Sport

2011.08.06. 11:21

Forma-1: újra Magyarországon járt a száguldó cirkusz

Idén sem hiányozhattunk a Hungaroringről, ahol újfent sikerült egy-egy különleges ajándékkal meglepnünk a száguldó cirkusz pilótáit. Sőt, mi több, a Forma-1 nagyura, Bernie Ecclestone is szívesen fogadta az F1csatorna meglepetését.

Motorsportcsatorna

A PLT gondozásában működtetett F1 csatorna csapatának ezúttal is sikerült felülmúlnia előző évi teljesítményét: rengeteg exkluzív interjút készítettünk a pilótákkal, csapatvezetőkkel, tartalék versenyzőkkel; ráadásul a jelenlegi mezőny minden versenyzőjét sikerült meglepnünk egy-egy F1 csatornás Rubik-kockával. Mindemellett a vasárnap esti hivatalos buli médiapartnereként sikerült több pilótát is megnyernünk: bulizzanak együtt velünk a Magyar Nagydíj hivatalos afterpartiján. De ne szaladjunk ennyire előre!

A Forma-1-es hétvége eseményei már szerdán elkezdődtek, mikor is az F1-es versenyzőkből álló válogatott Vitalij Petrovval és Vitantonio Liuzzival a soraiban jótékonysági gálán összecsapott a magyar hírességekből álló csapattal a Szusza Ferenc Stadionban. A National Piloti együttesében a Forma-1-en kívül száguldozó magyarok is helyet kaptak, a túraautó-vb-n szereplő Michelisz Norbert, a gyorsaságimotoros 125 kcm-es kategóriájának korábbi világbajnoka, Talmácsi Gábor, valamint a különböző sorozatokban magyar bajnok Kiss Norbert és Wéber Gábor is a vendégcsapatot erősítette. Nem eredménytelenül, ugyanis a magyar All Star gárda 8-4 arányban maradt alúl Petrovékkal szemben.

Még ugyanezen a napon mutatták be Kiss Pál Tamás GP3-as autójának külön a Magyar GP-re, a hazai közönség tiszteletére készült egyedi festését, melyen egy különleges magyar népi motívum szerepelt. Ám nem csak a hazai versenyére készülő fiatal tehetség felszerelése lett ellátva magyar mintákkal: a McLaren-Mercedes versenyzőinek overallján a szombati időmérő edzésen a méltán híres kalocsai hímzés virágmintái ékeskedtek. Az F1-ben felettébb szokatlan hímzés a szombati sajtótájékoztatón nagy derültséget keltett, ugyanis a Red Bull címvédő pilótája, Sebastian Vettel nem rejtette véka alá véleményét: nem túl férfias Lewis Hamiltonék szerelése.

Apropó, Hamilton! A McLaren 2008-as világbajnoka mielőtt belemerült volna a Hungaroring tanulmányozásába, előbb városnéző körútra indult Budapesten. A fővárosban tett rövid látogatása alatt a város számos nevezetességét ismerhette meg. A buszos városnézés során Hamilton az Akadémiától indulva a Parlament és az Opera előtt is elidőzött pár percet, hogy meghallgathassa az épületek történetét és érdekességeit, majd végül a Hősök terén fejeződött be a kirándulás. A brit pilóta élvezte a túrát, elmondása szerint óriási élmény és feltöltődés volt számára a Duna parton és a belvárosban utazgatni.

A kényelmes belvárosi körözgetést péntektől felváltotta a hungaroringi száguldás. Kezdetben úgy tűnt, hogy Hamiltonnak maradéktalanul jól jött a pesti feltöltődés, ugyanis a brit mindkét szabadedzésen a leggyorsabbnak bizonyult. A McLarenes elsősége mellett külön érdekesség volt Bruno Senna bevetése a Lotus-Renault csapat részéről. A francia alakulat brazil tesztpilótája éppen a Hungaroringen debütált pénteki versenyzőként, ami azért is volt különleges alkalom, mert egy Sennát Lotus versenyautóban legutóbb 1987-ben láthatott a közönség a magyar pályán: Bruno néhai unokabátyját, a háromszoros világbajnok Ayrton Sennát már az első hungaroringi futamokon szívébe zárta a magyar közönség, amiről a lelátók szélére aggatott transzparensek is árulkodtak.

A nagydíj hétvége F1-mentes óráiban, mikor is a betétfutamok - köztük Kiss Pál Tamás GP3-as szériája - vették uralmuk alá a Hungaroringet, mi a paddockban bóklásztunk azzal a céllal, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan ajándékkal kedveskedjünk a Forma-1 hőseinek. Idén a legismertebb magyar játékra esett a választásunk: F1 csatornás logóval ellátott Rubik-kockákat adtunk át a világ leggyorsabb autóversenyzőinek. Sőt a pilóták mellett a Red Bull főmérnöke, Adrian Newey, a Forma-1 marketingtevékenységéért felelős Bernard Ecclestone és a Williams legendás csapatfőnöke, Frank Williams is szívesen fogadta a meglepetésünket.

A versenyzők a vendégszeretetünket másnap izgalmas időmérő edzéssel, vasárnap pedig roppant fordulatos ver-sennyel hálálták meg. A futamot végül az a Jenson Button nyerte meg, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy imád Magyarországra jönni - már csak azért is, mert 2006-ban éppen nálunk nyerte meg első F1-es futamát.

Izgalmakban a betétfutamokon sem volt hiány, sőt pénteken a GP3-asok szabadedzésén hatalmas bukásnak lehettek szemtanúi a nézők. Így ismét dolgozhatott a 2009-ben Felipe Massa baleseténél is szenzációsan helyt-álló magyar orvosi stáb. Ám szerencsére ezúttal nem kellett komolyabb sérülést ellátniuk orvosainknak, akiket egyébként a verseny előtt ismét meglátogatott a Ferrari brazil pilótája. Ahogy Massa mondta: kötelességének érezte ezt a gesztust.

Vasárnap este a hivatalos afterpartival zárult az F1-es hétvége, ahol a zenét többek között Sakon Yamamoto szolgáltatta. A rendezvényen jelen volt Bruno Senna is, aki japán kollégáján felbuzdulva elképzelhető, hogy jövőre szintén beáll a keverőpult mögé. Ám egy biztos: a www.f1csatorna.hu elsőként fog beszámolni a hivatalos afterpartin résztvevő pilóták névsoráról.

Együtt buliztunk a versenyzőkkel

Pilóták, sztár DJ-k, a Lotus Ladies Cup versenyzői és számos közéleti személyiség bulizott július 31-én a Symbol Budapestben. Idén többek között a  Force India pilótái, a skót Paul Di Resta és a német csapattárs, Adrian Sutil, valamint az indiai csapat tartalékosa, Nico Hülkenberg is a Magyar GP hivatalos afterpartyján pihente ki a hétvége fáradalmait. De ott volt a két Sauberes Sergio Perez és Es-teban Gutierez mellett a magyar autósport legújabb üdvöskéje, a GP3-as szériában versenyző Kiss Pál Tamás is. Sőt még az egykori F1-es csapattulajdonos, Eddie Jordan sem hagyta ki az F1 csatorna médiatámogatásában megrendezett ízléses bulit. Sakon Yamamotóról sem szabad megfeledkezni, aki nem csak a versenypályákon állja meg a helyét! A japán pilóta DJ-ként tette teljessé a tökéletes zenei élményt. Bruno Senna is  szemügyre vette Yamamoto munkásságát, mivel a fiatal brazil hobbi szinten szintén zenélget.

 Fiatal magyar lány a Forma-1 szolgálatában

Tavaly figyeltünk fel az ifjú csinos hölgyre, Nyers Anitára még a Lotus Racing kötelékében, mikor saját online magazinjuk készített vele interjút a Magyar Nagydíj apropójából. Pont egy évet kellett várnunk arra, hogy némileg fellebbentsük a fátylat izgalmas és fordulatos munkájáról.

2008-ban, mikor Bécsben egyetemen tanult, egyszer felfigyelt rá, hogy a Red Bull csapat egyetemistákat keres, akik a Forma1-ben szeretnének dolgozni. Akkor Anita "miért is ne?" alapon jelentkezett. Később kiderült, hogy az embereket castingra keresték, 2000 embert hívtak el, melyből előbb 100-at, majd 10-et választottak. Mondanunk sem kell, hogy Anita is köztük volt. Sőt a 10 emberből ő volt az egyetlen, aki minden versenyre elmehetett abban az évben. Első feladata az osztrák csapatnál vendéglátás volt. Hűtőket kellett föltöltenie a boxokban, majd ételt és kávét felszolgálnia.
 
A Red Bulltól előbb a Ferrarihoz, majd végül a Renault csapatához került. Az olasz topcsapatnál már olyan VIP vendégeket kellett kiszolgálnia, mint Naomi Campbell, Eric Clapton, vagy éppen a Black Eyed Peas tagjai. A jelenlegi Lotus-os munkakörében már sikerült előrelépnie a ranglétrán:

- Itt már menedzserként dolgozom. Az a feladatom, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Vannak VIP vendégeink is, de inkább szponzorokról, üzleti partnerekről van szó. Meg kell mutatnom nekik a Forma-1 világát.
Anita azt is elárulta, hogy a jelenlegi mezőnyből Sebastian Vettel a legjobb barátja.

Katt az F1csatorna oldalára!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!