Sport

2013.01.31. 06:55

Sztárok, sztorik

A lovasi önkormányzat és a Lovas Jövőjéért Egyesület közösen indította útjára a Világsztárok Lovason előadás- sorozatot, melynek keretében sportolókat mutatnak be.

Varga Ibolya

Korábbi sikeres programjukon két egykori kiváló vízilabdázóval találkozott a közönség. Kásás Zoltánt és fiát, Tamást sportpályafutásukról, a faluhoz kötődő élményeikről és a nemrég megjelent Kása című könyvről faggatta Szendi Péter művelődésszervező.

Kásás Zoltán elöljáróban elmondta, hogy három éve vettek egy nyaralót Lovason, mert nagyon megtetszett neki és családjának a kis település. Nyáron szinte minden napjukat itt töltik, az emberek hamar befogadták őket. Kásás Zoltán 1946-ban született Tiszaalpáron, tizenkét éves volt, amikor Budapestre költözött és elkezdett vízilabdázni a Ferencvárosban. A válogatottban 1966- ban mutatkozott be, rá két évre már magyar bajnok lett. Tagja volt annak a válogatottnak, amelyik 1973-ban megnyerte a belgrádi világbajnokságot. Részt vett az 1972-es müncheni olimpián, szemtanúja volt a terrortámadásnak, melyet palesztin terroristák követtek el. Az akcióban tizenegy izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg. Tagja volt annak a csapatnak, amelyik 1974-ben megnyerte az Európa-bajnokságot. Dolgozott magyar szövetségi kapitányként, több hazai klubot edzett, az utóbbi időben külföldön kapott munkát. Két külföldi csapattal (Becsej, Olimpiakosz Pireusz) is megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A volt kiváló vízilabdázók, Kásás Tamás és apja, Zoltán Lovason (Fotó: Orosz Péter)

Tamás apja nyomdokaiba lépve már hatévesen elkezdett vízilabdázni és 1993-ban ifjúsági Eb-t nyert. A felnőttválogatottban 1994 márciusában mutatkozhatott be. A pályafutása alatt megszerzett három olimpiai aranyérmét is magával vitte az estre, melyeket a műsor után több vendég is felpróbált. Szerényen nyilatkozott sikereiről, inkább utalt a nemrégiben megjelent könyvére, mely élete harminchat évét taglalja. Elmondta, hogy az idei évtől Amerikában folytatja a munkát, ahol fiatalokat edz, bár korábban nem érzett nagy vonzalmat az edzőség iránt, reméli, ebben a feladatban is eredményes lesz.

A Világsztárok Lovason programsorozat február 8-án folytatódik a faluház nagytermében. Ezúttal 18 órától a veszprémi kézilabda „négy muskétása”, Éles József, Gulyás István, Sótonyi László, Zsigmond György tart élménybeszámolót és válaszol a nézők kérdéseire.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!