Sport

2017.04.28. 16:53

Mocsai Lajos: mi a siker titka? - klub beszélgetés Veszprémben

VESZPRÉM - A siker volt a témája annak a klub beszélgetésnek, amelynek Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora volt a meghívott előadója pénteken a megyeszékhelyen.

Horváth Gábor

Mocsai Lajos visszatért a Veszprém Arénába.

Ki ne tudná, a kézilabda mesteredző öt évig irányította a bakonyi megyeszékhely csapatát, amellyel a hazai bajnoki és kupaaranyak mellett EHF-kupát nyert.

A volt szövetségi kapitány, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem rektora, pénteken a Sikeres helyek, helyi sikerek Klub elnevezésű összejövetelen tartott előadást a megjelent Veszprém megyei vállalkozóknak, vállalatvezetőknek, cégtulajdonosoknak.

Az előadás témája, a siker a sport mellett az üzleti életben is fontos, Mocsai Lajos természetesen számos párhuzamot tudott állítani az ágazatok között. A volt veszprémi edző kezdésként elmondta, mindig szívesen tér vissza a városba, ahol nagyon jól érezte magát. Beszéde elején mindjárt kiemelte hivatása legfőbb nehézségét. - Minden nap a fejünk felett van az ítélet - szögezte le az edzői munkával kapcsolatban, hozzátéve: a magyar emberek sporthoz való ragaszkodása hihetetlenül erős, extrém. Innen jön a nagy elvárás.

A vezetői feladatok a sport és a gazdaság világában hasonlóan összetettek. - A munka mennyisége és minősége természetesen nagyon fontos. Komoly vezetői feladat például elérni azt, hogy szégyen legyen rosszul dolgozni. Ha nézed az edzést, a játékosok közel száz százalékkal dolgoznak, ha elfordultsz, még többel. Ezt nem könnyű megvalósítani.

Elhangzott, a jó vezetőnél a bizalom még a szakmai kompetenciánál is fontosabb. - Akinek nincs egyénisége, hitelessége, elfogadottsága, az hiába zseni, előbb-utóbb fejre áll.

Mocsai Lajos a megfelelő közösség kialakításának fontosságával kapcsolatban elmondta: csapataival nagyon sok olyan meccset nyertek, amikor az ellenfél jobb volt. - Tudtuk, hogy nem veszíthetünk. Olyan volt a közösség, amely ezt nem engedte meg. Ennek a kialakítása szintén a vezetőn múlik.

Ami a motiválást illeti, megjegyezte: az emberek belső motivációját kell erősíteni. - Az igazán nagy sportembereknél legalább 70 százalék a belső motiváció aránya. Sajnos ez nem jellemző a magyarokra.

A rektor példának hozta fel Michael Jordan korábbi sztárkosárlabdázót és egykori játékosát, a szerb kapuskiválóságot, Dejan Pericet. - Ők olyan típusú emberek, akik egy edzésen 20-25 perc után felteszik a kezüket, ha úgy érzik, ez nem elég, nem jó a munka. Minden pillanatban dolgozni, fejlődni akarnak. Felkészülnek, nekiugranak a feladatnak, majd várják a következőt. Nem ülnek a babérokon.

Mocsai Lajos elmondta: ami a sportban az anticipáció, elővételezés, az az üzletben az intuíció. A magyar vezetők ebben el vannak maradva, jellemzően kevés intuitív döntés születik, pedig azok általában hatékonynak bizonyulnak.

A beszélgetés moderátora, Kamasz Melinda, Figyelő üzleti hetilap főszerkesztő-helyettese az előadást követően Brányi Máriát, Veszprém alpolgármesterét kérdezte a város sikerességének helyzetéről. - Veszprém egy jó időszakban, életciklusban lévő település. Azt gondolom, jól ragadjuk meg a külső lehetőségeket. A lehető legszélesebb körben kell partnerségben gondolkodnunk, igyekszünk mindent eszközt megragadni és próbálunk előrébb jutni - fogalmazott Brányi Mária. A rendezvény kerekasztal-beszélgetéssel és vacsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!