Sport

2014.07.29. 12:50

A legjobb sípmesterek - Hiába kiválóak, nem vezethetnek férfi szuperrangadót

Veszprém - Bátran kijelenthetjük, hazánk első számú kézilabda játékvezető párosa. Horváth Péter és Marton Balázs nagyszerű idényt zárt, csak egyetlen hiányérzetük van és ez évek óta szívfájdalmuk, hogy a királynék városának lakóiként nem vezethetnek Veszprém- Szeged férfi szuperrangadót.

B. Virág Rita

Évek óta a legjobb magyar játékvezető párosként emlegetik a Horváth Péter, Marton Balázs duót. Ezt a szakma is így gondolja, hiszen jelenleg ők az egyetlen hazai duó, amelyet a nemzetközi porondon is rendszeresen foglalkoztatnak.

A 2013/14-es szezonban többek között a szerbiai női világbajnokságon is szerepeltek: a csoportmeccseken és a negyeddöntőben is több feladatot kaptak, az elődöntő dirigálása pedig csak sportpolitikai okokból hiúsult meg, de így is elégedetten térhettek haza. Több Bajnokok Ligája, EHF kupa mérkőzésen is fújták a sípot és egész éves teljesítményük megkoronázásaként női EHF-Kupa finálét vezethették.

Ha minden jól megy, a decemberi magyar, horvát közös rendezésű női Európa-bajnokságon is képviselik a színeinket. Adódik is a kérdés, itthoni jeles eseményen, miért csak ők fújhatják a sípot?

- A rangos rendezvényeken általában egy nemzetet egy páros képviselhet csak. Egyébként akad még néhány magyar kettős, amely nemzetközi szintű, de sokszor a belső harcok miatt nem tudnak élni a nemzetközi porondra lépés lehetőségével. Mi igyekszünk ezekből kimaradni és csak magunkra, illetve a teljesítményünkre koncentrálni - hangsúlyozta Horváth Péter. Marton Balázs ehhez annyit tett hozzá, mindenki szeretne egy-egy vébén, vagy Eb-n részt venni, de ez kor és teljesítmény függő is. A szeptemberben kezdődő idényben pedig az a céljuk, minél kiegyensúlyozottabban sípoljanak és ezzel meggyőzzék a nemzetközi és európai szövetség illetékeseit, ott a helyük a legnívósabb derbiken.

Az egyre dinamikusabban fejlődő kézilabda a játékvezetőktől is komoly felkészültséget igényel. Ehhez hozzátartozik a szabályok pontos ismerete, illetve a gyors helyzetfelismerés és reakció, valamint a megfelelő fizikum is. Ennek érdekében Péter és Balázs hetente legalább háromszor speciális edzéseket végez, az ingafutás például ki nem maradhat a gyakorlásokból.

Érdekes, hogy a két sípmester rendkívül eltérő egyéniség, amiről azt is gondolhatnánk, munkájuk közben gondot okozhat egy-egy szituáció felmérésekor, megítélésekor. Azonban ez épp fordítva van.

- A kézilabda pályán kilencven százalékban hasonlóképp gondolkodunk. A maradék tíz százalék pedig leginkább a látószög eltérése miatt van - jegyzi meg viccesen Balázs. - Tényleg nagyon különbözünk, ám ez a munkánkat nem befolyásolhatja. Az elfogulatlanság, a szituációk pontos felismerése a lényeg, a habitus az pedig más kérdés.

És ha már szóba került az elfogulatlanság, vajon képesek lennének veszprémiként MKB bajnokit dirigálni?

- Úgy érezzük, hogy a továbblépésünket komolyan befolyásolja az a tény, hogy veszprémiek vagyunk. Nem bizonygatni akarjuk, de képesek lennénk minden elfogultság nélkül levezetni egy honi szuperrangadót. Ez számunkra örök szívfájdalom, és reményeink szerint az érintettek ezt a kérdést újra átgondolják a közeljövőben - fogalmazott Péter.

A jó játékvezetőknek kell teret adni

A Horváth, Marton duó szerint egyáltalán nem szabadna megkülönböztetni a férfi és női játékvezetőket. Úgy nyilatkoztak, a jó játékvezetőknek kell teret adni és a képességeiket, a teljesítményüket kell szem előtt tartani. Sajnálattal fogalmazták meg, kevés fiatal választja ezt a pályát, pedig szükség lenne a jó utánpótlásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!