Sport

2012.02.18. 09:23

Ezer kilométer tájfutás

Litér, Veszprém - Nem az a fontos, hogy az ember tudja, pillanatnyilag hol van, hanem az, hogy tudja, száz méter múlva hol lesz.

Horváth Gábor

A fenti gondolat korunk egyik legeredményesebb tájfutótájától, a tízszeres világbajnok Thierry Gueorgiou-tól származik és ugyanezt vallja megyénk egyik legeredményesebb tájfutója, Péntek Mátyás is.

A 17 esztendős litéri fiatalember korosztályában az országos elithez tartozik. Azt mondják róla, igazi megszállott. Ő ezt az állítást kategórikusan nem is cáfolja. Hosszasan elgondolkodik azon a kérdésen, hogy mi a legszebb ebben a sportágban. Érződik, azért, mert nem tud választani. Elmélyülten beszél a különböző országokban tapasztalható, vátozatosnál változatosabb terepviszonyokról és a különleges légkörről.

- Annyira nem tartom magam jó tájfutónak. Tény, jól futok a tájfutók között, de a gyorsaság mellett több más összetevő is szükséges a sikerességhez. Például nagyon fontos a koncentráció, meg kell teremteni az összhangot a térkép és a valóság között. Egyébként természetesen másfajta futásra van szükség betonon, bozótosban, vagy mocsaras területen. Egy alkalommal derékig süllyedtem egy skandináv mocsárban, azt sem tudtam hirtelen, mi lesz, egy másik versenyző húzott ki a csávából.

A tájfutóknál nemcsak a helyszín, a tábor is különleges. A sportág Észak-Európából indult, s Skandiánáviában ma is komoly népszerűségnek örvend. Egy-egy viadalon több százan indulnak el, kicsik és nagyok egyaránt tájfutócipőt húznak. Mindezt Matyás többször tapasztalta testközelből.

- Az egyik svédországi verseny után nézegettük az eredményeket és láttam, hogy valaki a hajrában öt másodperccel megelőzött. Ismerősnek tűnt a név, nem véletlenül, vendéglátónk volt az, aki hatvan esztendős. Ő sprintelt le...

A tájfutó pályákon bizony bőven akadnak különlegességek, Mátyást például élete második versenyén a szomszédos település polgármestere hozta vissza autóval. - Emlékszem, csak mentem előre habozás nélkül. Sokszor most is így vagyok vele, valamikor bejön, máskor emiatt kerülök hátrányba. A futás az alap, erre kell építeni, de nem lehetsz gyorsabb, mint a fejed.

A veszprémi Lovassy iskola 11. osztályos diákja télen is rengeteget dolgozik. - November végén kezdtem a téli edzéseket, és úgy számolom, hogy február végéig meg lesz az ezer kilométer. Már négy éve a VEDAC-ban edzek, ezúton is szeretném megköszönni Tóthné Stupián Anikó edző munkáját. A tanulást persze nem könnyű összeegyeztetni a sportolással, de eddig nem volt különösebb gondom ezzel.


Még saját családját is "megfertőzte"

Péntek Mátyás a 2011-es rangsoroló versenyeket tekintve összesítésben, F18-as kategóriában hatodik legjobb lett az országban. Korábban, F16-ban volt már országos bajnok is, emellett 2010-ben tagja volt az utánpótlás válogatottnak. Számos eredménye van, de nemcsak az érmeket tekintve, az ő érdeme például az is, hogy ma már egész családja űzi a tájfutást. Édesanyja, édesapja mellett húga, Gréti és öccse, Marci is gyakori indulója és sokszor díjazottja is a különböző versenyeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!