknek.

Ami a csapatok versengését illeti: a csehek előnye tetemes (266 pont), a hollandoknak (170) bravúrok kellenek a szépítéshez. A magyarok előkelő helyen, a hetediken (66) állnak.

A junior buggy kategóriában tavaly Szabó Krisztián diadalmaskodott, az idén tehát címvédőként próbálja megnyerni a nyirádi viadalt. A pontversenyben vezet, de sokan szeretnék letaszítani a trónról.

Divízió 3-ban Vörös Tibor áll a magyar bajnokság legelején, a hétvégén szeretne a legjobbak közé jutni.

Az épített és karosszériás gépek versengése mindig remek látványt és izgalmakat ígér, az autók elképesztő sebességgel versengenek.

 

Az érdeklődő egészen különleges autókat láthat a hétvégén az arénában. Skoda Fabia, a Ford több típusa (Focus, Puma, Fiesta, Scorpio) mellett Mitsubishi, Toyota, Seat, Renault egyaránt megcsodálható.

Van, ahol még változatosabb a kép. BMW, Audi, Tatra, Volvo, Zac-Pas, Pro-puision, Honda, Armo, Ducati, Nissan verseng majd egymással. Aztán lesz még Vauxhall, Volkswagen, Suzuki, Lüönd, Opel, Kawasaki, Hayabusa, Yamaha és mindezen négykerekűek mindenféle fajtája. Persze a buggykat is megnézhetik a nézők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!