Sport

2013.07.04. 14:03

Dánok a Balatonnál

Pontosan huszonegy esztendővel ezelőtt a helyiek meglepve tapasztalták, hogy a balatonfűzfői sporttelep labdarúgó pályáját néhány napra szinte ellepték a dán fiatalok.

Novothny Ottó

Azóta minden évben menetrendszerűen érkeznek a labdarúgó csapatok, hogy a magyarokkal összemérjék tudásukat. A futball csapatokhoz tizennyolc évvel ezelőtt a dán kézilabdázók is csatlakoztak, sőt úgy tűnik, hogy a két sportág magyarországi minősége egyértelműen hatással van az érdeklődésre is: a kézisek száma folyamatosan gyarapodik.

A balatonfűzfői sportcentrummal álltunk kapcsolatban, amikor Sas György Dániában élő testnevelő felkeresett, hogy szívesen jönnének, tudunk–e együttműködni mesélte a kezdetekről – Szegedi Lajos a program hazai főszervezője.

– Még abban az évben sikerült összehozni a programot, általában fele–fele arányban voltak dán és magyar focicsapatok a mezőnyben. Két korosztály küzdött: a 14–15 évesek és a 16–17 esztendősek.

 

A dán utánpótlás labdarúgó csapatok a héten vannak a Balaton felvidéken, a kézilabdázók pedig a következő héten érkeznek (Fotó: Orosz Péter)– Ha jól sikerült a dolog, akkor nem volt ok a változtatásra.

– Időközben más helyszínt kellett keresnünk, de alapvetően a műsor mindig ugyanaz. Vasárnap busszal érkeznek, hétfő, szerda, csütörtök meccsnapok, kedden szabadidős program. Szombaton pedig visszautaznak.

– A résztvevők létszáma nyilván nem állandó.

– Eleinte szinte csak mi voltunk, ma már százötven hasonló lehetőséget kínálnak az ezzel foglalkozó irodák Dániában. Vitathatatlan, hogy a tehetősebb klubok az utóbbi időben nem minket választanak, hozzánk elsősorban kisebb falusi csapatok érkeznek. Ezzel együtt a sportbeli, technikai tudás is kevésbé minőségi, de ettől függetlenül remek hangulatú tornákat szervezünk.

– A hazai klubok szívesen állnak ki?

– Egyértelműen öröm, hogy a környékbeli csapatok anyagi helyzete, tapasztalataink szerint, javult. Már nem csak ideutaznak a meccsekre, hanem olyan is előfordul, hogy itt is alszanak, ahogy például az idén a csetényi fiatalok tették.

– Ennyi idő alatt már kiismerhette a dán mentalitást.

– Természetesen. Főleg eleinte voltak kilengések, de alapvetően fegyelmezett és kedves emberek. Jó velük együtt dolgozni (rendszeresen jönnek felnőttek, kísérők, testnevelők is a csoportokkal) és érezhetően remekül működnek Dániában a dolgok (többször hívtak már meg magukhoz), sokkal jobban, mint nálunk. Azt gondolom, hogy nincs akadálya annak, hogy a jövőben még évekig érkezzenek hozzánk a dán autóbuszok az ifjú sportolókkal, Sas Györggyel és az idevágyó csapatokkal.

 

Felnőtt korban is visszajárnak

Szegedi Lajos elmondta, hogy gyakran előfordul: a korábban fiatalként itt focizó dán gyerek, évekkel később klubvezetőként jön vissza Magyarországra. Ugyanakkor az sem ritka, hogy felnőtté válva, a családjával utaznak a régi helyszínekre, ahol saját gyermekinek mutatják, hogy apuci, vagy éppen anyuci itt focizott, kézilabdázott. Érdekesség, hogy az idén van olyan dán csapat, akik azt kérték, hogy a veszprémi arénába, az MKB Veszprém székhelyére kirándulhassanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!