Sport

2013.12.10. 10:10

Zökkenők nélküli ralizás

Veszprém – A kezdetekkor a Mikulás rali még a túra versenyprogram egyik futama volt. Két esztendővel később azonban már önállósult és azóta töretlen a népszerűsége.

Novothny Ottó

Az idén százkilenc gép állt rajthoz, közülük hetvenegy érkezett be a célba. A zökkenőmentesség tehát kizárólag a szervezésre vonatkozik, hiszen a pilóták és segítőik zötykölődtek rendesen a terepen. Többen voltak olyanok, akik kénytelenek voltak feladni a vetélkedést.

Ez persze senkinek nem szegi a kedvét, hiszen a rali technikai sportág, benne van a műszaki (ritkábban a vezetői) hiba lehetősége. Az mindenképpen érdekes, hogy miközben az országos bajnokság lebonyolítása időnként komoly fenntartásokkal zajlik, (néha felröppen a hír, hogy elmaradnak futamok), az év végi veszprémi rendezvény akkor okozna felháborodást, ha a szervezők bejelentenék, hogy nincs tovább.

– A népszerűségünk oka talán az lehet, hogy mindig is törekedtünk a megengedőbb feltételek megteremtésére – mondta Lakatos Róbert főrendező.

– Persze egyetlen dologban soha nem tettük ezt: a nézők és versenyzők biztonságának szigorú feltételeit keményen betartattuk. Emellett a nevezés, a kiadások és egyéb kötöttségek lazítása kivétel nélkül azt a célt szolgálták, hogy tulajdonképpen bárki rajthoz állhasson. Szórakozás és szórakoztatás, ezek voltak a jelszavaink. Több sportág is a népszerűségnek azt az útját választja, hogy celebeket, hírességeket engednek a mezőnybe, ami biztosíthatja a média nagyobb figyelmét.

– Azt gondolom, hogy ez felfogás dolga – alkotott erről véleményt a sportvezető. – Úgy tűnik a celebritás fogalma lejáratott már, ilyen szempontból tehát semmiképpen nem állunk be a sorba. Más kérdés, hogy nagymenő, nemzetközileg is elismert, esetleg világbajnoki futamokon is szereplő pilótákat szívesen látnánk vendégül. Korábban történt már ilyen és az idén is elkezdtünk puhatolózni, de ennek kőkemény anyagi feltételei vannak, melyet ezúttal sajnos nem tudtunk előteremteni. Az nyilvánvaló, hogy lesz tizennyolcadik Mikulás rali is, kérdés, hogy 2014-ben a több futamos bajnoki szezon után érkeznek-e majd a résztvevők. – Az idén is betöltötte a neki szánt szerepet a bulirali, tehát nincs okunk változtatni. Hogy mi a sportág jövője, erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Jöhet csudajó esztendő, de benne van a pakliban, hogy még a bajnokság is elmarad. Mindez a politikán és az összefogáson múlik. Az biztos, hogy Mikulás rali lesz, a többit majd jövő januárban, februárban meglátjuk – zárta szavait Lakatos Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!