Sport

2013.01.22. 14:29

Mindenből a legjobb

Az egyik legfelkapottabb sportmenedzser volt évekkel ezelőtt. Ám volt ereje kiszállni a ringlispílből és egyik napról a másikra eltűnt a média és a bulvársajtó elől. Mi több meglehetősen messzire "menekült".

Novothny Ottó

Barátjánál volt a Karib-szigeteken, aztán néhány hónapig az Egyesült Államokban pihent. Persze munka nélkül nem bírta sokáig, így a rá jellemző különleges melót választott: az uruguay-i kormány sport- és turisztikai minisztériumában volt stratégiai tanácsadó.

Két évvel ezelőtt aztán egyre többen keresték: segítsen nekik sportmenedzserként. "Megadta" magát és visszatért eredeti szakmájához.

- Jelenleg kilenc sportolónk van, kivétel nélkül kiemelkedő tudásúak - kezdte Rácz Félix, aki  többek között Berki Krisztián tornász, vagy éppen Rapport Richárd sakkozó, Babos Tímea teniszező, vagy Nguyen Anasztázia atléta  sportpályafutását egyengeti. - Tulajdonképpen ez utóbbi az egyik alapfeltétele - sok egyéb mellett - a közös munkának.

- Mit kell még tudniuk a felkaroltaknak?

- Általában fél, egy éves próbaidővel kezdünk, emellett legyen az illető és a sportág is médiaképes, előbbi minimum korosztályos Európa bajnoki bronzérmes, nem utolsó sorban jól tudjunk együtt dolgozni. Ez utóbbi talán a legfontosabb.

- Gondolom időnként "ellenőrzik" saját munkájuk hatékonyságát.

- Természetesen. Például amikor elindultunk, Rapport ismertsége a népesség egészében három század százalék volt, napjainkban hét egész hat tized. Vannak állandó együttműködő partnereink, de keressük az új lehetőségeket is. A magyar piac kicsi, így nagyon fontos a jó döntés. Eddig száztizenheten szerették volna, hogy mi népszerűsítsük, megismertessük őket, közülük kiválasztás után maradtak a már említett kilencen.

 

 

 

 

Rácz Félix (jobbra) és Berki Krisztián: a sportmenedzser a legjobb egyéni sportolókkal dolgozik együtt (Fotó: archív)


- Vannak, akik viszont azt mondják, hogy nálunk nem is kell nagy mutatvány az ismertséghez.

- Lehet, de akkor a csapatommal együtt nem vagyunk elég ügyesek: mi teljesítmény nélküli sportolókat nem tudunk jó szívvel eladni.

- Mindenben egyedül dönt, vagy körülveszik szakemberek?

- Az utóbbi. Ha felmerül az igény, akkor mindenben tudunk segíteni: diabetikus, erőnléti edző, pszichológus és sokan mások is a csapatunk tagjai.

- Ha már a csapatot említette, csak egyéni sportolókkal dolgozik.

- Igen, mert a csapatsportágak kockázatosak. Ott nem csak egy valakin múlik a siker, vagy a kudarc, hanem másokon is.

- Jéghideg, céltudatos sportmenedzser, vagy amolyan Jerry Maguire barát és munkatárs?

- Egyértelműen az utóbbi. Jó kapcsolat nélkül nem lehetne felépíteni egyetlen sportolót sem, illetve nem tudnánk bemutatni a sporton kívüli életét senkinek. Minden problémára igyekszünk megtalálni a megoldást.  






Száznegyvennyolc profi gálát rendezett

Rácz Félix 1973-ban született, 2002-ben alapította meg sportmenedzser céget. Öszesen száznegyvennyolc profi bunyós gálát szervezett, közülük egy 2003-as esemény azóta is tartja a rekordot: 3.2 millió tévénéző előtt léptek ringbe a sportolók. Ugyanebben az évben az Év felefedezettjének választották a Bahamákon, egy esztendővel később az Év titánjának Svájcban. Két évvel ezelőtt Magyarországon ő volt érdemelte ki a legjobb sportmenedzser elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!