Sport

2013.02.12. 15:05

Tizennégy év után kétséges a rajt

Markó István harmincöt évesen is állja a versenyt a fiatalokkal. Olyannyira, hogy a tavalyi bajnokságban is többször alaposan megszorongatta őket, sőt azt tervezi, hogy az ideiben sem hagyja őket könnyedén nyerni.

Novothny Ottó

Tavaly az esztendő végén a németországi világbajnokságon az utolsó előtti napig az elvárásoknak megfelelően szerepelt, ám akkor ötven kilométerrel a cél előtt a motorja tönkrement. Ilyen korábban ritkán fordult elő vele, fel kellett adnia a versenyt.

A napokban pedig az enduro szakág legjobbjait ünnepelték a sportág vezetői.

- A leggyorsabb szeniorként kaptam különdíjat - mesélte Markó István válogatott endurós. - Emellett persze a magyar és a nyílt magyar bajnokságban egyaránt az abszolút harmadik helyen végeztem. Utóbbi rendezvényeken osztrákok, szlovének és horvátok is indulhatnak.

A veszprémi Markó István az országos endurobajnokság leggyorsabb szeniorja, abszolút bronzérmes (Fotó: Penovác Károly)

- Évek óta ott van az élmezőnyben, miközben sokan próbálják megelőzni.

- Most éppen 18 és 24 éves vetélytársaim vannak. Azt szoktam mondani, hogy eljött az ő idejük. Jó barátságban vagyunk, ha kérdeznek, szívesen segítek nekik. Az az igazság, hogy három hónapos fiam van, talán érthető, hogy nekem már nem a motorozás az első és legfontosabb. Nagyobb a tűz bennük, nekik az enduro az életük.

- Azért a válogatottságról nem szívesen mond le.

- Nem bizony, a legjobb hatba még nem gond bekerülni, noha vannak anyagi gondjaim. Motort még kapnék, de addig nem írom alá a szerződést, amíg ki nem derül, hogy felelősséggel tudom vállalni az idei versenyszezont. Az egyéb költségekre nagyjából egymillió forint elég lenne, most ennek az előteremtésén dolgozunk. Ha sikerül, akkor még biztos meg tudom mutatni, hogy van bennem is spiritusz.

- Tizennégy éves rutin és a siker sem garancia arra, hogy segítséget kapjon?

- Rosszul megy a motorkerékpár-üzlet itthon, mint minden területen, itt is érződnek a gazdasági gondok. Vannak, akik mellettem állnak, de igazság szerint ez nem olyan felkapott sportág, hogy könnyedén lehessen támogatót találni. Egyelőre a tárgyalásokig jutottunk el, és az biztos, hogy én nem adom fel.

Százötven vetélytárs egy futamon

Tavaly az endurobajnokságban öt futamot rendeztek, alkalmanként másfél százan álltak rajthoz. Naponta száznyolcvan-kétszáz kilométert kellett teljesíteniük a sportolóknak, mindezt természetesen kemény terepen. Markó István volt második és nyolcadik helyezett is, így érdemelte ki az összetett bronzérmet. Idén nyolcfutamosra tervezik a bajnokságot, és a veszprémi endurós az első háromba mindenképp szeretne ismét bejutni, de azt sem bánná, ha a dobogón feljebb léphetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!