Sport

2014.05.27. 13:50

Veszprém Barabás: Az elnök büszke, a csapat pedig elköltözik

Tehetetlen elkeseredettség. Pokolian rossz érzés. Jó lenne valakire haragudni, amiért a veszprémi női kézilabda az újraélesztés után néhány évvel ismét eltűnik a süllyesztőben.

Novothny Ottó

De ki hibázott: a névadó tulajdonos, aki sok-sok millió forintot ölt ebbe az álmába, az önkormányzat, amely az ügy mellé állt, de mindhiába, vagy a győriek, akik most nemes egyszerűséggel "lenyúlják" a klubot és Mosonmagyaróvárra költöznek?

Az biztos, hogy Barabás Árpád úgy beszél a női kézilabdázókról, mintha soha semmi köze nem lett volna hozzájuk. Azt mondja, hogy ő már nem elnök, a szezon végéig még az eredeti néven fut a csapat, de nem az ő támogatásával. A többi kérdést elhárítja, csak ugyanazt ismételgeti: értsem meg, hogy fogalma sincs, mi lesz a Veszprém Barabás sorsa.

– Nem szeretném minősíteni a történteket – kezdte Tenk Gábor, a kézilabdaklub elnöke. – Nekem az a felelősségem, hogy az egyesületet működtetni tudjuk. Miután kiderült, hogy Veszprémből és térségéből egyetlen fillér támogatást nem kapunk (ráadásul a város és a klub közötti együttműködés idén lejár), szponzor után kellett néznünk. Így akadtunk Mosonmagyaróvárra, ahol tárt karokkal fogadnak bennünket. Bevallom őszintén, nagy dolognak tartom, hogy a veszprémi lét után életben tudjuk tartani a sportkört.

A veszprémi női kézilabda sikertörténete eddig tartott, a csapat az NB I-es joggal elköltözik (Fotó: Penovác Károly)

– Két helyzetet külön kell kezelni – mondta Porga Gyula, Veszprém város polgármestere. – Egyfelől az önkormányzat (mint a közösség választott képviselői) a közelmúltban úgy ítélte meg, hogy megérdemli a támogatást a csapat, mert ami kialakult, az fontos a városnak. Másfelől a jelenlegi helyzetben nekünk a vállalkozóval szemben (aki megteheti, hogy bejelenti: nincs több pénze) morális szempontokat is figyelembe kell vennünk, amikor a jövőről döntünk. Borzasztó lehet a szülőknek és persze a gyerekeknek is, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnik a klub, miközben éveken keresztül pénzt, időt, energiát öltek a reménybe, hogy egyszer kézilabdázó lesz a kislányból. Most tehát mi azon dolgozunk, hogy felülről szerveződve létrehozzunk egy klubot, amely ezeknek a fiataloknak lehetőséget ad arra, hogy folytathassák a sportolást, a kézilabdázást. Hogy aztán a csúcs, vagyis az első csapat, ami vonzerőt jelent, mikor alakul ki megint, erre a kérdésre nem tudom a választ. Csak azt érzem biztosan, hogy az érintettek semmiért sem felelősek, vagyis nekünk kötelességünk segíteni rajtuk.

Berobbantak a kézilabdás köztudatba

A Veszprém Barabás KC sikertörténetnek indult. A csapat megnyerte az NB I/B-s bajnokságot, majd a legjobbak között is remekül helytállt. Emellett több mindennel magára irányította a közfigyelmet, például az arénában játszotta meccseit, és szinte naponta jelentettek be újabb és újabb válogatott játékosokat, akik a VBKC-hoz igazoltak. Aztán egyik pillanatról a másikra szétpukkadt a lufi, szétszéledt a csapat, és tavaly óta a győri utánpótlás lépett pályára veszprémi színekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!