Sport

2013.01.11. 13:20

Szinten akarnak maradni - Egyiptom ellen kezd a magyar csapat

Madrid, Veszprém - Négy veszprémi játékossal a fedélzetén érkezett meg a spanyol fővárosba a magyar férfi kézilabda-válogatott játékosait is szállító repülőgép. Az együttes, amely csütörtökön és pénteken már edzett Madridban, szombat este kezdi a világbajnoki küzdelemsorozatot.

Horváth Gábor

Nagy László, Császár Gábor, Schuch Timuzsin és Iváncsik Gergő képviseli az MKB Veszprém KC színeit a 2013-as spanyolországi világbajnokságon. A magyar válogatottban - tehetjük rögtön hozzá, hiszen a lista  bővebb, igaz, csupán egy fővel (erről részletesebben keretes írásunkban - a szerk.). 

Nemzeti csapatunk hivatalos célkitűzése a legjobb nyolc közé kerülés. Erről Mocsai Lajos szövetségi-kapitány beszélt az utazás előtti sajtótájékoztatón.

- Tavaly, úgy érzem, erőn felül teljesítettünk, most azon dolgozunk, hogy ott tudjunk maradni a legjobb nyolc között. A csoportban szeretnénk úgy szerepelni, hogy a folytatásban minél nagyobb esélyünk legyen előzetes célunk elérésére - nyilatkozta az elmúlt években a válogatott irányítása mellett a veszprémi kispadon helyet foglaló szakember.

 

 

A Mocsai Lajos (balra) irányította magyar férfi kézilabda-válogatott többek között Balatonfüreden és Veszprémben végezte felkészülését (Fotó: Gáspár Gábor)


Mocsai Lajos kiemelte az Egyiptom elleni nyitótalálkozó fontosságát, emellett a többi csoportriválist elemezve elmondta: a spanyol együttes rendkívül erős, a horvát válogatott hasonlóan veszélyes és nem szabad lebecsülni Algéria válogatottját sem. 
A szövetségi kapitány hangsúlyozta: a rutinos játékosok mellett egyszerre kell foglalkoztatniuk a fiatalokat, és azokat, akiknek eddig világversenyen nem volt olyan kulcsszerepük, mint most lesz. Hozzátette, a keret kétharmad része a nyár óta egyetlenegy hetet pihent.

Mint említettük, Mocsai Lajos és segítője, Juhász István már két tréninget is vezényelt a spanyol fővárosban. Az együttes az Egyiptom elleni taktikát gyakorolta, először a védekezésre, majd a támadásra koncentrálva.  

A csapatok már a helyszínen vannak és gőzerővel készülnek a rajtra, szombaton igazi nagyüzem lesz: összesen 11 találkozót rendeznek.

A világbajnokságon négy csoportban 24 együttes küzd meg egymással. A magyar válogatott a D jelű társaságba kapott besorolást: a házigazda, Egyiptom, Algéria, Horvátország és Ausztrália mellé. 

Mindegyik hatosból az első négy helyezett jut tovább, a folytatásban a győztesek negyediket kapnak, a másodikak és a harmadikak pedig egymással küzdenek meg a nyolcaddöntőben. 

A magyar válogatott kerete, kapusok: Liszkai Szilveszter (Bacau, román), Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged). Jobbszélső: Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya). Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Milorad Krivokapic (Cimos Koper, szlovén), Mocsai Tamás (Hannover, német), Nagy László (MKB Veszprém KC). Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Lékai Máté (Celje, szlovén). Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged). Balátlövők: Nagy Kornél (Dunkerque, francia), Putics Barna (VfL Gummersbach, német). Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged).

A világbajnokságra 16 kézilabdázót lehetett nevezni, a mieinknél Liszkai Szilveszter utazott ki tartalékként. 



Öten képveselik a veszprémi színeket

A magyar csapat pontos programja a csoportkörben, január 12., 19.00: Magyarország_Egyiptom. Január 14, 21.15: Magyarország_Ausztrália. Január 15., 21.15: Magyarország_Horvátország. Január 17., 19.00: Spanyolország_Magyarország. Január 19., 21.15: Magyarország_Algéria.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!