Sport

2013.06.19. 11:01

Profik és amatőrök együtt úsznak

Június 22-e a magyar úszás napja. A hazai szövetség ebből az alkalomból fantasztikus rendezvényre várja az érdeklődőket.

Novothny Ottó

A Tagore sétány és a balatonfüredi tópart lesz a főszereplője a programnak. A nyílt vízi Európa kupán például ott lesz Risztov Éva a londoni olimpia egyik magyar hőse. A nagyszerű sportember az ötkarikás játékok óta először ugrik vízbe hazájában és természetesen esélyesként vág neki a tíz kilométeres távnak. Emellett a profik rajtolhatnak még öt és hét km-en is.  

- Szakmai megbízást kaptunk, a szárazföldön felelünk mi a rendért - mondta Szántó László a Balaton átúszás (melyet az idén július 6-án rendeznek meg Révfülöp és Balatonboglár között) főszervezője.  

- Ezerötszáz méteres körpályát jelölünk ki a Tagore sétánnyal párhuzamosan, ezen teljesítik a távot a kontinens legjobbjai. Vagyis a partról is remekül lehet követni majd az előzéseket. Ezzel párhuzamosan indulnak majd az amatőrök, akikre 2.5 km vár majd. Utóbbi mezőnyt az átúszáshoz hasonlóan folyamatosan engedjük bele a Balatonba, csoportonként.

 

Szombaton reggel kezdődnek az események a balatonfüredi kikötőben, ahol amatőr és profi úszók szelhetik a habokat a part közelében (Fotó: Gáspár Gábor)



Tulajdonképpen szinte a profikkal együtt úszhatnak majd az amatőrök. Nagyjából, ezer, kétezer embert várunk, valószínűleg az időjárás is megengedő lesz.  Az úszószövetség valóban mindent megtesz azért, hogy bárki jól érezze magát a programon és persze ne feledkezzen meg a fő szempontról: az úszás fontosságára, megszeretésére is lesz alkalma a résztvevőknek.

A balatonfüredi mellett még további huszonhárom városban várják az úszni vágyókat különböző színes programokkal. Veszprém megyéből a megyeszékhely uszodájában látják szívesen az érdeklődőket.  A szervezők ígérik, hogy rengeteg hírességgel is találkozhatnak a Füredre látogatók.  Ráadásul ezen a héten kedden mindenféle medencében az  egész világon rendeztek úgynevezett "úszóleckéket", melyen több százezren vettek részt.

A program éppen az úszás fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet, a magyar akció háziasszonya Kovács Ágnes olimpiai bajnok volt.  Füredre Kovács nem jön, ott lesz viszont a tervek szerint Jakabos Zsuzsanna, vagy éppen Hosszú Katinka, de minden bizonnyal Gyurta Dániel is megnézi a profik és amatőrök vetélkedését. 



 


Darnyi Tamás is úszik a Balatonban 

A szombati úszás napján a legnagyobb "hal" minden bizonnyal Darnyi Tamás lesz. A világhírű bajnok Szöulban és Barcelonában, vagyis mindkét olimpián egyaránt diadalmaskodott 200 és 400 méter vegyesen. Ráadásként pedig a madridi, illetve a perthi világbajnoikságon is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel. Évekig a vegyesúszás "királya" volt, egészen egyszerűen verhetetlen. A 47 esztendős sportember a sikereket követően ritkán mutatkozott a nyilvánosság előtt, ez lesz a kivétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!