Sport

2015.06.23. 13:29

Erős csúcshalmozók: a veszprémiek kiválóan szerepeltek az Eb-n

Veszprém - Öt erős ember, öt Európa-bajnoki cím. A Top Gym SE legjobbjai Prágában a kontinens vetélkedőn alaposan kitettek magukért.

B. Virág Rita

A csehországi fővárosban a közelmúltban rendezték meg a WUAP szövetség erőemelő és fekvenyomó Európa-bajnokságát, ahol közel négyszáz indulót regisztráltak. A magyar válogatottba öt veszprémi sportoló is meghívást kapott.

Dr. Keszthelyi Csaba nemcsak a magyar egység, hanem a viadal rangidős indulója volt a maga 82 évével. Fantasztikus eredményt ért el, hiszen felhúzásban 152.5 kilogrammal világrekordot ért el. Volt ennél jobb eredményes is (155 kg), ám végül egy aprócska technikai hiba miatt ezt a kísérletet a zsűri nem fogadta el. Guggolásban 120 kilogrammig, fekvenyomásban pedig 77.5 kilogrammig jutott. Természetesen ezzel Európa-bajnoki címet szerzett.

Az Európa-bajnokok egy csoportja: Kupcsik László (balról), Sztanke József és Bakó Mihály
Fotó: Top Gym SE

Hajdú Sándor a masters 55-59 évesek korosztályban, a 125 kg-os kategóriában állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ő csak fekvenyomásban indult, ám a 200 kilós teljesítményével mindenkit maga mögé utasított.

Sztanke József a masters 60-64 évesek között, a 100 kg-os kategóriában tette próbára magát. A várpalotai sportember minden fogásnemben világrekordot ért el és természetesen összetettben is új világcsúcsot állított fel. Guggolásban 240 kilóig, fekvenyomásban 170 kilóig, felhúzásban 235 kilóig jutott el. A fantasztikus teljesítményével azt is kiérdemelte, hogy az összes masters versenyző közül az abszolút bajnoki cím is az övé lett.

Bakó Mihály mindössze január óta űzi ezt a sportágat és máris Európa legjobbja lett a masters 40-44 évesek között a 82,5 kilógrammosok súlycsoportjában. Mindhárom fogásban új világrekordot állított fel, ami újoncként különösképp elismerésre méltó. Guggolásban 165 kilogrammot, fekvenyomásban 115 kilogrammot és felhúzásban 170 kilogrammot ért el.

A veszprémiek szakmai vezetője és edzője, Kupcsik László is rajthoz állt és ismét elfoglalhatta az öreg kontinens trónját. Az M45-49 évesek között, 90 kilóban fekvenyomásban nevezett és új világcsúccsal, 220 kilogrammal diadalmaskodott.

A világcsúcs halmozó veszprémiek az Eb után sem állnak le, mert az ősszel igen komoly megméretések várnak rájuk, hiszen két Világkupán is szeretnének bizonyítani.

Ruha, vagy nem ruha, ez itt a kérdés

Az erősportokban is nagy népszerűségnek örvendenek azok a speciális ruhák, amelyeket leginkább az úszódresszekhez tudnánk hasonlítani. Ezek a darabok különleges, kemény, de ugyanakkor rendkívül rugalmas anyagból készülnek. A szerelést viselve az izomzat nem kap akkora terhelést, mint egyébként és a viselésével sok sérülés elkerülhetővé válhat. Viszont az ára elég busás, egy szerelésért 100 ezer forintot is elkérnek. Ezt viszont nem mindenki engedheti meg magának. Ezért a szövetségek nagy része már az említett ruhát viselő sportolóknak külön kategóriát indít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!