Sport

2010.08.18. 20:26

Mérföldkőnél - A VFC USE új alapokra helyezte a város fociját

Veszprém - Évekre előre kidolgozott, pontos, precíz forgatókönyv alapján dolgoznak a megyeszékhely labdarúgó-utánpótlásegyesületénél.

Horváth Gábor

Az eredmények önmagukért beszélnek: sorban jönnek a bajnoki címek, a klub több labdarúgója is korosztályos válogatott, a helyi fiatalokra támaszkodó és nemrég a nulláról újrainduló felnőttcsapat pedig idén feljutott az NB II-be.

A Veszprém FC USE nem egy idős egyesület, hiszen csak 2004-ben alakították, ám a még éppencsak serdülőkorú szervezet ennyi idő alatt is letette a névjegyét. A Rugovics Vendel által irányított szakmai munka az országban szinte egyedülálló módon működve helyezte új alapokra a város labdarúgását.
 
- Hatodik esztendeje működik a klub. Milyen érzésekkel tekint vissza az elmúlt időszakra? - kérdeztük a VFC USE szakmai vezetőjét, a korábbi válogatott veszprémi csatárkedvencet, Rugovics Vendelt.

- Büszkébb vagyok erre a hat évre, mint a teljes játékospályafutásomra összességében. Főként azért, mert a VFC USE létrehozása és működtetése egy sokkal nehezebb és rögösebb út volt.
 
- Kezdjük akkor a legelején!

- Utánpótlásedzőként azzal kellett szembesülnöm, hogy Veszprémben a fiatalokra szánt önkormányzati pénzt gátlástalanul pumpálják át a felnőttfutballba. A változtatás gondolata akkor forrt ki, amikor dr. Vonderviszt Ferenc fizikussal beszélgettünk erről a témáról. Ő ismertségével és elfogadottságával mérhetetlen segítséget adott a helyi gyermek labdarúgás új alapokra helyezésében. Szerencsére sikerült olyan embereket az ügy mellé állítani, akik Irmes Zsolt elnökségével a mai napig tudják segíteni a klub munkáját.

- Mi volt a következő lépés?

- Írtam egy kérvényt az önkormányzat sportbizottságának, amelyben támogatásukat kértem ahhoz, hogy lokálpatrióta alapokon építsük fel, egészen NB-s szintig a veszprémi labdarúgást. Úgy gondoltam, hogy tőke nélkül csak ezen a módon lehetünk sikeresek a rendkívül eredményes kézilabdacsapat mellett. Érzékeltem, hogy az akkori rendszer hamarosan összeomlik és ez meg is történt egy éven belül. A felnőtt labdarúgás megszűnt a városban, de a mi egyesületünk még nem volt olyan állapotban, hogy rögtön megpróbálja újjáéleszteni azt.
 
- Időközben az Erdész utcai sporttelep is megújult.

- Így van, akkori közép-dunántúli instruktorként nagy erőket sikerült megmozgatnom azért, hogy az ország első állami pénzből épült műfüves pályája Veszprémben létesüljön. A város egy értékes területtel pályázott, utólag is köszönjük a támogatását. A település vezetése politikai hovatartozás nélkül segített és ez akkor kuriózum volt az országban.
 
- Visszatérve a felnőtt labdarúgásra, nem sokkal később ismét lett első csapata a megyeszékhelynek. A megyei másodosztályban kezdő Veszprém FC ma már az NB II-ben szerepel. Szorosan együttműködve a VFC USE-val.

- Négy évvel ezelőtt UEFA B licences edzőképzést vezetve találkoztam két veszprémi fiatalemberrel, Garai Péterrel és Cseresznyés Péterrel, akiken láttam, hogy megfogta őket az utánpótlásképzésünk filozófiája. Beszélgettünk róla, hogy építenünk kellene rá egy felnőttcsapatot, amely meg is alakult és néhány év alatt egészen az NB II-ig jutott. A VFC USE az anyaegyesület, a VFC külön gazdasági, de egy szakmai alapon működik vele. Magyarországon nem létezik olyan futballrendszer, amely helyi fiatalokra építve U-19-es Európa-bajnoki bronzérmet, számtalan hazai bajnoki címet tud felmutatni, felnőtt szinten pedig professzionális szintig eljutni.
 
- A kritikusok is elismerik az egyesület munkáját, ugyanakkor gyakran elhangzó vád: a legtehetségesebb fiatalok elkerülnek Veszprémből.

- Minden gyereknek meg kell adni a lehetőséget arra, hogy a képességének megfelelő szintre eljuthasson. Legyen az a megye II vagy a nemzetközi futballélvonal. Ez nem stratégiai kérdés, hanem kötelesség. Külön büszke vagyok arra, hogy e filozófia mellett is fel tudtunk építeni egy profi felnőttcsapatot. Nem mellékesen, a mi szintünkhöz mérve jelentős összeg folyik be a játékoseladásokból, s így meg tudjuk valósítani a kitervelt infrastuktúrális fejlesztéseket. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek a lehető legjobb szerháttérrel rendelkezzenek. Nem mindegy, hogy milyen a labda vagy a szerelés minősége, mert az a klubhoz tartozást is erősíti. A minőségi munka eredményéből befolyó pénzt olyan minőségi segédeszközök vásárlására fordítjuk, amelyek a következő generációk felnevelését is jól szolgálják.
 
- A veszprémi foci az NB II-be jutással mérföldkőhöz ért. Mit hozhat a jövő?

- Fontosnak tartom, hogy a másodosztályú tagságot meg tudjuk tartani, mert ez az egyik feltétele annak, hogy minél több tehetséges fiatal itt akarjon futballozni. Az utánpótlás-játékosok előtt kell lennie egy olyan rangos szintnek, ami vonzó számukra, amit el akarnak érni. Emellett szeretnénk a sporttelepet tovább fejleszteni, a terveink között szerepel egy lelátó és egy 21. századi szakmai gyakorlópálya építése is.

 

A 2004-ben alapított Veszprém FC Utánpótlás Sport Egyesületben 450-500 fiatal rúgja a labdát, ebből kétszázan igazolt labdarúgóként. A kilenc edzőnek munkát adó klubnak nyolc, bajnoki rendszerben foglalkoztatott csapata van.

Ami az eredményeket illeti, a megszerzett bajnoki címeket és tornagyőzelmeket nehéz lenne összesíteni. A VFC USE már több játékost adott, illetve jelenleg is ad a különböző utánpótlás-válogatottakba. 2008-ban a veszprémi nevelésű, ma már az NB I-es Szombathelyi Haladást erősítő Iszlai Bence tagja volt az U-19-es Európa-bajnokságon bronzérmet szerző magyar válogatottnak.
 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!