Sport

2010.12.17. 16:52

VEDAC - Elégedettek a szezonnal

Veszprém - Sikeres évet tudhat maga mögött a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC). Az egyesület idei évéből a nagyszabású nemzetközi eredmények sem hiányozhattak: Hudi Ákos kalapácsvető junior világbajnoki ezüstérmet szerzett, míg Töreki Balázs az első ifiolimpián lett bronzérmes ugyancsak kalapácsvetésben.

B. Virág Rita

Ugyan még néhány pont nincs benne az összesített versenyben, ám az már eldőlt, hogy 2010-ben az atlétikai klubok egymás közötti országos párharcát a Budapesti Honvéd nyerte a VEDAC előtt. A szakágak pontversenyében a veszprémiek két helyen is a dobogó legmagasabb fokát foglalhatták el: a közép-hosszútáv futóknál, valamint a dobóknál nyertek.
Németh Attila, a VEDAC ügyvezető igazgatója elmondta, elégedett a szezonnal, csupán egyetlen dologban maradt hiányérzete.

- A futófolyosó felújítása továbbra sem valósult meg. Reményeink szerint, ha tisztázódnak a tulajdonviszonyok, akkor jövőre sort keríthetünk a munkálatokra. Úgy érzem, szerencsére nemcsak mi teszünk meg mindent ennek érdekében, hanem a városi törekvés is igen nagy.

A VEDAC az idén jó érzékkel használta ki a pályázati lehetőségeket is, a működésre, valamint az élsportolók felkészülésére és eszközök vásárlására nyert pénzt. Ezeknek köszönhetően többek között kalapácsokkal, súlyzókkal, gyakorló gátakkal gazdagodott az egyesület.

Az idei esztendőben a VEDAC három felnőtt korú sportolót tudott világversenyre kvalifikálni. Orbán Éva kalapácsvető a barcelonai Európa-bajnokságon döntőbe jutott, és csak néhány centivel maradt el egyéni legjobbjától. Tóth Lívia 3000 méteres akadályfutásban indult, míg Bartha László a 4x400 méteres váltó tartalékja volt.

Az utánpótlás-korosztály több pompás eredményt tudott felmutatni a különböző világversenyeken. Hudi Ákos kalapácsvető kívánkozik a rangsor elejére, aki junior világbajnoki ezüstérmet szerzett. Töreki Balázs az ifi olimpián szerzett kalapácsvető bronzzal érdemelte ki az év ifjúsági korú atlétája címet. Fertig Fruzsina ugyancsak a szingapúri ifi ötkarikás játékokon lett kalapácsvetésben a hetedik. Pásztor Bence pedig nem hivatalos serdülővilágcsúcsot dobott.

Az ügyvezető beszámolt arról, hogy 2011 februárjában utánpótlásközpontot indít a klub, februártól a 13 éven aluli fiataloknak kínálnak rendszeres sportolási, felmérési lehetőséget, akik közül a legjobbak országos megméretéseken is részt vehetnek, és később a versenyzői állományba is bekerülnek.

- Jövőre rengeteg feladat vár ránk, hiszen januártól már kvalifikációt lehet szerezni a 2012-es olimpiára. A húzóemberek közül Tóth Lívia 3000 méter akadályon esélyes a kvóta megszerzésére, és remélem, a futónő a 2011-es vb-n is részt vesz majd - húzta alá a sportvezető.

Németh Attila szerint Minczér Albert futó és Orbán Éva is ott lesz a pekingi vébén, sőt előretekintve, a londoni indulásukban is biztos. Ahogy Kovács Tamás részvételében is, aki maratoni távon képviselheti Veszprémet mindkét világversenyen.

- Utánpótlás Európa-bajnokságot tartanak 2011-ben, ahol Hudi Ákost megint dobogóra várjuk, de Kállai Dániel futótól is jó eredményre számítunk. A junior Európa-bajnokságon kalapácsvetésben három veszprémit szeretnénk indítani: Töreki Balázst, Árvai Krisztiánt és Pásztor Bencét. Az ifjúsági világbajnokságot utóbbi világcsúccsal szeretné megnyerni, fejlődését látva, magabiztossága teljesen érthető. Szólnunk kell a Balaton-bajnokságról is, amire érdekes, szórakoztató kísérő rendezvényekkel szeretnénk kicsábítani a veszprémi sportbarátokat.

 

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) első rendezvénye jövőre január 16-án lesz: a tapolcai olimpiai bajnok kalapácsvető, Csermák József halálának tizedik évfordulójakor emlékeznek a kitűnő sportolóra az atléták.

Németh Attila ügyvezető igazgató elmondta, az idén a veszprémi olimpiai bajnok kalapácsvetővel, Kiss Balázzsal is szeretnének egy közös eseményt, ahol az atlantai aranyérmes győzelmének 15. évfordulóját idéznék majd fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!