Sport

2015.03.19. 14:20

Amerikában igazi sztár, itthon inkább irigyek rá

Ha az Egyesült Államokban élne, akkor Gróf Brigitta igazi világsztár lehetne. Sportágában, amelynek Amerika az őshazája, ugyanis előtte még soha senki nem nyert tizennyolc világbajnoki címet. Itthon azonban más a helyzet, férjével közös vállalkozásában dolgozik, szorgos háziasszony, aki az alvásidejéből csen el órákat, hogy edzésekre járjon.

B. Virág Rita

Meglehetősen furcsa hallani, egy tizennyolcszoros fitnesz figure világbajnoktól azt hallani, hogy csupán hobbiból sportol. Azért jár naponta edzeni, mert számára ez egyfajta életvitel, de határozottan kéri, írjam le, munka mellett tréningezik.

Ráadásul más, hétköznapi ember, feltehetően járni is nehezen tudna hasonló gerincproblémával: Gróf Brigitta gerinccsigolyái közül ugyanis több elmozdult. Az orvosa azt tanácsolta, mozogjon, sportoljon minél többet és akkor elkerülheti a műtétet. Bizonyos erősítő gyakorlatokat nem is tud elvégezni, azonban így is évek óta uralja a világot.

(Fotó: Hajdú Sándor)

Gróf Brigitta mindössze tizenkét éve foglalkozik a testépítés nőiesebb, sokkal kíméletesebb módjával a fitnesz figure-ral. Tíz éve, 2005-ben nyerte meg először a magyar bajnokságot, s azóta már számtalan trófeát begyűjtött. Négyszeres Superbody győztes, kétszer megnyerte a Bajnokok éjszakája elnevezésű nívós hazai rendezvényt. Erőemelő világ- és Európa-bajnok, 2014-ben pedig az összes világszövetség első számú bajnoka fitnesz figure kategóriában.

Legutóbb Texasba hívták, ahol egy új versenykategóriát szerettek volna róla megmintázni. Ezt népszerűsíthette volna Amerikában, azonban nem tudott kiutazni, elsősorban anyagi okokból. Pedig az USA-ban világsztárként tekintenek rá, itthon viszont inkább irigyek rá.

Gróf Brigittát Európa–szerte örömmel látják a versenyszervezők, hiszen a világbajnok részvétele csak emeli az esemény rangját (Fotó: Hajdú Sándor)

Sokszor hallja, hogy neki milyen könnyű, milyen jó az élete. Miért is? – kérdez vissza. Akik ezt a véleményt hangoztatják, azok nincsenek tisztában vele, hogy az alvásidejéből csen el órákat a napi edzés kedvéért, hogy a versenyidőszakban napi kétszer, háromszor is tréningezik és ilyenkor bizony csak szigorú szabályok szerint étkezhet. Az étkezés terén valójában sosem engedheti el magát, az önfegyelme szerencsére mindig a helyes úton tartja, s ezzel együtt az ételek szénhidrát, fehérje arányát állandóan és folyamatosan fejben tartja.

Ahogy ülünk a nappaliban, a sok fantasztikus trófea, kupa és érem között, felmerül bennem, vajon mi motiválja még 42 évesen, mit akar még ettől a pályától, hiszen mindent megnyert már, amit csak lehetett.Azt válaszolja, addig szeretne sportolni, amíg bírja. Szerinte mindig kell egy kapaszkodó, hogy az ember közérzete jobb legyen, s neki ezt a sport adja meg. A versenysport ugyan nem egyenlő az egészséggel, ám igyekszik úgy haladni, hogy az arany középúton maradjon. Hozzáteszi, évről, évre keresi a kihívásokat, s az idén sincs ez másként, bár a versenyszezonra még néhány hónapot várni kell.

(Fotó: Hajdú Sándor)

Elmagyarázza, egy-egy erőpróba előtt nagyon fontos a formaidőzítés. Mindenki másképp igyekszik kihozni magából a maximumot, ő például közvetlenül a színpadra lépés előtt megvonja magától a folyadékot, és szénhidráttal tölt, emiatt az izmai bedurrannak, s hosszú órákig hálózsákban fekve tartja melegen a testét. Nagy motivációt érez még magában egy páros világbajnoki cím megszerzéséhez, amit Bolla József tapolcai testépítővel szeretne elérni.

- Nekem sosem volt az álmom, hogy nagy bajnok legyek. Inkább egészséges, sportot szerető embernek jellemezném magam, aki szereti a győzelem ízét. Mert átélni a sikert, az nagyon jó és azt már soha, senki sem veheti el tőlem. És, ha most megkérdezné, hogy a megszerzett címek, elismerések mellett nagy bajnoknak érzem-e magam, a válaszom nem. Inkább egyszerű, normális embernek, aki az élet szép, napos és kedves oldalát keresi a saját útján – mondja.

Egyet értünk: mindenkinek a saját útját kell járnia, még ha Gróf Brigitta útja a magyar valóságban kissé göröngyösnek tűnik, akkor is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!