Sport

2014.08.08. 11:30

Fertig Fruzsina is utazhat

Veszprém - Igazi diplomáciai sikerként könyvelte el a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ), hogy két fiatal kalapácsvető, a veszprémi Fertig Fruzsina is, elindulhat a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon.

B. Virág Rita

Az idei atlétikai Európa-bajnokság, amit a svájci Zürichben rendeznek meg, először ad arra lehetőséget, hogy amennyiben adott számban a tervezett indulói létszámot nem érik el a szintes nevezők, úgy a ranglistán található további versenyzők közül válogathatnak a szervezők.

Női kalapácsvetésben elő is állt ez a helyzet. A MASZ így benevezte az utánpótlás Eb negyedik helyezett Fertig Fruzsinát, valamint a junior világbajnoki ezüstérmes Gyurátz Rékát (szombathelyi Dobó SE).

Az Eb szervezői, némi érvelés után, végül elfogadták a két fiatal jelentkezését, így hazánk női kalapácsvetésben három fővel képviselteti magát. Ráadásul két veszprémivel, hiszen Orbán Éva bajnoki címvédő indulása már hónapok óta biztos volt.

A női kalapácsvetés selejtezőjét egyébként augusztus 13-án, szerdán kora délután (13.15 órakor) bonyolítják le.

Németh Attila, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) ügyvezető igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, remek hír, hogy Fertig Fruzsina nevezését is elfogadták, így az ifjú tehetség személyesen tapasztalhatja meg egy világverseny hangulatát.

A veszprémi Fertig Fruzsina még utánpótlás korúként versenyezhet a felnőttek között az Eb-n (Fotó: Németh Attila)

 

- Utánpótlás korúként egyelőre a rutinszerzés lehet Fruzsina célja. Bízunk benne, hogy legalább 65-66 méter környékén tud teljesíteni és kihozza magából a maximumot - bizakodott a klubvezető.

Németh Attila hozzátette, Orbán Évával szemben már jóval komolyabb elvárásokat fogalmazhat meg, hisz a tavaly óta Zentai Tiborral dolgozó kalapácsvető mostanra Európa legjobbjai közé dobta be magát.

- Évától 70 méter fölötti eredményt remélünk. Természetesen azt várjuk, hogy biztosan jusson tovább a selejtezőből, s a döntőben már bármi lehet. Titkon a hat közé jutást sem tartom lehetetlen küldetésnek. Éva remek formában van, biztosra veszem, hogy Zürichben nem elégszik meg csak a fináléban való szerepléssel.

A futó szakágat Minczér Albert képviselheti Svájcban. Tóthné Stupián Anikó tanítványa 3000 méter akadályon indul majd. Az elmúlt hetekben Albert egyre jobb formát mutatott, a magyar bajnokságot már igen biztató idővel nyerte meg, ám korántsem ez volt a csúcsformája.

- Albert, az edzője szerint is jó passzban van, aminek nagyon örülünk a sérülése után. Az elvárásunk felé a döntőbe jutás, amit az európai mezőnyben kivívhat. Azt gondolom, ha képes lesz javítani az ob-n elért eredményén, akkor tovább tud majd lépni a selejtezőből.

Az Európa-bajnokság Zürichben augusztus 12-én, kedden kezdődik és augusztus 17-ig tart, A versenyeknek a Letzigrund Stadion ad otthont. A magyar küldöttség 27 fővel képviselteti magát.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!