Sport

2017.06.03. 17:15

Vágó Attila az új edző

Hullámzó teljesítményt nyújtott a nemrég befejeződött másodosztályú férfi kézilabda-bajnokságban a Veszprémi KKFT.

Donát Tamás

A tavalyi bronzérem után ezúttal csak a tizedik helyig jutott a tabellán az Éles József nevével fémjelzett gárda. Ebben a rosszabb szereplésben elsősorban a fiatalítás és a három utánpótlás-válogatott játékos hosszan tartó, súlyos sérülése is közrejátszott. Ezért főleg ősszel játszott eredménytelenül az együttes. Tavasszal Pásztor István edző irányításával azért kiegyenesedett a csapat, amelyet néhány helyen megerősített rutinos kézilabdázókkal a klubvezetés.

A következő idényben megint új szakvezetője lesz az NB I/B-s gárdának. Az európai mesteredzői címet szerző Vágó Attila veszi át a szakmai munka irányítását. A fiatal szakember neve jól cseng a szakmában. Különösen a serdülő válogatottal ért el meggyőző eredményeket. Ezért a Magyar Kézilabda Szövetségben zöld utat kapott a további munkához, így az ifjúsági válogatottá felnövő 2000-es generációt is irányíthatja klubmunkája mellett. A Nemzeti Kézilabda Akadémiát hagyja ott a veszprémi kispadért.

- Mivel végigjártam a ki-jelölt utat a sportág utánpótlás-nevelésében, ezért jutottam arra az elhatározásra, hogy a felnőttek között is megmérethessek - mondta az alsóörsi csapattalálkozón részt vevő Vágó Attila. - Ehhez persze kellett a veszprémi klub megtisztelő és főleg perspektivikus ajánlata is, amely szerint folyamatosan fejlődő, a tabellán egyre feljebb lépkedő csapatot kell építenem. És ami a legszimpatikusabb, hogy fiatal, magyar játékosokkal kell ezt elérni.

 

A hírek szerint a rendkívül tudatosan, szisztematikusan, precízen dolgozó Vágó Attila szerződésében benne van, hogy három éven belül első osztályú együttest kell kialakítania a VKKFT-ből. Ez bizony komoly elvárás.

- Nem szerepel ilyen kitétel a szerződésemben, de kétségtelenül szóba került a klub vezetőivel, hogy néhány éven belül valóban legyen egy olyan csapatunk, amely beléphet az elit mezőnybe. Ennek építését kezdjük el közösen július elsejével. Ezért volt fontos, hogy már most találkozhattam a játékosokkal. A régiekkel és a néhány újonnan érkezővel.

Vágó Attila eddigi kiváló munkásságát jelzi, hogy a magyar felnőtt válogatottban is bemutatkozó Ligetvári Patrik, Juhász Ádám és Győri Mátyás is nála pallérozódott az 1996-os korosztályban a nemzeti válogatottban. Tavaly decemberben olimpiai reménységek versenyét nyerték Prágában. Eddigi tizenkilenc meccsükből tizenhatot megnyertek, két döntetlen, egy vereség a mérleg. Mostani, nemzeti kézilabda akadémiás csapatával pedig három arany-, három ezüst-, két bronzérem a mérlege. Ez is azt jelzi, hogy a feltörekvő, fiatal magyar edzőgeneráció egyik legígéretesebb szakvezetője érkezik Veszprémbe, hogy tizenhárom év után a felnőtteknél is érvényesítse felkészültségét.

Ami az újjáépítendő veszprémi csapat pikantériáját jelentheti, hogy többen is Szegedről igazolnak a királynék városának második számú együttesébe. Vágó Attila pedig a Balaton túlpartjáról hozza magával az irányító poszton és a balszélen is játszatható, egyébként veszprémi nevelésű Szöllőskei Gergőt.

A legmagasabb szakmai végzettséggel rendelkező Vágó Attila kifejezetten sportos család tagja. Édesapja korábbi élvonalbeli edzőként Veszprémben is dolgozott az NB II-es labdarúgóknál. Jelenleg a Székelyudvarhely együttesét dirigálja. Fanni testvére az osztrák első ligás St. Pöltenben futballozik. Levente öccse pedig a SZEOL-t erősíti.

A kézilabdaedző, Vágó Attila azt mondja, hogy a teljes család sajnos csak ünnepnapokon találkozik. Ő viszont hozza magával a feleségét Veszprémbe. Mert így teljes az élete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!