Sport

2013.06.22. 11:06

Ússz, amíg élsz, majd célba érsz

A törekvés mindenképpen dicséretes: a Magyar Úszószövetség csatlakozott a nemzetközi szervezet programjához, és ötvenegy tagországgal közösen megrendezte az úszás napját, aminek balatonfüredi programja természetesen a magyar jelzőt is kiérdemelte.

Novothny Ottó

Szombaton reggel fellobogózott, feldíszített kikötő várta az érdeklődőket a három programot is kínáló magyar úszás napján: a profikra Európa-kupa és tíz kilométeres úszás várt, emellett a nyílt vízi magyar bajnokságot is megrendezték (az említett távon és még  5, illetve 7,5 km-en is), valamint az amatőrök két és fél kilométeres tempózása.

Utóbbira a lelkes vendéglátók akár tízezres tömeget is vizionáltak, noha akkor lett volna csak igazán bajban a helyszín, hiszen ennyi autó érkezése komoly problémát jelentett volna. Végül megközelítően háromezren vállalták a közös úszást a világsztárokkal: Cseh Lászlóval vagy éppen Darnyi Tamással mindenképpen ritkán ugorhat egy medencébe (még ha az történetesen meglehetősen hatalmas is) a földi halandó.

Az ilyen események hatására kezdenek el egyre többen úszni  - állapította meg Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki természetesen a 2021-es magyar világbajnoki rendezési esélyekről is beszélt: Mindenki az ügy mellé állt, szerintem fantasztikus a pályázatunk. Döntés július 19-én Barcelonában, az idei világbajnokság helyszínén lesz, csalódottak lennénk, ha nyolc év múlva nem mi lehetnénk a vizes vébé házigazdái.

 






 

Természetesen az úszás napjának is van már saját slágere (úgy tűnik, a hazai rendezésű Európa-bajnokságra írt Nox-nóta már idejétmúlt), így aztán Demjén Ferenc előadásában többször is felhangzott a refrén: ússz, amíg élsz, egyszer majd célhoz érsz. A 10 km-es Európa-kupa mezőnye a férfiaknál és a nőknél egyaránt megfogadta a tanácsot, hiszen a rajt után villámgyorsan belekezdtek a kétórás kalandba.

Igaz, a versenyszám legjobbjai annak ellenére sem jöttek el Balatonfüredre, hogy a nemzetközi szervezet (FINA) 21 ezer eurót oszt szét a sorozat legjobbjai között. A férfiaknál huszonhárman vetélkedtek, a magyar színeket négyen képviselték: Gercsák Csaba, Gyurta Gergely, Papp Márk, Király Bence. Négyszer kellett teljesíteni a résztvevőknek a két és fél kilométeres kijelölt Balaton-kört, és furcsa látvány volt az öbölátúszáshoz szokott szemnek, hogy a vízi járművek ezúttal nem a pálya mellett horgonyoztak, hanem mintegy lebegő falként elzárták a bójasort a nyílt víz felől érkezők elől.

A verseny közben Gyurta Dániel (akinek öccse éppen a legjobbak között haladt a cél felé) elmondta, hogy ilyenkor két órán keresztül szenved, annyira izgul a testvéréért. Nagyon szorítok érte jelentette ki az olimpiai bajnok. Végül a belga Ryckeman nyert, Gyurta negyedik lett, de ez egyben magyar bajnoki címet is jelentett számára.

A nőknél (mindössze tizenketten indultak) a legnagyobb esélyes természetesen Risztov Éva volt, a londoni hős végig az élen is tempózott, és csak egy ifjú honfitársa, Olasz Anna tudta megszorítani. Igaz, kettejük befutója annyira szorosra sikerült, hogy csak tizedmásodpercekkel nyert az olimpiai bajnok, lemásolva így a korábbi izraeli Ek-futam végeredményét: 1. Risztov, 2. Olasz.

Az aranyérmes aztán a tőle megszokott, cseppet sem hagyományos nyilatkozattal lepte meg a kérdezőt: Gyárfás Tamás (a Magyar Úszószövetség elnöke, a szerk.) vállalta a felelősséget azért, hogy betegségből éppen csak felépülve elindultam. Nyertem, és örülök, hogy vége van mondta röviden Risztov. Közben hosszú sorban várták az amatőrök, hogy a vízilabdázókkal, válogatott úszókkal (közülük Verrasztó Dávid és Cseh László vállalta a startot, a hölgyek, noha ott voltak, kizárólag a parton mutatkoztak csak), politikusokkal együtt vízbe ugorhassanak és teljesítsék a 2500 métert az egyébként 30 fokra felmelegedett vízben.

Verrasztó volt a leggyorsabb, de erre az eseményre igaz a mondás: a részvétel a fontos.



Gyurta Dániel jó formában érzi magát

A londoni olimpiai bajnok elmondta, hogy kisgyerek kora óta azért készült, hogy egyszer az ötkarikás játékok dobogójának legtetejére állhasson. Megszokta már, hogy a jövőben vele szemben állandó elvárás lesz az aranyérem megszerzése, de saját bevallása szerint megtanult ezzel együtt versenyezni. A július végi, augusztus eleji barcelonai világbajnokság előtt jó formában érzi magát, esélyesként indul. - Addig csinálom, amíg érzem magamban az erőt - mondta végül Gyurta Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!