Sport

2013.08.06. 14:45

Kis Gergőék ennél jobbra számítottak

A dubaji kitérő után egyre biztatóbb időket úszott, így aztán edzője és ő maga is bízott a sikeres világbajnoki szereplésben.

Novothny Ottó

Barcelona azonban nem vonul be kellemes állomásként az ajkai Kis Gergő emlékezetébe. A fiatalember ugyanis három számban állt rajthoz, és a szakemberek legalább az egyikben döntős helyezést vártak tőle. Ezzel szemben két 22. helyezés mellett a leggyorsabb számában a 16. helyen ért célba.

– Nem erre számítottunk – mondta nagy sóhaj kíséretében Farkas András, az ajkai úszó mestere. – Az előzetes eredmények alapján is sokkal többet vártam tanítványomtól. Nem kizárt, hogy én rontottam el valamit, de ezt nem hiszem. Fizikálisan kifogástalan állapotban volt Gergő, szerintem fejben volt valami gátja annak, hogy nem tudott jobban teljesíteni.

– A 400, 800 vagy 1500 méteres gyorsúszásban hagyott ki nagyobb ziccert Gergő?

– Az időeredmények alapján úgy tűnik, hogy a leghosszabb távon mindenféle megerőltetés nélkül be kellett volna jutnia Gergőnek a legjobb nyolc közé. A középtáv volt a legkeményebb, 400 méteren pedig londoni idejével az ötödik helyen ért volna célba.

Az ajkai Kis Gergő három úszószámban állt rajthoz a barcelonai világbajnokságon, de ezúttal a várt döntőbe jutás elmaradt (Fotó: MTI)– Az tény, hogy a helyszínen nem tudott tanácsokat adni tanítványának.

– Két évvel ezelőtt Sanghajban már bejött nekünk ez a megoldás, akkor a magyar csapat legjobbja volt. Leírtam mindent, az egyik kollégámmal megbeszéltük a legapróbb részletekig a tennivalókat. Akkor is itthon maradtam, azt hittük, ezúttal is menni fog a dolog. Nem így történt, de hangsúlyozom: amikor az ember a rajtkőre áll, nem csak azon múlnak a dolgok, hogy mi van a kezében és a lábában. Ennél is fontosabb talán, hogy mi van a fejében. Márpedig erre a kérdésre én nem adhatok választ.

– Feltételezem, most együtt dolgoznak majd tovább.

– A jövő évi Európa-bajnokságig mindenképpen megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy javítsunk. Ha nem sikerül, akkor nagy valószínűséggel elfelejtenek majd bennünket.


Kis Gergő Világkupákon felejti a bút

Már a világbajnokság előtt megegyezett mester és tanítványa, hogy a verseny után Kis kap két lehetőséget, ahol rajtkőre állhat. Így a vébé helyszínéről azonnal a hollandiai Eindhoven városába utazott, majd ezt követi a németországi rendezvény. Mindkét helyszínen Világkupát rendeznek, ahol az olimpiai hatodik helyezett úszó is számot ad tudásáról. Biztos nehéz ilyen szereplés után ismét úszni, de ez jelentheti már az új időszakot, ami eltart majd a következő kontinensbajnokságig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!