Sport

2015.04.28. 10:14

Idén már érmet is szereztek az utánpótlás futsalosok

Veszprém - Hét korosztályos csapatban több mint száz gyermek futsalozott az elmúlt idényben a megyeszékhelyen. A sportág, ahol a példaképek edzők is egyben.

Horváth Gábor

Az elmúlt időszakban alaposan meglódult a veszprémi futsal szekere, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy az 1. FC Veszprém remekül építette fel magát az NB II-től egészen az NB I élmezőnyéig. Ha az igazi áttörés, egy érem, még nem is jött össze, a bakonyiak mindenkivel felveszik a harcot a honi mezőnyben, válogatott játékosokat adnak és ezzel párhuzamosan az utánpótlás terén is egyre erősebbek.

- Természetesen érezzük a sportág népszerűségének növekedését, amely a fiatalok érdeklődésére is hatással van - nyilatkozta lapunknak Finta Péter, az 1. Futsal Club Veszprém utánpótlásának szakmai vezetője. Egyben az U-11-es csapat edzője és nem mellesleg a felnőtt együttes játékosa.

A gyerekeknek példaképekre, valamint célokra van szükségük és a futsal környékén bőven találnak. Felnőtt nagypályás labdarúgócsapat hiányában másutt most nem is kereshetik ezeket, a fejlődésük szempontjából nagyon fontos dolgokat.

Egy csapat a sokból. A Botev iskola ifjú futsalosait a válogatott Németh Péter edző irányítja   Fotó: 1. FC Veszprém

A nagy és kispályás változat egyébként nem konkurál egymással, sok fiatal űzi egyszerre a kettőt.

- Jó a kapcsolatunk a Veszprém FC USE-vel, együttműködési megállapodást kötöttünk, és a jövőben még szorosabbra szeretnénk fűzni a szálakat - fogalmazott Finta Péter, aki kiemelte: fontosnak tartják, hogy megszerettessék a sportágat a gyermekekkel. A futsal rendkívül hasznos szabadidős elfoglaltság, emellett segít abban, hogy a fiatalok megtanuljanak csapatban gondolkodni. Ez az alap, az idősebbeknek pedig már sportágspecifikus képzés jut.

- Hét korosztályos csapatban körülbelül 100-120 gyereket versenyeztettünk a most véget ért szezonban. A kötelező U-20-as, U-17-es és U-15-ös korcsoportok mellett van U-13-as, U-11-es, U-9-es és U-7-es együttesünk is. A város általános és középiskolái részvételével elindítottuk a Sulifutsal programot, amelybe a folytatásban még több intézményt szeretnénk becsalogatni.

A civilben testnevelő futsalos hangsúlyozta, a fiatalok számára vonzó, hogy van előrelépési lehetőség, a felnőtt együttesbe is be lehet kerülni, erre több példa is akad az elmúlt időszakból. Ezért (is) érdemes elkezdeni a kispályás foci, speciális, négy plusz egyes változatát.

Ami az idei eredményeket illeti, az U-15-ös csapat érte el a legnagyobb sikert, két győri együttes mögött bronzérmes lett a régiós bajnokságban. Az U-20-asok és az U-17-esek az alsóházba kerültek, viszont ott első helyen végeztek.

Az 1. FC Veszprém felnőtt csapatának jelentős része vesz részt a klub utánpótlás nevelésében. Finta Péter mellett a válogatott, civilben szintén testnevelő Németh Péter is visz csapatot, Madarász János vezetőedző pedig szintén besegít a szakmai munkába. Schmidmajer Árpád személyében van külön kapusedzője is az egyesületnek. Hét veszprémi trénerből hatan már meg is szerezték a speciális, sportágspecifikus futsaledzői végzettséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!