Sport

2015.07.03. 16:58

800 kilométer a kárpátaljai magyarokért - Pápára érkezett Hídvégi-Üstös Pál

Pápa - Tíz nap, 800 kilométer, számtalan település, perzselő hőség – röviden így jellemezhető Hídvégi-Üstös Pál ultrasportoló, hosszútávfutó célkitűzése, mellyel szeretné felhívni a figyelmet a kárpátaljai magyarok helyzetére.

Polgár Bettina

A július 2-12. közötti 800 kilométeres futás Kőszegről indult, ennek egyik állomásaként pedig Pápára is ellátogatott a kiváló sportember. – Nem először járok a településen, múlt évben előadássorozatokat tartottam a helyi általános iskolákban, illetve gimnáziumokban. Emellett 2011-ben egy hosszú kerékpáros túrámon 3600 kilométert megtéve ezt a várost is érintettük – idézte fel Hídvégi-Üstös Pál.

Hídvégi-Üstös Pál megérkezik a belvárosba (Fotó: Polgár Tibor)

Elmondása szerint a programban szereplő települések összeállításánál kiemelkedő szempont volt, hogy a Rákóczi-szabadságharc idején fontos szerepet játszó helyszínekre is ellátogathasson.

- Utolsó állomásként július 12-én futok be Tiszaújlakra, a Rákóczi-ünnepségre. Ez egy kárpátaljai magyar kistelepülés, mely az első győztes kuruc csata helyszíne volt. Mindez számomra nagyon fontos, mivel én magam is hagyományőrző vagyok – árulta el a sportoló.

A futó a program ideje alatt naponta 60 és 100 kilométer közötti távot teljesít, mellyel jótékony célt szolgál.

- Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a jelenlegi háborús helyzetben érdemes jobban odafigyelni Ukrajnára, Kárpátaljára, a magyarlakta területekre. Az ukrajnai viszonyok ellenére ugyanis Kárpátalján nincs háború, a térséget a turisták a korábbi évekhez hasonlóan változatlanul látogathatják. A helyi magyarok, ruszinok, románok, ukránok és egyéb nemzetiségűek az idegenforgalomból élnek, a terület pedig gyönyörű, Erdélyhez hasonlatos tájakkal, melyeket a Tisza szel át. A térség gasztronómiája is egészen fantasztikus, az ott élő emberek mindennapjait pedig áthatja a béke és a szeretet. Ezt az üzenetet szeretném átadni, ezért futok 800 kilométert – ismertette tevékenysége figyelemfelhívó szándékát Hídvégi-Üstös Pál, akit Pápán a város nevében Unger Tamás alpolgármester fogadott az Esterházy-kastély előtt.

Hídvégi Üstös Pált Unger Tamás alpolgármester (balra) fogadta az Esterházy-kastély udvarán (Fotó: Polgár Tibor)

– Az idei játékfesztivál főzőversenyének bevételét a kárpátaljai magyarok támogatására ajánlottuk fel, kis kiegészítéssel összesen 328 ezer forintot. Úgy vélem, ezzel, illetve Hídvégi-Üstös Pál futásával közösen még nagyobb hangsúlyt tudunk adni annak az igénynek, ami a kárpátaljai települések részéről felmerült. Emellett pedig továbbra is bíztatunk mindenkit, hogy a maga módján támogassa ezeket a településeket – fogalmazott Unger Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!