Sport

2015.01.16. 12:30

Íme a pápai stadionfejlesztés részletes terve

Optimális esetben nyáron megkezdődnek a Perutz Stadion fejlesztési munkálatai. Amint arról beszámoltunk, 800 millió forintból modernizálják majd a pápai labdarúgók arénáját, most pedig bemutatjuk a részletes terveket is.

Polgár Tibor

A várkerti sportpálya fejlesztése során a meglévő létesítmények felújítása, korszerűsítése, bővítése, illetve új létesítmények építése valósul majd meg. – A mostani felújításnak nem az a célja, hogy tovább bővítsük a stadion befogadóképességét, hiszen ez a pálya ebben a városban, ebben a méretben eddig is tökéletesen megfelelt. A célunk az, hogy a sporttelep a nézők és játékosok számára sokkal komfortosabb, korszerűbb, biztonságosabb legyen – hangsúlyozta a látványterveket bemutató sajtótájékoztatón Áldozó Tamás, Pápa polgármestere.

Vegyük sorra tételesen a fejlesztéseket. A beruházás egyik legfontosabb eleme az új székház felépítése, ahol a Lombard Pápa, a város NB I-es labdarúgóklubja és csapata kap majd helyet. A hazai kislelátót elbontják, helyén az új székházzal együtt egy új, teljes egészében fedett lelátó épül, mely – szemben a mostani 350-nel – összesen 820 férőhelyes lesz. Az új székházban hazai-, vendég- és játékvezetői öltözők, valamint szertár, doppingszoba, irodák, sajtószoba, VIP-páholyok, úgynevezett MIX-zóna, továbbá ellenőri helyiség készül. Az új lelátó alatt a nézők gyors kiszolgálását biztosító büfé és mellékhelyiség is lesz. A jelenleg részben fedett nagylelátót teljes egészében lefedik, illetve a becsapó eső ellen is védve lesznek a nézők.

A 2002-ben elkészült centerpálya gyepszőnyege mára elöregedett, ezért cserére szorul. A cserével egyúttal a Magyar Labdarúgó-szövetség előírásainak megfelelően biztosítják a centerpálya fűtésének lehetőségét, melyet a nagylelátó alatt építendő kazánházban elhelyezett faaprítékos kazánnal, valamint a rendelkezésre álló elfolyó termálvíz továbbfűtésére kialakítandó hőszivattyúk beépítésével biztosítanak. A stadionfejlesztés érinti a vendégszektort is. A meglévő mobil vendéglelátó helyén új, ülőhelyekkel rendelkező fix vendéglelátót építenek, melyhez az elbontásra kerülő kislelátó vasbeton paneljeit használják fel. A mostani vendégszektor mobillelátóját a műfüves pálya mellé telepítik át, hogy az utánpótlás-mérkőzésekre érkező hazai- és vendégszurkolók is megfelelő körülmények között szurkolhassanak a fiataloknak.

A jelenlegi klubház az utánpótlás-neveléssel foglalkozó Pápai Egyesített Labdarúgó Club használatában lesz. Ezt az épületet is korszerűsítik, hiszen az öltözőkhöz tartozó vizesblokkok elöregedtek, felújításra szorulnak. A korábban beépített, részben fix nyílászárók miatt nem megoldott a páraelvezetés sem, ennek megoldása érdekében új nyílászárókat építenek be. A felújítandó székház déli részén helyezik majd el az új, 6x4 méteres eredményjelzőt, mely a mostaninál jóval informatívabb és átláthatóbb lesz. A Várkertfürdő felől megépül a kerítés. Az az melletti, illetve a vendégszektor és az új edzőpálya közötti területen, valamint az új székház mögötti részen parkolókat alakítanak ki, aminek köszönhetően lényegesen megnő majd a parkolóhelyek száma.

A beruházás teljes egészében állami finanszírozásból valósul meg. A munkálatok optimális esetben nyáron kezdődnek, és amennyiben az engedélyeztetési, közbeszerzési eljárás nem húzódik el, még idén be is fejeződnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!