Sport

2011.06.18. 14:49

Mindenki bringára fel!

Balatonfüred, Tihany - A térség legnagyobb kerékpáros fesztiválját immáron harmadik alkalommal látja vendégül Balatonfüred és Tihany. A június 22-26. között megrendezendő eseményen négy szakágban tartanak erőpróbákat, így triál, dirt, tereptriatlon és XCE számokban lehet majd versenyezni.

B. Virág Rita

Balatonfüreden az utolsó simításokat végzik az új bringaparkon, amely két komoly versenynek is otthont ad a Balaton Bike Festen. Június 24 és 26. között tartják meg a G-Híd triálversenyt, ahol ez a szám adott körökből áll majd, ezek pedig ellenőrzött zónákból, úgynevezett szekciókból, amelyeket minimális lábletétellel kell teljesíteni. A különböző akadályokból épült pályán a résztvevők látványos ugrásokkal mennek végig.

A bringaparkban felépített pálya különlegessége, hogy minden akadály természetes, és minden eddiginél több óriási farönk és hatalmas szikla nehezíti a pályán haladók dolgát, valamint betoncső és kábeldoberdő fogadja a látogatókat. Természetesen az összes kategóriában versenyt hirdetnek, viszont kiemelt figyelmet kapnak az UCI bringások, a juniorok és az elitek. Érdekesség, hogy a duál triálon két bringás két párhuzamos pályán küzd egymással, az győz, aki előbb ér célba.

A dirt jump versenyszám mára kinőtte magát, számtalan nemzetközi viadalt tartanak a magassággal és az idővel küzdő ridereknek. A Balaton Bike Festen a dirt jump a legsikeresebb és leglátványosabb számok egyike, a mostani megméretés a Freeride Moutain Bike World Tour része lesz, és június 23-25-e között rendezik meg, ugyancsak a bringaparkban.

 

 

Az  országos tereptriatlon-bajnokságot június 26-án bonyolítják le a fesztivál keretein belül. A  füredi erőpróba a legkönnyebben teljesíthető tereptriatlon, mert a kevés szintkülönbség miatt megfelelő edzettséggel, de kevesebb technikai tudással is bárki képes a távok legyőzésére. A tervek szerint az 1,2 kilométeres úszást követően 25 kilométeres kerékpározás várja az indulókat, majd a nyolc kilométer futás zárja a versengést. A 11 éves gyere- kekre 100 méteres tempózás, egy kilométeres bringázás és 400 méteres terepfutás vár, a 11-15 év közöttieknek pedig 200 méter úszást, két kilométer tekerést és 800 méteres futást kell teljesíteniük. Az idén ezt a  számot egy különleges nemzetközi kategóriás olimpiai cross mountain bike-pályán rendezik meg.

A döntött kanyarban futás és a miniugratók adta lehetőségek igazán különleges, egyedi élményt nyújtanak majd. Mindezek mellé a Balaton-felvidék dombjainak látványa garantálja a maradandó emlékeket. Tóth Viktor, a tereptriatlon-megméretés egyik főszervezője elmondta, nem mindennapi viadal elé néznek, hiszen Tihanyban tartják meg az úszást, a gyerekek 11 órakor, míg a felnőttek 11.20 órakor rajtolnak el. A szám befejeztével a versenyzőket buszra szállítják, és Balatonfüredig meg sem állnak velük. Az elért és felírt idő alapján egyenként indítják el kerékpározni a résztvevőket 12.15 órai, valamint 13 órai rajttal. A kacskaringós körpályát várhatóan ötször kell majd körbetekerni. A zárószám is nagy látványosságot ígér, hiszen a bringapályán belül alakítják ki a futókört, ahol háromszor kell körbeérni a táv teljesítéséhez.
 
- Az országos bajnokságon igen erős mezőny nevezésére számítunk, főleg annak tükrében, hogy rá egy hétre Visegrádon rendezik meg a sportág második Európa-bajnokságát. Reményeink szerint a viadal  remek erőfelmérőt jelenthet a kontinensvetélkedő előtt. Természetesen az ob-ra bárki nevezhet, egyénileg és váltóban is - hangsúlyozta Tóth Viktor.

 

 

Az XCA az MTB legújabb hivatalos szakága. A Right Guard XCE-kupa egyedülálló, új típusú viadal, amit a nemzetközi szövetség az idei évtől vezetett be. A verseny rendkívül látványos, a 600 méteres pálya teljesen belátható, sok technikás kanyar teszi nehézzé. A pályát Balatonfüred határában, közvetlenül az új bringapark mellett jelölik ki. A pénzdíjas erőpróbán bárki elindulhat, minden futamban maximum tízen indulnak, onnan négyen jutnak tovább.

A Balaton Bike Festen számtalan érdekes teljesítménytúrát is lebonyolítanak. Ezek közül az Ultra-Balaton bringatúra a legkülönlegesebb, hiszen a feladat a magyar tenger megkerülése. Mindenki saját tempójában tekerhet, a szintidő több mint 27 óra, így akár az éjszakai pihenés is beleférhet a kirándulásba.

A Fundango csillagtúrák Füred legszebb részein haladnak végig, és a Balaton-felvidék festői környezetét is érintik. A kilátótúrát haladóknak ajánlják, a hossza 48 kilométer. A Nagy Gella-túra terepen halad 30 kilométeren át, a Koloska-túra távja pedig 15 kilométer. A Dörgicse-túra 56 kilométeres és a Balaton-felvidék művészfaluit érinti.



A Bianchi tókerülő túrákat kifejezetten családoknak ajánlják. Ezek teljesítése a versenyzőktől elvárt erőnlétet nem követeli meg, csak egy kis kitartásra és elhatározásra van szükség. Mindegyik túrát tapasztalt vezető kíséri. A rövid túra 21 kilométeres és a füredi Tagore sétányról indul Tihany szívébe. A közepes kirándulás 39 kilométert ölel fel, Balatonfüred, Tihany, Aszófő, Balatonudvari, Vászoly, Dörgicse, Akali útvonalon halad, majd visszatér Füredre. A hosszú túra távja 75 kilométer, és a Balaton keleti medencéjét tekerhetik végig a résztvevők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!