Sport

2017.04.30. 17:16

Európa legjobbjai között a Telekom!

Montpellier – Zsinórban negyedszer jutott be a férfi kézilabdázók legrangosabb kupájában, a Bajnokok Ligájában a négyes döntőbe a Telekom Veszprém, miután a hazai három gólos győzelem után a francia Montpellier HB otthonában 30:25-re nyert.

B. Virág Rita

Az első félidő gyengélkedése után Ugalde játéka lendületbe hozta a társakat, feljavult a védekezés és fantasztikus teljesítménnyel kijutott Kölnbe a Veszprém.

Montpellier HB-Telekom Veszprém

25:30 (15:11)

Montpellier, 3500 néző. V.: Geipel, Helbig (németek). Montpellier HB: Gerard – Causse 2, Porte 4, Bonnefond 2, Fabregas 4, Simonet, Bingo 2. Csere: Portner (kapus), Dolenec 9 (5), Truchanovicius 2, Zvizej M., Grebille, Toumi. Edző: Patrice Canayer. Telekom Veszprém: Mikler – Gajic 5 (1), Sulic 2, Nagy 4, Blagotinsek, Terzic, Iváncsik 1. Csere: Alilovic (kapus), Ilic, Palmarsson 7 (2), Nilsson 4, Lékai 2, Schuch, Marguc 2, Ugalde 3. Edző: Javier Sabate.

Kiállítások: 4, ill. 8 perc.

Hétméteresek: 6/5, ill. 4/3.

Már csak egy lépést kellett megtennie a Telekom Veszprém férfi kézilabda együttesének, hogy teljesítse célját és zsinórban negyedszer beverekedje magát a legrangosabb európai sorozat négyes döntőjébe, a kölni Final Fourba.

A magyar bajnok és újdonsült Magyar Kupa-győztes gárda a múlt héten három gólos előnyt ért el (26:23), így nyugodtabban várhatta a franciaországi visszavágót. A veszprémiek keretében ezúttal helyet kapott Blaz Blagotinsek, Gulyás Péter viszont itthon maradt, és utánpótlás szakág vezetőként a helyszínen szurkolt a Telekom U23-as alakulatának, amely szombaton biztosan nyerte a városi rangadót a Veszprémi KSE ellen az NB I/B-ben.

Bingo szerezte a negyeddöntő visszavágójának első találatát, a Telekom részéről Gajic volt először eredményes. Az öt-egyet védekező Montpellier rendkívül agresszíven próbálta feltartóztatni a veszprémi rohamokat, Simonet például Sulicot! vitte földre, amiért két perces büntetést kapott. A szélre kijátszott emberelőnyös figurát Gajic váltotta gólra. Dolenec duplázott, majd Gajic hetesből szépített (9. perc: 4:3).

Bingo újabb ziccerét követően szerencsére Mikler nagy bravúrt mutatott be, de a túloldalon gerard is elkapta a fonalat. Bonnefond könnyedén verte meg Terzicet és máris ledolgozta hátrányát a Montpellier (6:3).

A Veszprém védekezése mintha magára talált volna és ennek köszönhetően Gajic indult, öt perces gólcsendet megszakítva (20. perc: 8:6). A 22. percben Nagy átlövésével – amely az első távoli bomba volt a találkozón – már csak eggyel ment a MHB. A visszazárkózásnál azonban egy ártatlan szituáció után a csapatkapitányt leültették két percre a játékvezetők. Az emberelőnyt 2:0-ra hozta Fabregas duplájával a Montpellier. Palmarsson is betalált, azonban Porte betöréséből újabb hazai találat született (25. perc: 11:8). Eladott labdát követően pedig Bonnefond újra négyre növelte e a differenciát.

A veszprémiek védekezése ezekben a percekben nem volt a helyzet magaslatán, középen sorozatban verték meg a franciák a magyar játékosokat. Úgy tűnt, a mai napon a legendás veszprémi hátsó alakzat egyelőre nem találta a megfelelő ritmust. Terzic szabálytalankodott két percet érően, s ez a félidő végén azt jelentette, hogy a Montpellier továbbjutásra állt (15:11).

Óriási tempóban indult a második felvonás, a Veszprém Ugalde duplájával és Nilsson remek góljával 16:14-re zárkózott fel. A spanyol balszélső, Ugalde beállása lendületet adott a csapatnak, Nagy átlövésével egyre csökkent a Veszprém hátránya (36. perc: 17:16). Sőt, a másik balszélső, Iváncsik egy labdaszerzést követően kiegyenlített.

Mintha nem is ugyanaz a Veszprém lett volna a pályán, mint az első játékrészben. A védekezés egyre szervezettebbé vált, s ennek köszönhetően Marguc ziccerével először vezetett a Telekom (40. perc: 18:19). Canayer edző persze azonnal időt kért, ennek ellenére Palmarsson kettőre növelte az előnyt.

Állandósult a két gólos veszprémi fór – pedig Sulicot kiküldték -, főleg Ugaldénak köszönhetően, aki szenzációs formában kézilabdázott. A 47. percben, 21:23-as állásnál aztán a játékvezetők kiküldték két percre a spanyolt. Az emberhátrányban Alilovicnak köszönhetően nem tudott egyenlíteni a Montpellier (49. perc: 22:23).

Lékai remekül irányított, és bár a Montpellier már hét emberrel támadott, sikerült tartani az egy-két gólos differenciát. A hajrá Palmarsson hétméteresével,és Alilovic fantasztikus bravúrjaival 25:23-as Telekom vezetéssel indult. Palmarsson nagyon belejött és neki köszönhetően már 27.23-ra vezetett a vendégcsapat.

Az 54. percben Blagotinseket piroslappal kiállították, miután a villámgyors Bingot próbálta feltartóztatni. A Montpelliernek a kegyelemdöfést Lékai Máté adta meg, aki két remek találattal vette ki részét a történelmi sikerből (58. perc: 24:29). Az utolsó percben Nilsson és Fabregas góljai közben a veszprémi kispad már örömtáncot járt. A lefújást követően pedig megérdemelten ünnepeltek a bakonyiak. Irány Köln, sorozatban negyedszer!

Nagy László nyilatkozata ITT olvasható!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!