Sport

2015.12.28. 18:03

A kalapácsvető Hudi Ákos Szombathelyen folytatja pályáját

Szombathely, Veszprém – A junior korosztályban vébé- és Eb-, az U-23-ban Eb-ezüstérmes kalapácsvető Hudi Ákos harmadszor váltott klubot: november óta a Dobó SE-ben készül. Hudi Ákos másodszor tért vissza Szombathelyre.

Horváth Erika

A most 24 esztendős fiatalember szülővárosában, Veszprémben, a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Clubban, 2003-ban kezdte a kalapácsvetést Szabó Ernőnél. Az olimpiai bajnok Kiss Balázs nevelőedzőjeként is ismert szakemberrel való munkakapcsolata azonban csak 2005-ig, annak haláláig tarthatott. A Mozsdényi Józsefnél eltöltött egy év után Zentai Tiborhoz került, vele érte el az első nagy korosztályos sikereit: a 2009-es junior Eb, és a 2010-es junior vébé ezüstöt. A következő évben döntős, nyolcadik lett az U-23-as kontinensviadalon is, majd 2011 végén klubot váltott.

– Sajnáltam, hogy úgy alakult, de a nagy közös sikerek után megbomlott Zentai Tibor és köztem a mondhatni apa-fia kapcsolat, eljöttem a veszprémi csapatból. A Haladás VSE-ben folytattam, ahol Annus Adrián lett az edzőm. Nagy élmény volt abban a műhelyben dolgozni, amelyhez a diszkoszvető Fazekas Róbert és súlylökő Kürthy Lajos is tartozott. Ez nagyon nagy lökést adott. Kicsit több mint két és fél évig voltam a HVSE kötelékében. Mivel Adrián Egyiptomba szerződött, én is ott, vele készültem, csak a nyári versenyszezonra jöttem haza. Az első évben 25 centi híján maradtam le a felnőtt Eb-ről, s 2013-ban dobtam a 76,93 méteres egyéni csúcsomat, illetve szereztem az U-23-as Eb-ezüstöt. A 2014-es augusztusi Eb előtt azonban Adrián nem tudott hazajönni, egyedül kellett edzenem – idézte fel a történéseket Ákos.

A következő felkészülést 2014 novemberében Veszprémben kezdte.

– Nagy elánnal vágtunk a felkészülésbe Zentai Tiborral, az edzéseredmények alapján úgy tűnt, jó lesz az év, de csak 74,53 volt a legjobbam. A vb-re ugyan kijutottam, de nem volt meg a 76 méteres szintem. Az új szabályok alapján 32-esre feltöltötték a mezőnyt, így rajthoz állhattam. A szezon végén megbeszéltük, hogy talán mégis más inspirációra van szükségem. Ezer köszönet, amit tett értem, nélküle nem tartanék itt. Szomszédvárbeliként mindig is tetszett, hogy a Dobó SE-sek együtt vannak edzéseken és azon kívül is – tért át az újabb váltás lehetőségére Ákos. – Németh Zsolt és Németh László mindig ott vannak velük, figyelik az edzés menetét. És itt van Pars Krisztián, nagy lehetőség egy olimpiai bajnokot nap mint nap látni, ellesni tőle a technikai dolgokat. Betartottam a játékszabályokat, először Veszprémben jeleztem, hogy náluk szeretném folytatni. Aztán a szakvezetők is megbeszélték, mi legyen – folytatta Ákos, aki a jövő évre már a Dobó SE-ben kezdte meg a felkészülést.

– Nagyon tetszik itt, olyan, mint amilyennek kívülről láttam. Más jellegű az itteni munka, mostanra úgy érzem, felvettem a ritmust. Már tíz kilótól megszabadultam, de még párat le kell adnom. A júliusi Eb-n indulhatok, a 73,50-es szintet már teljesítettem. Az olimpia részvételt is kitűztük, minél közelebb akarok dobni a 77 méteres szinthez, hogy bekerüljek a 32 induló közé. Úgy érzem, most minden rendben van körülöttem. A barátnőmmel, Annával költöztünk Szombathelyre, így már a civil életben sem vagyok egyedül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!