Sport

2017.04.04. 18:25

Megvan az ajkai játékosokkal teli magyar padlóhoki válogatott ötödik aranya

Ajka - Ötödször szerezte meg a bajnoki címet a magyar padlóhoki-válogatott Ausztriában a XI. Speciális Olimpia Téli Világjátékain. Padlóhokisaink 1997, 2005, 2009 és 2013 után ötödször is aranyérmesek lettek.

Tisler Anna

A csapatnak hat ajkai tagja volt. Mindannyian másodszor lettek bajnokok. Kalász Attila 2009-ben már az aranyérmes csapat tagja volt, akkor az Amerikai Egyesült Államok adott otthont a világjátékoknak. Koreában 2013-ban Török Bálint, Berkes László, Pelikán Barnabás, Szigeti Balázs, Varga Csaba állt a dobogó legfelső fokán.

A válogatott egyik edzője, aki a fiúkat felkészítette, Gulyás Lajos, az ajkai Molnár Gábor Általános Iskola és Speciális Szakiskola nyugalmazott tanára. A tanulásban akadályozott gyerekeket oktató intézményben 21 éve kezdődött a padlóhoki-oktatás. A lehetőségről Gulyás Lajos hallott, majd megtanulta a sportág alapjait. Hamar összeállt a csapat, jöttek a sikerek. Utazhattak a versenyekre, ami szintén nagy élmény volt.

A sikerek hatására jobban kötődtek az iskolához, majd jobban ment a tanulás is. Azóta mindannyian befejezték az iskolát, szakmát szereztek, de a sportolást nem hagyták abba. Van, aki munka és család mellett jár edzésre, amelyet komolyan vesznek. Többen lakóhelyük labdarúgócsapatának is tagjai. Mint edzőjüknek elmondták, a padlóhoki lényegesen nehezebb fizikailag és szellemileg is. A pályán az első pillanattól az utolsóig oda kell figyelni, és folyamatosan mozgásban lenni. A padlóhokit, ami a jégkorong és a floorball elemeiből jött létre, a tanulásban vagy értelmileg akadályozottak számára találták ki.

A győztes együttes ajkai játékosai mutatják büszkén érmeiket a hazaérkezést követően, középen a fiúk edzője, Gulyás Lajos Fotó: Györkös József

A játék lényege, hogy bottal kell az ellenfél kapujába bejuttatni a középen lyukas korongot. A korong közepébe teszik a játékosok a botot, amivel irányítják azt. Az ellenfél feladata, hogy saját botjával felüsse a másik csapat tagjáét, megszerezze a nála levő korongot, majd saját csapattársai segítségével vigye el az ellenfél csapat kapujába. A játék gyors, az ütések erősek. A balesetek megelőzésére a játékosok arcvédőt viselnek.

A világjátékok március 14-24-e között zajlottak. Az iskola tanárai is kiutaztak a döntőre.

A magyar válogatott a legerősebb, a legjobb képességűeket felsorakoztató divízióban küzdött.

Gulyás Lajos edzőtől megtudtuk, hogy a mérkőzések során a gólok 90 százalékát az ajkaiak szerezték. A legtöbbször Berkes László és Kalász Attila talált a kapuba, az edző kiemelte még Szigeti Balázs teljesítményét is.

A döntőben a Kanada elleni mérkőzésen László három, Attila kettő gólt lőtt, amely meghozta a győzelmet. Az eredmény 5:3 lett.

Pelikán Barnabás kapus elmondta, hogy az összefogás, az egymásért való kiállás, a jó fizikai és szellemi felkészültség meghozta az eredményt. Mindkét csapat nagyon akarta a győzelmet, a végén kicsit elszabadultak az indulatok, de a magyarok megőrizték a nyugalmukat, így nem lett nagy baj.

A magyar csapat tagja volt: Kalász Attila, Török Bálint, Berkes László, Pelikán Barnabás, Szigeti Balázs, Varga Csaba (Bakonyi Tömegsport Egyesület, Ajka), Péntek János, Sivinger Márton, Király Arnold (Staféta DSE, Győr), Gerencsér Gábor, Horváth Miklós, Zelenák Szabolcs, Zelenák Balázs, Böcskei Lajos (Kőszeg, Wink PSC). Szakágvezető: Pintér István, edző: Németh István, Gulyás Lajos, valamint Barabásné Győrvári Adrienn, a társaság felkészítését segítette: Szünstein Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!