Sport

2011.07.08. 07:09

Régi idők ralija új elemekkel

Veszprém - A tizennyolcadik Veszprém-rali gyorsasági szakaszai a régmúlt időket idézik: a Kislőd-Szentgál útra például sokan emlékeznek kedvvel, ahogy a vigántpetendi szerpentinen is éppen tizenkét évvel ezelőtt repesztett lefelé a raliverseny mezőnye.

Novothny Ottó

Vannak persze "örök" értékek, ilyen a sólyi terep, ami szintén klasszikus ralipálya. Ugyanakkor sokan gondolnak vissza szeretettel a lőtérre, hiszen azért a Veszprém-rali sok-sok esztendőn keresztül elképzelhetetlen volt a katonai terület "elfoglalása" nélkül.

- Az, hogy nincs lőtér, jelent könnyebbséget és nehézséget is a rendezés szempontjából - kezdte Lakatos Róbert, a Veszprém-rali főszervezője. - Az elmúlt tíz évben a lőtér kapta a hangsúlyt, az idén visszatérünk a múltba. Ugyanakkor azt gondolom, hogy amennyiben a sportág és a világ túléli a válságot, akkor a Veszprém-rali jövőjét az említett két terület közös felhasználása jelentheti.

- Korábban már többször felmerült a nemzetközi futam megrendezésének terve.

- Erről természetesen nem mondtunk le, dolgozunk rajta. Az biztos, hogy a környezeti adottságokat és a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve Tapolca környéke, a Balaton-felvidék, a Bakonyalja rész egyértelműen lehetne akár világbajnoki futam helyszíne is.

- Az idei pécsi verseny bekerült a nemzetközi sportnaptárba.

- Nem biztos, hogy nekünk a pécsiek útját kell járnunk, de nagyon sok tényezőn múlik az, hogy egy ilyen szervezés összejöjjön. Mondom még egyszer: mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk a saját és sok ralirajongó álmát.

- Térjünk vissza az idei eseményekhez, amelyen ezúttal nem lesz prológ, vagyis "bemelegítő" vetélkedő.

- Hivatkozhatnék sok mindenre, de nem szeretnék mellébeszélni: a pénz határozza meg az eseményeket, illetve azok sűrítését. Ezúttal az utóbbi történt, gazdasági okok miatt marad el a felvezetés.

- Cserébe viszont meglepően sok helyszínen lehet szagolni a benzingőzt.

- Családdal és gyerekekkel is meg lehet csodálni a gépeket és a pilótákat közelről. Például a Kistó úton, ahol szombaton délelőtt a technikai átvétel történik. Aztán ugyanaznap este az arénaparkolóban, illetve délután és vasárnap a vasútállomáson, ahol a szevizparkot alakítottuk ki.

- Hová álljanak a nézők?

- Sóly és a gyártelep klasszikus, könnyen megközelíthető helyszínek. Utóbbi körpálya, ahol többször is elhaladnak előttük az autók. Vasárnap reggeltől Kislőd Szentgál felőli vége, a vigántpetendi szerpentin szintén felejthetetlen élményt jelenthet annak, aki kilátogat. Fontos kihangsúlyozni: az idei Veszprém-rali minden eseménye teljesen ingyenesen tekinthető meg. Így a célceremónia is, ami vasárnap 16.15 órakor kezdődik a veszprémi Óváros téren.

 

 

A Veszprém-rali zökkenőmentes lebonyolításában háromszázötven rendező közreműködik a verseny két napja alatt. A hivatalos csapatok tagjainak száma ezres nagyságrendű. A szervezők kérik, hogy a nézők óvják a környezetet, mert ezzel a ralit is óvják. Illetve csak józanul, a biztonsági előírásokat szigorúan betartva álljanak a pályák mentén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!