Sport

2013.01.22. 13:59

Férfi kézilabda vb - Most már jöhet Dánia!

Barcelona, Veszprém - A világbajnokságon eddig mutatott legjobb teljesítményével fektette simán két vállra a lengyeleket a magyar férfi kézilabda-válogatott, amely szerdán Dánia legjobbjaival mérkőzik meg az elődöntőbe kerülésért.

Horváth Gábor

Fokozatosan őrölte fel vetélytársa ellenállását a magyar nemzeti csapat a spanyolországi világbajnokság nyolcaddöntőjében.

A Barcelonában rendezett mérkőzésen a mieink a vb legjobb játékát mutatták be, a lengyel válogatott csak az első félidőben tudta tartani a lépést, a találkozó hajrájában pedig már óriási volt a magyar fölény.

Vetélytársunk Nagy László játékból való kikapcsolására törekedett, de erre mi is felkészültünk, ezt Nagy Kornél a másik oldalról egy óriási bombával rögtön a meccs elején jelezte is. Végre sikerült indításgólokat szerezni (ebben ezen a vébén korábban nem igazán jeleskedtünk), a második félidőben feljavult Császár Gábor játéka és Szöllősi Szabolcs is eredményesen kézilabdázott, de az igazán döntő tényező a védekezésünk volt. A fal hatékonysága és Mikler Roland kapus remek produkciója együttesen a lengyelek elbizonytalanodását eredményezte.

Lékai Máté, Krivokapics Milorad, Zubai Szabolcs és Nagy Kornél, a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai (b-j) ünneplik győzelmüket a spanyolországi férfi kézilabda-világbajnokság nyolcaddöntőjében vívott Magyarország - Lengyelország mérkőzés után Barcelonában  január 21-én (MTI Fotó: Kovács Anikó)

- Győzelmünk alapja a szervezett védekezés volt, és ehhez párosult a nagyszerű kapusteljesítmény. Az ellenfél lövőit sikerült semlegesítenünk, és a folyamatos cserékkel mindig volt erő a védőfalunkban. Ahogy labdákat szereztünk, tudtunk gyors gólokat lőni, és még akkor sem tört meg a lendületünk, amikor emberfogással próbálták meg kivenni a játékosainkat. A világ legjobb nyolc csapata közé tartozunk, és ez óriási öröm a magyar kézilabdázásnak. A dánoknak is nekiugrunk, és ilyen erővel, hozzáállással, koncentrációval ott is tudunk szép eredményt elérni - nyilatkozta a találkozót követően Mocsai Lajos.

A szövetségi kapitány hangsúlyozta: együttese bizonyított, és ha a védekezést a negyeddöntőben is sikerült ilyen magas színvonalon tartani, lehet esélyünk a tavalyi Európa-bajnokságon arany-, az előző világbajnokságon ezüstérmet szerző Dánia ellen is.

- Ezzel a csapattal öröm együtt dolgozni. Mindenki tudja a feladatát, elszánt, megfelelően motivált, és éles helyzetekben is képes maximálisan összpontosítani. Várjuk a dánokat, nekik ugrunk - tette hozzá a szakember.

A nyolcaddöntők a legtöbb párosításban viszonylag sima győzelmeket hoztak: a horvátok, a spanyolok, a dánok és a németek könnyedén múlták felül ellenfelüket, azonban a szlovén, a francia, valamint az orosz sikert sem fenyegette nagy veszély. A negyeddöntők viszont jóval keményebb küzdelmeket tartogatnak.

A nyolcaddöntők eredményei: Horvátország-Fehéroroszország 33:24 (21:9), Spanyolország-Szerbia 31:20 (20:12), Szlovénia-Egyiptom 31:26 (19:11), Franciaország-Izland 30:28 (15:14), Dánia-Tunézia 30:23 (16:11), Németország-Macedónia 28:23 (13:9), Oroszország-Brazília 27:26 (14:14).

A negyeddöntőben, szerda, 18.15: Oroszország-Szlovénia, 19.00: Spanyolország-Németország, 20.45: Dánia-Magyarország, 21.30: Franciaország-Horvátország.

 

 

 

 

Magyarország-Lengyelország 27:19 (10:9).

Barcelona, 5000 néző. V.: Geipel, Helbig (németek).

Magyaro.: Mikler - Harsányi G. 3 (1), Nagy L. 3, Lékai, Zubai, Nagy K. 2, Iváncsik G. 6. Csere: Schuch, Császár 5, Mocsai 3, Putics 2, Krivokapics, Szöllősi Sz. 3.

Lengyelo.: Szmal - Orzechowski 1 (1), K. Lijewski 2, Kubisztal 3, B. Jurecki 5, M. Jurecki 1, Wisniewski 3. Cs: Wichary (kapus), Jaszka 1, Bielecki 2, Grabarczyk 1, Bartczak, M. Lijewski, Syprzak.

Kiállítások: 4, ill. 4 perc. Hétméteresek: 2/1, ill. 3/1.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!