Sport

2013.02.19. 13:26

Le lehet mondani a válogatottságot?!

Nem vagyok benne egyáltalán biztos, hogy helyesen, de tény: az utóbbi időben alaposan megváltozott a játékosok és a nemzeti együttesben történő szereplés viszonya. Illetve ennek a kérdésnek a megítélése.

Novothny Ottó

A férfi kézilabdázóknál például sorozatban mondják le a válogatottbeli szereplést a sportolók, ilyen-olyan érthető és kevésbé elfogadható indokokkal.

A szövetségnek az arcizma sem rándul, pedig azért egy-két eset még elmegy, de három mindenképpen elindíthatna olyan gondolatmenetet, aminek a végén jó megoldás születhetne. A kapitány személyével van a baj, a körülményekkel, a játékosok teherbíró képességével, millió kérdés, amivel kapcsolatban persze az a legegyszerűbb megoldás, ha fel sem teszik azokat. Csak hát, közben van utánpótlás korosztály is, számukra a példaképek viselkedésével összefüggésben mindenképpen gyártani kellene valami magyarázatot. Legalábbis.

Aztán ott vannak a labdarúgók legjobbjai. Ott is hallgat a legfőbb szervezet, pedig mindenképpen érdekes a legfontosabb probléma: van-e joga sértődősdit játszani a szövetségi kapitánynak és emiatt kihagyhatja-e a csapatból az egyik legjobb formát mutató futballistát? Egerszegi kontra Huszti. Ha ezt lefordítom kissé demagóg szótárral: a kapitány személyes okok miatt hátrányos helyzetbe hozza a nemzet csapatát. (Ez a politikában lassan mindennapos, de a sportban ritkán tapasztalni hasonlót.) 

Ami pedig a világ változását illeti: szemben az évekkel ezelőtti véleményemmel (amikor semmilyen mentőkörülményt nem tudtam találni arra, ha valaki önként kibújt a címeres melegítőből), ma már el tudom képzelni azt a helyzetet, amikor elfogadható a döntés. Csak ehhez az összes szereplőnek abba kellene hagyni a hazudozást, mert ellenkező esetben marad a döbbenet: lemondani a válogatottságot?!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!