Sport

2014.11.26. 16:15

Fiatalokat megszégyenítő a tempója

A szenior Európa-bajnok úszónő, Csanádiné Magda sikert sikerre halmoz, célja a világbajnoki cím.

Heffler Péter

„Ne lepődjenek meg, ha ötvenévesen egyszer csak meglátnak a pályán. Ne nevessenek, értsék meg, a korlátok, ahogy a félelmek is, néha nem többek puszta illúziónál” – tartja minden idők egyik legnagyobb sportolója, Michael Jordan. Semmi meglepő sincs tehát abban sem, ha valaki még hatvanöt évesen is úszóversenyeken indul.

Sokan egy életre választanak sportágat. Teljesen mindegy, hogy valaki hogyan járja be pályafutását, de aki szeniorként is ifjonti hévvel készül versenyről versenyre, az megsüvegelendő. Csanádiné Magda a mai napig hódol kedvenc sportjának, az úszásnak. Méghozzá nem is akárhogy: idén négy versenyen, több mint húsz számban állt rajtkőre, és egyszer sem talált legyőzőre. Azonban a szenvedély megértéséhez jóval régebbre, közel hat évtizeddel ezelőttre kell visszatekinteni.

Csanádiné Magda Egerben is begyűjtött két első helyezést, és országos csúcsot úszott 100 méter mellen(Fotó: Sümegi László)

– Az alapokat Orosházán sajátítottam el, ahol akkor még nem volt medence, csak a tó, amiben gyakorolhattam – kezdte Csanádiné Magda. – Itt lettem többszörös vidék-, majd ifjúsági országos bajnok, mellette pedig válogatott kerettag. Azonban az élet huszonkét évesen Veszprémbe sodort, és véget ért a pályafutásom, akkor még nem sejtve, hogy csak egy időre – mondta a hatvanöt éves sportolónő.

1972-ben férjhez ment, és hosszú ideig nem a sport, hanem a család töltötte be a központi szerepet az életében, majd 2009-ben gondolt egyet, és visszatért az uszodába.

– A testvérem csábított vissza az úszáshoz, aki akkor már jó ideje versenyzett szeniorként. A visszatérést követően a 2010-es göteborgi világbajnokságon hatodik helyezést értem el, majd rá egy évre már Európa-bajnoknak mondhattam magam – tette hozzá még az úszónő.

Csanádiné teljesítményében tehát semmi meglepő nincs, ugyanis hatvanöt évesen is heti három-négy alkalommal edz közel két órákat, hogy elérje célját, nevezetesen jövőre Kazanyban világbajnok legyen.

 

Határon innen és túl is verhetetlen

Idén az osztrák rövid pályás bajnokságon hat számban hat arany, majd Hódmezővásárhelyen a fedett pályás, illetve Gyulán a nyitott pályás bajnokságon is ötből öt a mérlege az Európa-bajnok úszónőnek. Legutóbb Egerben úszott országos csúcsot 100méter mellen, és szerzett két aranyat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!