Sport

2015.08.08. 17:26

A veszprémi kézilabda-játékvezetői páros már beírta a nevét a sportág nemzetközi kódexébe is

A Horváth Péter–Marton Balázs duónak mindegy, hogy a strandon fújják a sípot amatőr sportolóknak vagy valamelyik világversenyen több ezer néző előtt.

Donát Tamás

A lényeg: nemzetközi sípmesterekként, IHF- vagy EHF-jelvénnyel a szívük felett szereznek dicsőséget hosszú évek óta Magyarországnak! Kettőjük közös története nagyon régen kezdődött.

– Egészen pontosan a Báthory István Általános Iskolában, ahol Hidasi Ferenc testnevelő tanár pallérozta kézilabdatudásunkat – emlékezett a kezdetekre Marton Balázs. – Osztálytársakként lépdeltünk előre a sportágban a kézilabdázás fellegvárában. Végigjártuk a Veszprém korosztályos csapatait. Én Balatonfüreden a másodosztályig jutottam, Péter pedig már tizenhat évesen letette a vizsgát játékvezetésből. És mivel ez csak párosban megy, rábeszélt engem is erre. Így lettünk nagyon fiatalon a Horváth–Marton páros. És elkezdtük járni a rögös utat játékvezetőként. Így életünk sportos része újra összekötött bennünket. De már más minőségben.

A megyei bajnokságban kezdtek mérkőzéseket vezetni. De gyorsan lépdeltek előre a ranglétrán. Alig múltak huszonkét évesek amikor az élvonalban megkapták a Győr– Miskolc női meccset. Idáig vezető útjukat szintén egykori kiváló sporttársak – Szabó József, Rózsa László és dr. Soós Kálmán – egyengették. Az azóta eltelt majd két évtized óriási változásokat hozott pályafutásukban.

Egyenrangú partnerekként fújjuk a sípot, nincs főnök a duóban. Fotó: Zwicker Tamás

– Mindig, minden mérkőzésen a lehető legjobb teljesítményt kell nyújtani, és ez a legnehezebb az egészben – mondta Horváth Péter. – A lefújt mérkőzés már történelem, szinte senkit sem érdekel. De a következő annál inkább. Ezért is nagyon fontos az összeszokottság. Mi már lassan negyed százada együtt vezetünk. Ahogy mondják, egy szemvillanásból tudjuk, mire gondol a másik. De ez nem automatizmus. Ebben rengeteg munka van. Mi ugyanúgy felkészülünk a mérkőzésre, mint a csapatok és a játékosok. Éppen ezért sok meglepetés, váratlan reakció nem érhet bennünket a pályán ilyen szempontból.

– Ki a főnök a duóban, ki mondja meg a tutit meccs közben?

– Nincs kettőnk között ilyen, nem is lehet, hiszen szuverén egyéniségek és személyiségek vagyunk – vette át a szót Marton Balázs. – Ebből fakadóan Peti a vehemensebb, szikrázóbb alkat. Én a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb játékvezető. Ez nagyjából olyan, mint egy házasság. Kiegészítjük egymást, ebből lesz a kiegyensúlyozott, lehetőleg minél kevesebb hibával levezetett mérkőzés.

Amit a nemzetközi küldő bizottság díjaz a legelegánsabban. Ott dől el ugyanis, hogy melyik páros milyen világversenyen fújhatja a sípot. Bitang nehéz bárhová is eljutni. A mai világban pedig különösen meg kell dolgozni a sikerért. Hiszen a teljesítmény számít a leginkább. De a sportdiplomácia ereje is sokat számít a nemzetek közötti versenyben. Hiszen az olimpiára nem sok európai páros utazhat. A rossz forma, a sok hiba, téves ítélet miatt könnyen kereten kívül, létszám felettivé válnak a bírók és jönnek az új párosok. Andorka Sándor ebben a kemény világban figyelt mindig a fiúkra.

A Horváth Péter–Marton Balázs kettős 2009 óta egyedüli magyar duóként – a strandkézilabdát kivéve – vezet mérkőzéseket nagy versenyeken, világ- és Európa-bajnokságokon. Ennél nagyobb elismerés csak az olimpiai részvétel lehet. Az még hiányzik nekik a veretes listáról. Ötvenéves korukig még három ötkarikás játék is belefér az idejükbe. Jövőre például a Rio de Janeiro-i. De érdekes módon nem beszélnek erről. Még nem.

– Azért nem, mert addig még nagyon sok minden történik a sportágban, például Dániában lesz női világbajnokság, Lengyelországban férfi-kontinensviadal. Először oda kellene kijutnunk. Legalábbis valamelyikre a kettő közül. Aztán ott illene úgy fújnunk a sípot, hogy egyáltalán szóba kerülhessünk a brazíliai megmérettetésen is. Az tényleg pályafutásunk csúcsa, megkoronázása lehetne, ha valamikor eljutunk valamelyikre – körvonalazta a jövő terveit a testnevelő tanárként dolgozó Horváth Péter.

– Az rossz megközelítés, ha azt mondom, hogy „női bírók", mert a legtöbb meccset a hölgyeknek vezetik?

– Teljesen tévút, mert csak részben felel meg az igazságnak – pontosított Marton Balázs, akinek vámtisztviselő a civil foglalkozása. – Az igaz, hogy eddig csak női világ- és Európa-bajnokságokon vezettünk. De férfi magyar bajnoki, kupa-, nemzetek közötti válogatott- és rangos nemzetközi kupamérkőzésekre is rendszeresen kapunk felkéréseket. Ide tartoznak a Katarban rendezett Emír Kupák is.

– Akkor erősítsük meg ezt a vonalat, mondjuk, két példával, amire valóban büszkék lehetnek.

– Természetesen több van kettőnél, de ha ez a feladat, ám legyen – néztünk farkasszemet Horváth Péterrel. – Az egyik ilyen a 2011-es final four bronzmeccse, a Löwen– Hamburg német házirangadó. A másik legyen a 2009-es EHF Kupa-finálé, a Velenje–Gummersbach, ahol Fazekas Nándi védte a németek hálóját. De azért mondok egy harmadikat is. Macedónia– Franciaország Eb-selejtező a közelmúltból, amelyen Karabaticsék csak nehezen nyertek Lazarovék ellen.

– Idén viszont majdnem jutott egy Pick Szeged–Veszprém aranyrangadó is. Több embernek majdnem kiesett az újság a kezéből, amikor olvasta a hírt.

– Pedig mi ezt is megtiszteltetésnek vettük, levezettük volna a legjobb tudásunk szerint – jelezte vérmérsékletének megfelelően Horváth Péter. – Persze tudtuk, hogy nem lesz semmi az egészből. De legalább gondoltak ránk egy hazai férfi szuper rangadóval kapcsolatban is. Egyébként a többi rutinos játékvezetőnek sem könnyű vezetni ezt a mérkőzést ember legyen a talpán, aki minden gond nélkül megoldja, higgyék el nagyon nehéz és felelősségteljes feladat – tette hozzá Marton Balázs.

– Pályafutásuk eddigi legjelentősebb összecsapása után, a Podgorica–Larvik Bajnokok Ligája-döntő után is volt, aki elismeréssel beszélt a teljesítményükről. De olyanok is voltak, akik megkérdőjeleztek néhány ítéletet,

– Éppen ezért mi a szokásainknak megfelelően ezúttal is levontuk a döntő ránk vonatkozó legfontosabb tanulságait – válaszolták szinte egyszerre a „sporik".

Az országnak, a sportágnak, Veszprém megyének és a királynék városának nemzetközi sikereket is szerző fiatalemberek női EHF Kupa-döntőt is fújtak (2014) a Lada–Esbjerg összecsapáson. Vagyis valóban sokszínű a paletta.

Hamarosan postázzák a női világbajnokság és a férfi Európa-bajnokság meghívóit a nemzetközi játékvezetői párosoknak. Kiderül, melyik hazai kettős utazhat a rangos eseményre, amely akár az olimpiai küldetés előszobája is egyben. Ezzel sok mindenre választ is kaphatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!