Sport

2017.07.18. 18:50

Szlovákiában rendezték meg a fiatal tájfutók Európa-bajnokságát

BESZTERCEBÁNYA Szenzációs sikereket értek el a magyar színeket képviselő fiatal tájfutók a Szlovákiában megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon a közelmúltban.

Bényi Kálmán

Selmecbánya, valamint az idén az Európa sportvárosa (European City of Sport) címet is viselő Besztercebánya adott otthont a rangos sport-eseménynek. Harmincöt ország tájékozódási futóélmezőnyéből 486 fiatal érkezett a megmérettetésre, amelyen a magyar színeket tizenhat sportoló képviselte. Az ünnepélyes megnyitóceremóniát, és a terepbemutatókat követően városi spintversennyel kezdődtek a küzdelmek. A folytatásban, igazi klasszikus, kőkemény kihívást jelentő, több száz méter szintkülönbség legyűrését jelentő hegyvidéki terepen, egyéni normál távú, valamint váltó versenyszámban küzdhettek meg egymással a nevezők. A honi fiatalok remek helytállását két arany-, két ezüst- és két bronzérem jelzi.

A tizenhat versenyzőből tíznek sikerült a top 10-be bekerülnie a különböző futamokon. Végül a legnagyobb elismerés az utolsó versenyszámot követő eredményhirdetésen érte a magyar csapatot, akik idén először megnyerték a nemzetek pontversenyét, tíz ponttal megelőzve még a nagyon komoly tájfutómúlttal rendelkező finneket is, akik végül csak a második helyre elegendő pontszámot tudták összegyűjteni eredményeikkel.

A magyar csapat ünnepli a nemzetek pontversenyén elért első helyezését
Fotó: Máthé István

Veszprém megyéből Mérő Dominika, a Vetési Albert Gimnázium tanulója, a Veszprémi Honvéd Sportegyesület tagja kvalifikálta magát a tavasszal lezajlott válogatóversenyeken az ifjúsági Eb-re a tizenhat éves női kategória négyfős magyar keretébe. A sprint versenyszámban még csak ízlelgetve egy világverseny kihívásait, mintegy három és fél perccel lemaradva az európai bajnoki időtől, a középmezőnyben végzett. Az igazi számában, a normál távon, amire leginkább készült, nagyot küzdött: a 92 fős mezőnyben bekerülve a kategória tetejének tartott top 20-ba, az előkelő 17. helyen végzett. A résztvevők egybehangzó véleménye szerint a kimagasló sportsikerek, és az életre szóló élmények örömén túl egyszerűen "jó érzés volt magyarnak lenni" Besztercebányán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!