Sport

2013.12.05. 12:45

17. Mikulás Rallye 2013 - Térképek, Nevezési lista

Játszani csak komolyan lehet – állítja Lakatos Róbert, a Mikulás-rali főszervezője, miután tizenhetedik alkalommal is rajthoz állnak majd az autók a bulis versenyen.

Novothny Ottó

– Soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen hosszú lesz a múltunk, hiszen csak amolyan évzáró kieresztésnek szántuk az első rendezvényt – ezt is Lakatos Róbert mondta, amikor a kezdetekről kérdeztem. – Hihetetlen, de már a tizenhetedik alkalommal állunk a startvonalon – tette hozzá a sportvezető.

Tizennégy Veszprém megyei autó áll rajthoz a Mikulás-ralin, ott lesz Varga Attila is a mezőnyben (Fotó: archív)

A Mikulás-rali megrendezése annak ellenére sem forgott soha veszélyben, hogy közben volt olyan esztendő, amikor bajnoki futamok maradtak el, és bizony az ob lebonyolítása, különösen a gazdasági megszorítások óta, gyakran volt bizonytalan. Ezzel szemben az évzáró veszprémi rali történetében még olyan is előfordult, hogy kétszáznál több autó nevezett.

– Az idén százhuszonhat rajtszámot adtunk ki, s szemben a divattal, nálunk nem lesznek celebek, „csak” a rali sportág legjobbjai – meséli Lakatos. – Persze jó autókat is láthat a nagyérdemű, például a Magyarországon még soha nem futott Ford WRC-t. Ilyen gépek csak a világbajnoki futamokon mennek. De emellett lesz még két WRC, több nagyon erős gép és közel húsz Lada, amik mindig színessé teszik a látványt.

A gyártelepen a második és az ötödik gyorsasági szakaszt rendezik meg. Vasárnap 9.47-kor, illetve 13.00 órakor érkezik ide a mezőny, ahol remekül követhetőek a helyszínen az események.

A Kislőtér pedig évtizedek óta klasszikus helyszíne a ralinak. A harmadik (10.31) és a hatodik (13.44) szakaszt bonyolítják le ezen a terepen a szervezők

Három területen hat gyorsasági szakasz lesz, és a verseny történetében másodszor, az aréna parkolójában alakítjuk ki a szervizparkot.

– A királyszentistváni és a Márkó-Jutaspuszta lőtér az, ahol lehet találkozni a mezőnnyel. Utóbbi húsz éve ismert terület, aki szereti ezt a sportágat, nem kerülheti el.

A Mikulás-rali résztvevői eddig mindössze háromszor próbálhatták ki magukat havas körülmények között.

– Az nagyon fontos, hogy hideg, tiszta idő legyen, mert akkor nem romlik folyamatosan a pálya talaja. Egyszer fordult elő, hogy plusz húsz fokban rendeztünk, na az alaposan próbára tette az irányító csapatot. Ugyanakkor természetesen ez az a külső tényező, melyet befolyásolni nem tudunk, legfeljebb kérni az „illetékeseket”, hogy kegyesek legyenek hozzánk.

Az évzáróval kapcsolatban minden esztendőben tudott valami különlegességgel is szolgálni a főszervező.

– Érdekesség, hogy az idei Veszprém-rali győztese, Botka Dávid egy számára vadonatúj autóban ül majd, hiszen Peugeot-val még soha nem ment. A legfontosabb azonban, hogy jó hangulatban, zökkenőmentesen teljen az idő – fejezte be Lakatos Róbert.

A biztonság mindenek felett

Természetesen szóba került a közelmúltban az amatőr raliversenyen bekövetkezett kislődi bal-eset is. Lakatos erről annyit mondott: – Az autósport veszélyes üzem, válfajától függetlenül igaz ez. Még az olyan pályaversenyeken is vannak sajnos balesetek, mint az Indycar vagy a Nascar. A rali ezeknél cseppet sem veszélytelenebb, ezért szükség van a közönség teljes körű együttműködésére és arra, hogy mindenki tartsa be a rendezőcsapat utasításait. Mi mindent megteszünk, bízom benne, hogy a belépő nélkül látogatható verseny nézői is így tesznek majd.

17. Mikulás Rallye 2013 fontos információk:

17. Mikulás Rallye 2013 ITINER letölthető IDE kattintva ->>

17. Mikulás Rallye 2013 BEÉRKEZETT NEVEZÉSEK letölthető IDE kattintva ->>

17. Mikulás Rallye 2013 UTVONALLAP letölthető IDE kattintva ->>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!