Sport

2012.01.26. 11:11

Férfi kézilabda Eb - A minimálcél teljesült, hiányzott Nagy László

A magyar férfi kézilabda-válogatott a szövetség elnöksége által elvárt minimális célkitűzést ugyan teljesítve a nyolcadik helyen végzett a szerbiai Európa-bajnokságon, ám a jó kezdés után a szurkolók számára mégis csalódást jelent a szereplés.

MTI

A csoportból két döntetlennel és az olimpiai bajnok franciák legyőzésével továbblépett együttes számára elérhető közelségbe került az elődöntő, ám kiderült, a csapat erőn felül teljesített, a játékosok nem tudtak a folytatásban is kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Hiányoztak a megbízható átlövők, a 40 esztendős, ám még így is sorsdöntő gólokra képes Perez Carlos most korára való tekintettel felmentést kapott, Nagy Lászlóval pedig továbbra sem számolhat Mocsai Lajos. Bár Vetési Iván, a szövetség elnöke többször is szorgalmazta, hogy a Barcelona sztárja térjen vissza a válogatottba, ezen a téren úgy tűnik, nem történt előrelépés. Pedig az Eb-n több rivális együttes szakvezetője úgy foglalt állást, hogy ha ebben a csapatban Nagy László is szerepelne, szinte minden tornán éremesélyesként indulhatna.

Az elnök tavaly októberben azt mondta: a cél, hogy a csapat ott legyen a londoni olimpián, mégpedig a válogatottságot korábban lemondó Nagy Lászlóval együtt. Az olimpiai selejtezőre áprilisban kerül sor, s Mocsai Lajos szövetségi kapitány kiemelte: bízik benne, hogy ez az Eb jól segíti majd az áprilisi olimpiai selejtezőt.

"A csoportmérkőzések alatt jól játszottunk, két döntetlen és az olimpiai és világbajnok franciák elleni győzelem volt a mérlegünk annak ellenére, hogy Iváncsik Tamás súlyos térd-, Zubai pedig hasi sérülést szenvedett" – mondta Mocsai Lajos. "A középdöntőben már nem ment ilyen jól, hol a védekezés, hol a támadás, hol pedig a kapusteljesítmény nem volt megfelelő. Így is volt kis esély az elődöntőbe jutásra, vagy arra, hogy az ötödik helyért játsszunk, de ez sem sikerült. Ezért kicsit savanyú a szánk íze, pedig ez a nyolcadik hely lényegesen jobb, mint a két évvel ezelőtti, amikor még a csoportból sem jutottunk tovább, és 14. helyen zártunk."

A csapat előtt most egy sokkal nagyobb feladat tornyosul: április 6. és 8. között olimpiai selejtezős négyes tornán vesz részt, és onnan a két legjobb jut majd ki a londoni játékokra. Azt még nem tudni, hogy a magyarok az ötkarikás selejtezőn kikkel és hol fognak majd játszani. Ez a dánok, a spanyolok, valamint a legjobb hat közé bekerült, ám még kvalifikációs joggal nem rendelkező szerb, macedón, szlovén hármas teljesítményétől függ.

A 2013-as spanyolországi vb-re selejtezőt játszik a Mocsai-csapat majd június közepén, ám mivel a legjobb nyolc között végzett, ezért kedvező helyzetből várhatja a vasárnapi sorsolást.

Az Eb további programja (Belgrád):

Péntek

az 5. helyért:
Macedónia-Szlovénia 15:15 ó

elődöntő:

Dánia-Spanyolország 17:45 ó

Szerbia-Horvátország 20:15 ó

Vasárnap

a 3. helyért 14:30 ó
döntő: 17 ó

a már biztos helyezések:

7. Németország

8. Magyarország

9. Lengyelország

10. Izland

11. Franciaország

12. Svédország

13. Norvégia

14. Csehország

15. Oroszország

16. Szlovákia

                    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!