Sport

2011.03.21. 17:39

Két megyei siker a Balaton Szupermaratonon

Siófok, Lovászpatona - Az ultrafutók egyik legnívósabb viadalát, a BSI Balaton és FélBalaton szupermaratont a hétvégén rendezték meg, ahol a hosszabb távon, 195 kilométeren Rácz Adél ezüst-, a rövidebben, 96 kilométeren Tóth Jutka aranyérmet szerzett.

B. Virág Rita

Az  ország egyik legnagyobb ultrafutó versenyén, amit a hétvégén rendeztek meg, az idén közel 900 induló tette próbára magát a különböző távokon. A Balaton szupermaratonon részt vevők négy nap alatt 195,4 kilométert teljesítettek, míg a FélBalatonon két nap alatt 95,9 kilométer volt az előírt táv.

Az időjárás csak részben volt kegyes az elszánt indulókhoz, mert bár a hétvégén mutatott hűvös időben az ultrafutók jól érezték magukat, olykor az eső és az erős szél alaposan megnehezítette a dolgukat.

Az esemény történetében először a férfi összetett kategóriában külföldi győzelem született: a litván Vytautas Grazys 14:07:58 óra alatt teljesítette a teljes kört.

A nőknél Görög Veronika nyert (Herceghalom) 15:55:50 órával, mögötte a tihanyi Rácz Adél végzett 16:09:47-es eredménnyel.

A félkörön a férfiaknál Földi Mihály volt a leggyorsabb 7:15:28-as idővel, a nőknél pedig Tóth Jutka állhatott a dobogó legmagasabb fokára.

- Nem először indultam ezen a versenyen, például 2008-ban a hosszabb távon második lettem a kategóriámban - kezdte a 37 esztendős lovászpatonai sportoló. - Évtizedek óta futok, a mozgás gyerekkoromtól fogva nagyon fontos a számomra, testnevelés tagozatos közép- és főiskolát végeztem. Nem olyan régóta indulok különböző versenyeken, 2006-ban futottam először hivatalosan maratont. Akkor Budapesten 4:38 óra alatt teljesítettem a 42 195 méteres távot.

Tóth Jutka elmesélte, az ultrafutás elsősorban fejben dől el, a mentális erő a legfontosabb az ilyen hosszú viadalokon.

- Nyilván a fizikai kondíció sem elhanyagolható. Ahhoz, hogy valaki képes legyen 90100 kilométert teljesíteni, heti szinten átlagosan legalább ennyit, 90-100 kilométert kell edzeni.

Érdekes, hogy az első napon 43 kilométeren mindössze 1:16 perccel előzte meg üldözőjét, a szombathelyi Joó Barbarát, de a második nap, 53 kilométeren bebiztosította első helyét. A harmadik helyre visszacsúszott vasi futóra fél órát, a második Leskovics Józsefnére pedig három percet vert.

- Engem egyáltalán nem zavart a hűvös idő, jobban szeretek ilyenkor futni, mint kánikulában. A szél néha kellemetlenkedett, de alapvetően számomra ez nem okozott gondot.

A lovászpatonaiak igen büszkék az ultramaratoni futóra, a helyi sportegyesület és a polgármester, Pintér Imre is felfigyelt Jutka eredményeire, sőt a balatoni vetélkedőn való indulását is segítették. A futónő kollégáit emelte ki, akik az iskolában állandó szurkolói.

- Nincs sok időm a pihenésre, két hét múlva már a Velencei-tónál lesz dolgom. Az ottani tókerülő erőpróbán már többször is jól szerepeltem, most szeretném megint a legjobbak között abszolválni az 56 kilométeres távot.

 

A csapatoknál a Veszprémi Triatlon Egylet két alakulattal indult. Az "Iron Tomi és volt barátai" Insperger Tamással, Horváth Szabolccsal, Mógor Győzővel, Szóka Attilával 16.-ként zárt. Az "Iron Tomit és volt barátait verjük el" Burján Jenővel, Babos Csabával, Horváth Lászlóval, Dombi Lászlóval 22. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!