Sport

2013.01.30. 19:45

Először játszottak az ajkaiak a műfüves pályán

Hivatalosan és pláne ünnepélyesen még nem adták át az ajkai műfüves labdarúgópályát, de az NB II-es csapat már két hete birtokba vette a modern sportlétesítményt.

Novothny Ottó

Kaibás Dezső, az FC Ajka elnöke elmondta, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség megszabott keretein belül, vagyis nem egészen százötvenmillió forint társaságiadó-pénzből épült fel a focipálya.

- A kivitelező véleménye szerint francia az alapanyag, és ez a ma létező legújabb generációs talaj - részletezte a sportvezető. - Hatcentis a műfű, melyet öt centiig töltenek fel kvarchomokkal és gumigranulátummal. Ezt aztán évente kétszer ellenőrzik és kipótolják.

- Kaptak világítást is.

- Oszloponként és soronként is változtatható az égőtestek kapcsolása. Vagyis, ha úgy alakul, tudunk takarékoskodni, illetve célirányosan bizonyos területet megvilágítani. Persze ez is a legkorszerűbb felszerelés, ahogy a kötelező kétszáz luxot is kimérték a szakemberek.

- Az avatással várni kell.

- Igen, az valamikor tavasszal lesz, de még az időjárás miatt nem is készültünk el. A kapuk is egyelőre csak mozgathatóak, és még a domboldalból is hiányzik két-három sor ülőhely. Aztán a kispadok sincsenek még meg, nyilván azt is azonnal beszerelik, amint az időjárás ezt lehetővé teszi. Csodálatos, hogy hosszú évek állandó "kirándulásai" után végre télen is itthon lehetünk.

Ajka másodosztályú labdarúgócsapata eddig a téli felkészülés alatt mindig vendég volt, mostantól van már saját műfüves pályájuk (Fotó: Penovác Károly)

FC Ajka-Haladás 2:4 (0:2)
Ajka,  150 néző. 
Ajka: Jánosa (Balogh) - Péter (Sallér), Subicz, Pákai (Kovács Sz.), Gunther - Horváth (Pavlitzky), Nagy (Kovács Zs.), Kanta (Szabó L.), Czanik (Szabó P.), Sowunmi (Major), Mihalecz (Szalai). Edző: Németh Zoltán. 
Haladás: Rózsa (Gőcze) - Schimmer, Devecseri (Jagodics), Fehér, Halmosi - Simon Á. (Kalász), Németh (Farkas), Iszlai, Nagy G.  Andorka (Szakály), Radó. Edző: Artner Tamás. 
Gólszerző: Kovács Zs., Major, ill. Radó 3, Andorka.

Az előkészületi focimeccsen az ajkaiak először fogadtak ellenfelet új műfüves pályájukon. Volt mesterük csapata az első félidőben a hazai eladott labdákból sok helyzetet alakított ki. Az első osztályú rivális ellen  szünet után a házigazdák egyenlítettek, majd a végén Radó duplázott.

Siófok-Veszprém FC 3:2 (2:1)
Siófok, 100 néző. 
VFC: Kovács (Dániel) - Nagy (Mosberger), Molnár M., Császár (Nagy I.), Bosnjak - Nikolin, Nyitrai, Hevesi-Tóth, Thiago - Nagy II (Meiczinger), Molnár T. Edző: Vágó Attila. 
Gól: Máté 2, Horváth, ill. Molnár T., Hevesi-Tóth.

Színvonalas játék alakult ki, a veszprémiek kapufát lőttek és büntetőt, valamint több helyzetet is elhibáztak. Győzelmet érdemeltek volna.

 

Nyolc éven keresztül idegenben voltak

Pákai Gergő, az FC Ajka NB II-es labdarúgócsapatának kapitánya amióta a városban játszik, vagyis nyolc éve tölti a téli felkészülést vendégként.

- Természetesen öröm, hogy ez most megváltozott, ugyanakkor nem vagyok nagy híve a műfűnek. Éppen annyit kell csak rajta játszani, amennyit kötelező az időjárás miatt. Van összehasonlítási alapunk, tehát mondhatom: kiváló minőségű a mi pályánk, mondhatni tökéletes. Persze hozzá kell még szoknunk, de nagy előny, hogy itthon maradhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!