Sport

2011.06.01. 16:42

Újabb négy évre Blattert választották elnöknek

Az egyedüli jelöltként induló Joseph Blattert szerdán újabb négy évre megválasztották elnöknek a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi, 61. kongresszusán.

MTI

A 208 tagország képviselői közül 203 adott le szavazatot, s ebből 186 támogatta a szervezetet 1998 óta irányító svájci sportdiplomatát, akinek legalább 102 voksot kellett kapnia ahhoz, hogy negyedik elnöki ciklusát is megkezdhesse.
   
A magyar szövetség képviseletében Csányi Sándor elnök szavazott. "Teljes szívemből köszönöm a bizalmat. Négy évünk van, hogy együtt folytassuk az utunkat és elvégezzük a munkánkat. - mondta megválasztását követően a 75 esztendős Blatter. - Örömmel tölt el, hogy ilyen összetartó és egységes a FIFA, mert így képesek leszünk pozitív irányba elindulni. Rendkívül megindító és megtisztelő ez a bizalom".
   
Az utolsó akadály akkor hárult el Blatter újraválasztása elől, amikor a küldöttek döntő része délelőtt megszavazta: ne változzon a tervezett napirend, ugyanis 172-en elutasították azt az angol beadványt, hogy a napokban kitudódott korrupciógyanús esetek miatt halasszák el az elnökválasztást.
   
Blatternek eredetileg lett volna kihívója a katari Mohamed Bin Hammam személyében, az ő FIFA-tagságát azonban - még vasárnap - felfüggesztették, mivel a gyanú szerint vesztegetési botrányba keveredett. Az ázsiai szövetség elnökét - mivel a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységtől eltiltották - nem is engedték be a kongresszusra.

 


   
A németek azzal álltak elő: vizsgálják ki, hogy Katar törvényesen szerezte-e meg a 2022-es vb rendezési jogát. Ezzel kapcsolatban Blatter azt javasolta, hogy a jövőben ne a 24 tagú végrehajtó bizottság, hanem a teljes közgyűlés válasszon helyszínt a mindenkori vb-nek. Ezenkívül arra kérte a küldötteket, szavazzanak rá, mert ő "annak a hajónak a kapitánya, amely vad vizekre tévedt, és külső segítség nélkül, együtt" kell visszavezetni a helyes útra.
   
A közgyűlés helyszíne előtt még délelőtt tucatnyian demonstráltak a megítélésük szerint korrupt FIFA és annak vezetője ellen. 

Joseph Blatter - PORTRÉ

Születési idő, hely: 1936.03.10., Viege 
svájci sportvezető, sportdiplomata 

1948 és 1971 között aktív labdarúgó volt. A lausanne-i egyetemen közgazdaságtanból diplomát szerzett. 1964-ben a Svájci Jégkorong Szövetség főtitkáraként tevékenykedett. 1968-tól a Longines óragyár PR-felelőse, később 1974-ig PR-igazgatója. A cég képviseletében részt vett a müncheni olimpiai játékokon.
   
1975 augusztusától a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség fejlesztési programjának vezetője, 1977-től technikai igazgató, 1981-től főtitkár, 1990-től a végrehajtó bizottság elnöke. 1998. június 8-án a FIFA elnökévé választották, majd 2002. május 29-én újabb négyéves megbízatást kapott. 2003-ban 2007-ig meghosszabbították mandátumát, ezt követően pedig - közfelkiáltással - másodszor is újraválasztották, 2011. június elsején ismét négy évre bizalmat kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!