Sport

2017.07.21. 08:32

Könnyeikkel küszködtek - A fiatal ajkai motorosok remekeltek Franciaországban

Majdnem tragédia történt a franciaországi motorversenyen, amelyen az ajkai indulók fantasztikusan helytálltak. Egy óriási bukás miatt sajnos a döntőt nem rendezték meg.

Horváth Gábor

Huszonöt ország közel 750 indulója vett részt a Franciaországban rendezett Mx Master Kids elnevezésű motokrossz megmérettetésen, amely Európa egyik legrangosabb gyermek motoros viadala.

A versenyen két ajkai fiatalember volt érdekelt: Kalász Zsombor a 19 év alattiak open kategóriájában indult 85 társával együtt, Katona Áron pedig az öt és hét év közöttiek 50 ccm-es csoportjában igyekezett kihozni magából a legjobbat egy 57 tagú mezőnyben.

- Pénteken, az első pályára lépésükkor még látszódott rajtuk és motorozásukon a meglepődöttség, de szombatra a kvalifikációs futamokra belerázódtak a helyzetbe és hozták a tőlük megszokott precíz, gyors motorozást – kezdte beszámolóját Somlóvári Dániel, a fiúk edzője.

A belerázódás olyan jól sikerült, hogy Áron az utolsó kvalifikációs futamban csoportjában második lett, Zsombor pedig hetedik helyen zárt kategóriájában. Így mind a ketten bejutottak a vasárnapi arany fináléba.

Katona Áron szüleivel. Az ajkai fiatalember Franciaországban is precízen, gyorsan motorozott
Fotó: Balogh Ákos

A döntő sajnos olyan, nem várt esemény hozott, ami miatt félbeszakították a versenyt és nem is fejezték be azt.

Pedig a reggeli szabadedzésen az ajkai fiúk rátettek egy lapáttal korábban is fantasztikus teljesítményükre. Áron volt a leggyorsabb, Zsombor szintén szárnyalt, ám egyik német vetélytársa olyan szerencsétlenül bukott az egyik ugratón, hogy mentőhelikopternek kellett kórházba szállítania. A motoros válságos állapotban volt, szerencsére később sikerült stabilizálni az állapotot. A rendezők lefújták a délutáni döntőket.

A magyarok szereplése viszont így is tényleg minden dicséretet megérdemel. Somlóvári Dániel elárulta: a fiúk motorozása láttán szavakba nem önthető büszkeség töltötte el a kísérőket, mindenki a könnyeivel küszködött. - Helytállni és az élen motorozni egy ilyen rendezvényen nem kis szó, óriási gratuláció nekik. Nagyon hálás vagyok, hogy jelen lehettem a fiúkkal, mint az edzőjük és segíthettem őket, részese lehettem az örömüknek. Tovább erősödött bennünk a hit, hogy az út, amin járunk igenis kiváló, és jövőre még több tanítványommal szeretnék jelen lenni a versenyen – fogalmazott az edző, aki kiemelte: köszönik Rapi Gábornak és Marácz Ferencnek az utazásukban nyújtott segítséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!