Sport

2010.10.26. 11:23

Eredményes birkózók - Az elmúlt években folyamatosan nőtt a létszám

Veszprém - Tizenkét esztendővel ezelőtt alakult újjá a Veszprémi Dózsa SC birkózó szakosztálya és azóta esztendőről esztendőre magasabbra teszik a lécet a versenyzők és vezetők egyaránt.

Novothny Ottó

Az utóbbi években ugyan anyagi problémákkal küzdött a sportkör, ám ennek ellenére a létszámot folyamatosan sikerült bővíteni, miközben a két edző (Faragó Zsolt, Izsák Károly) mellé Faragó Attila is csatlakozott, aki az általános képességfejlesztés mellett egyéni foglalkozásokat is tart a sportkör tagjainak.

Az összetett munka eredménye, hogy az elmúlt években a veszprémi sportolók a korosztályos magyar bajnokságokon nagyszerűen szerepeltek, amit a klub éremtáblázata is bizonyít: hat arany-, tizenhét ezüst- és huszonkét bronzérmet szereztek.

Kiemelkedő tudású és képességű tanítványokból sem volt hiány, hiszen például Németh Zsanett korosztálya és korcsoportja legjobbja, olyannyira, hogy az idén az ifjúsági és junior első hely mellett, a felnőttek között is a dobogó második fokára állhatott fel. Sőt, egyetlen magyar női birkózóként képviselhette a klub és Veszprém színeit az I. Ifjúsági Olimpián, ahol kiváló produkcióval a hetedik helyen végzett.

Mellette Maász Barnabás is remekül teljesített: ifjúsági kötött- és szabadfogásban egyaránt bajnoki harmadik helyen zárt, ami a két éves kihagyását figyelembe véve nagyszerű jövőt sejtet.

Pedig a birkózókat a közelmúltban rosszul érintette, hogy a rendőrségi tornateremből kizavarták őket, ám ezután a Botev iskolában új otthonba költözhettek, ahol kevesebb gyakorlási lehetőségük van ugyan (kedd 18.30 és péntek 17.30), de ettől függetlenül jól érzik magukat.

A versenyzők mellett egyre többen használják a birkózást a szabadidő aktív eltöltésére, illetve azért járnak a veszprémi egyesület gyakorlásaira, mert jól érzik ott magukat.

- Természetesen fontos, hogy minél több jó eredményt érjünk el, de sokan jönnek hozzánk olyanok is, akik nem szeretnének versenyeken számot adni tudásukról. A sport és a birkózás megszerettetése az elsődleges célunk, hiszen így a képességek fejlesztése mellett a fiatalok életének része lesz a rendszeres mozgás, az egészséges életmód és nem mellékesen: egy összetartó közösség tagjai lehetnek - mondta Faragó Zsolt, szakosztályvezető.

 

Az első olimpiákon volt olyan birkózó döntő, amely tizenegy órán keresztül zajlott, mert csak akkor került a vesztes kétvállra. Azóta persze alaposan megváltoztak a szabályok, a kötöttfogás és a szabadfogás is kettévált. Különösen az utóbbi húsz évben történik forradalom a birkózásban, annyira meg szeretne felelni a sportág a média követelményeinek, hogy jószerivel nincs két olyan egymást követő világverseny, ahol egyformák a szabályok. Ami viszont tény: a birkózás, a vívás és az úszás mögött a harmadik magyar olimpiai sportág, az eredményesség szempontjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!