Sport

2014.05.14. 10:10

Ralikrossz: Hibátlanul kell mennie annak, aki győzni akar

Nyirád - Új versenyforma mutatkozik be a nyirádi autósport arénában, illetve egy régi is visszatér. A hétvégén rendezik meg a Challenge Europe elnevezésű vetélkedőt, illetve az osztrák-magyar ralikrossz bajnokság soros futamát.

Novothny Ottó

A Challenge Europe versenyt Hollandiában találták ki és az idén az első erőpróbát Franciaországban bonyolították le. A második kör helyszíne lesz a csodaszép nyirádi létesítmény, ahová minden résztvevő szívesen érkezik. Aki volt már azért, mert tudja milyen nagyszerű a pálya, akinek pedig meséltek csak róla, azért, hogy megláthassa, kipróbálja a katlant.

Az új európai versenyen magyar induló nem volt, tehát a hétvégi lesz az első alkalom, hogy felmérhetik a vetélytársak, hogy ki hol tart. Az már a nevezési listából is egyértelműen látszik, hogy hibázási lehetőség nincs, minden kategóriában többen is sorban állnak az érmekért. Vagyis csak tökéletes autózással lehet felállni dobogó valamelyik fokára, illetve elkönyvelni a pénzdíjat.

A szakemberek szerint a szuper 1600-asoknál várható a legnagyobb tülekedés. A tavaly másik kategóriában magyar bajnoki címet szerző Marton Gergő új autóval és új tervekkel érkezik a számára szokatlan csoportba. Lajos Gyula győzött az első hazai futamon. A két magyar legnagyobb ellenfele Stanislav Susta lehet, aki az elmúlt évben megnyerte a Challenge Europe-t. Persze nem szabad elfeledkezni a kilencszeres hazai aranyérmes Bánkuti Gáborról sem, ő is beleszólhat a legjobbak csatájába.

A nyirádi autós katlanban az idei első versenyt rendezik meg, közel száz autót láthat majd a nagyérdmű az előttünk álló hétvégén (Fotó: Kovács Mihály)

A touringcars kategóriában magyar induló nem lesz, de azért a két klasszis, a tavalyi bajnok belga Jos Sterkens és a nálunk jól ismert cseh Roman Castoral küzdelme tartogat majd csemegét a független érdeklődők számára is.

A supercars csoportban viszont érdemes lesz nagyon odafigyelni, hiszen ebben a mezőnyben megy a nyolcszoros magyar bajnok Harsányi Zoltán, vagy Mózer Attila, illetve Vass Zoltán is.

A szervezők elmondták, hogy közel száz autó áll majd rajthoz ezen a hétvégén a nyirádi autós katlanban. A program a hagyományos szombati időmérőkkel kezdődik, vasárnap pedig egész nap bőgnek majd a motorok, repesztenek a négykerekűek a pálya minden pontjáról remekül belátható aszfalt és murvás csíkon.

 

Pénteken délutántól vasárnap estig

A gépátvétel május 16-án lesz, ezt követi szombaton a magyar és osztrák ralikrossz futam szabad edzése, majd 10.30-tól az időmérő. Az első futamot 12-kor láthatja nagyérdemű. A Challenge Eurpe mezőnye 13.45-tól szabadedzésen vesz részt, hogy aztán az első előfutamon 17.30-kor rajtoljanak. Május 18-án 9.25-kor és 11.10-kor előfutamok lesznek, 12.40-kor pedig a pilóták találkoznak a közönséggel. A döntők 16.00 órakor kezdődnek, a díjkiosztó 18.30-kor lesz.

 

Frissítés: Kádár Patrik sikere - A hétvégi Challenge Europe osztrák magyar ralikrossz versenyen, a hétvégi Magyar kupán a szentkirályszabadjai Kádár Patrik 2. helyezést, kategóriájában pedig 1. helyezést ért el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!