Hallgassa élőben!

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott tovább

Hat magyar úszó is érdekelt volt a hétfői előfutamokban, köztük a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 200 pillangón, ők mind a ketten bejutottak a középdöntőbe, ráadásul Milák a legjobb idővel. A címvédő Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma 200 vegyesen úszott, s előbbi a második idővel jutott tovább, utóbbi 17. lett. Az ötkarikás programban most debütáló női 1500 méteres gyorsúszásban Késely Ajna és Mihályvári-Farkas Viktória próbált szerencsét, de sajnos egyiküknek sem jött össze a döntőbe kerülés.

FÉRFI 200 MÉTERES PILLANGÓÚSZÁS, ELŐFUTAM

Kenderesi Tamás a harmadik futamban indult, ahol nem kezdett túl erősen, de a hajrában feljött és 1:55.18-cal a második helyen csapott a célba. A negyedik futamban hárman előzték még meg, így már biztos volt a továbbjutása a középdöntőbe.

Milák Kristóf végig vezetett az ötödik és egyben utolsó előfutamban, s 1:53.58-as idővel, majdnem egy másodpercet verve a negyedik futam győztesére, az első helyen jutott tovább az elődöntőbe. Kenderesi ideje összességében a 8. legjobb volt.

Milák, a szám favoritja igazából játszadozott a mezőnnyel, idejét (amellyel például Rióban bronzérmet lehetett volna nyerni) senki nem tudta megközelíteni, bár az interjúfolyosón a rá jellemző lazasággal megemlítette, nem feltétlen tervezett ilyen úszást elsőre.

NÉZZE MEG VIDEÓN MILÁK KRISTÓF ÚSZÁSÁT!

Bemelegítettem. 1:54-es időt szerettem volna, 1:53 lett, teljesen jó – jegyezte meg, miután egyedüliként tudott 1:54 alá bemenni. – Az első százon elúszkáltam Chaddel, szerencsére nem kezdett be, a második százon meg elmentem. A fordulók jók lettek, azokra figyeltem.”

A középdöntőre hasonló időt tervez („Lehet jobb, de nem kell. Van még utána számom, arra is kell az erő”), a döntőben szeretne jobbat úszni.

A Milák által említett dél-afrikai Chad Le Clos egyébként majdnem elszállt, csak a 16. helyen ment tovább. Nála magabiztosabban úszott Kenderesi, aki csak arra figyelt, hogy futamában ott legyen az elején.

Már vártam, hogy ússzak. Nagyjából elégedett is vagyok, 1:54-gyel kezdődő időt szerettem volna, ez néhány tizeddel elmaradt, de rendben van. Próbáltam a futamomhoz alkalmazkodni, és az utolsó ötvenet meghúzni, ami sikerült. Kicsit tartok a középdöntőtől, mert nem lesz jó érzés reggel úszni. A döntővel már minden rendben lesz” értékelt Kenderesi, és sietett is levezetni, majd még a jégkád is várt rá.

NŐI 200 MÉTERES VEGYESÚSZÁS, ELŐFUTAM

Ebben a számban is két magyar indult, Sebestyén Dalma a második futamban lett 5. helyezett 2:12.42-vel, utólag kiderült, hogy ez nem elég a továbbjutáshoz, mert éppen lecsúszott az elődöntőről (17. legjobb idő).

A 400 vegyes ötödik helye után a rövidebbik vegyes számban Hosszú Katinka biztató formát mutatott. 2:09.70-cel nyerte meg a futamát, és összesítésben is csak az amerikai Kate Douglass tudott jobbat nála.

NÉZZE MEG HOSSZÚ KATINKA FUTAMGYŐZTES ÚSZÁSÁT!

Úgy éreztem, mintha régebben lett volna a négyszáz vegyes, az úszók is elvesznek ebben a lebonyolításban utalt arra Hosszú az M4 Sportnak, hogy délelőttönként vannak a döntők és esténként az előfutamok. – Ez az idő jobb, mint amivel a májusi Eb-n bronzérmes lettem. Még maradt benne, de most megyek is pihenni.”

Sebestyén Dalma 21 századdal maradt le a középdöntőről, amit rendkívül csalódottan vett tudomásul. „Azért is sajnálom, mert a továbbjutás olyan lökést adott volna, hogy biztosan megjavítottam volna az egyéni csúcsomat.

NŐI 1500 MÉTERES GYORSÚSZÁS, ELŐFUTAM

A mieink közül Mihályvári-Farkas Viktória a 3., Késely Ajna az 5. futamban indult. Előbbi 300 métertől az élre állt futamában és 16:02.26-os új egyéni csúccsal toronymagasan meg is nyerte azt. Sajnos a negyedik futamban hatan is jobb időt úsztak nála, így már legfeljebb egyvalaki előzhette meg a döntőbe kerüléséhez. Az utolsó futamot az amerikai Katie Ledecky nyerte új olimpiai csúccsal, s Késely Ajna 1:59.80-nal az ötödik lett, így pont lecsúszott a döntőről, mert összesítésben a 9. helyen zárt, míg Mihályvári-Farkas a 12. lett.

Késely azzal maradt le a döntőről, hogy az utolsó százon megelőzte őt az ausztrál Kiah Melverton. A 400 vegyesen hatodik, 17 éves Mihályvári-Farkas 12 másodpercet javított az egyéni rekordján, és összesítésben 12. lett. Az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky a világ nyolcadik legjobb idejét (15:35.35) érte el a debütáló számban.

A négyszáz gyors után lelkileg össze tudtam magamat szedni. Nagyon nehéz éven vagyok túl, az olimpia előtt másfél-két hónappal még olyan gödörben voltam, amiből nem tudtam, hogy ki tudok-e mászni nyilatkozta Késely. – Ez egy jó 1500 volt, régen nem tudtam tizenhat percen belüli időt úszni. Még úgy is boldog lehetek, hogy kicsivel maradtam le a döntőről. Néha odanéztem a másik pályára, és láttam az ausztrál lányt, de tudatosan nem akartam, hogy eltérítsen a saját iramomtól. Tudtam, hogy köztünk fog eldőlni a továbbjutás, de ha őszinte vagyok, sok lett volna kétszer leúszni a 1500-at a 800 előtt, és még a váltóban is jól akarok teljesíteni.”

„Azért a hangsúly elsősorban a négyszáz vegyesen volt, de az nagy öröm, hogy tizenkét másodpercet javítottam a legjobb időmön vallotta be MIhályvári-Farkas. . Jó lett volna tizenhat perc alá kerülni, ám azzal azért tisztában voltunk, hogy nekem itt egészen minimális esélyem van döntőbe jutni. Ötszázig egyébként kellemes volt, jó tempót mentünk, utána eldöntöttem, hogy sebességet váltok, aztán ezernél azt éreztem, hogy ez túl jól sikerült, mert onnan elkezdett nagyon fájni. Akkor azt mondtam magamnak, a négyvegyest magam miatt úsztam, ezt az utolsó ötszázat viszont azokért úszom le a lehető legjobban, akik a legközelebb állnak hozzám: a szeretteimért, az edzőmért, az engem támogatókért. Nagyon nagy élményt jelentett ez az olimpia, a döntő és a hatodik hely igazi csoda volt számomra, tizenhét vagyok, remélem, még átélhetek hasonló élményeket.”

TOKIÓ 2020, ÚSZÁS
Előfutamok, a magyar érdekeltségű eredmények
Férfiak
200 m pillangó.
1. Milák Kristóf (magyar) 1:53.58, 2. Vang (tajvani) 1:54.44, 3. De Deus (brazil) 1:54.83, … 8. Kenderesi Tamás (magyar) 1:55.18 Milák és Kenderesi továbbjutott a középdöntőbe.
Nők
1500 m gyors.
1. Ledecky (amerikai) 15:35.35, 2. Vang (kínai) 15:41.49, 3. Sullivan (amerikai) 15:46.67, …9. Késely Ajna (magyar) 15:59.80, ..,12. Mihályvári-Farkas Viktória 16:02.26 – Késely és Mihályvári-Farkas kiesett.
200 m vegyes. 1. Douglass (amerikai) 2:09.16, 2. Hosszú Katinka (magyar) 2:09.70, 3. Walsh (amerikai) 2:09.94, …17. Sebestyén Dalma 2:12.42 – Hosszú továbbjutott a középdöntőbe, Sebestyén kiesett.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Hozzászólások

rémisztő
Sokkot kapott a temetőben az éjjeliőr: hátborzongató dolog tűnt fel egy sírban (videó)
Felháborodtak a szülők / 3 órája
Rendőrség ellen uszító és szélsőbaloldali plakátokat rakott ki egy tanár az osztályteremben
A gimnáziumi történelemtanár különböző radikális mozgalmak zászlóival is kidíszítette a termet.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ZOLTÁN 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 18-án 11 órakor lesz a gannai temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik KOCZOR REZSŐNÉ szül. Nemes Vilma szeretett édesanyánk, nagymamánk temetésén részt vettek, gyászunkban, mélységes fájdalmunkban őszinte részvéttel osztoztak. Köszönet a vigasztaló szavakért és a szeretet virágaiért. A gyászoló család
„Egy könnycsepp a szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon, érted ég. Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LACZA FERENC életének 76. évében elhunyt. Utolsó útjára szeptember 17-én 17 órakor kísérjük a tósokberéndi katolikus temetőben. Engesztelő gyászmisét 16 órakor, a tósokberéndi templomban tartjuk. Gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él...” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ECKERT AMBRUS életének 95. évében szerető szíve örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 17-én 11 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS JÓZSEFNÉ szül. Potó Ilona 73 éves korában csendesen megpihent. Utolsó útjára kísérjük 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor, Balatonfüreden a köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TISCHLER REZSŐ életének 84. évében örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 17-én 15 órakor lesz a herendi temetőben. Előtte gyászmise, 14.15-kor a katolikus templomban. Gyászoló család
„Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyánk, Nagymamánk, Dédnagymamánk MAYER GYULÁNÉ (született: Léman Erzsébet) 80 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben történik Nagyesztergáron. Gyászoló család
„Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag. Lelked, mint a fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok közt a legfényesebb te vagy, Utat mutatsz, mert szívünkben örökké itt maradsz." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VÖRÖS BÉLA /Lesencefalu/ halálának 15. évfordulóján. Leánya: Klári és családja
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag. Lelked, mint a fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok közt a legfényesebb te vagy, Utat mutatsz, mert szívünkben örökké itt maradsz." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VÖRÖS BÉLA /Lesencefalu/ halálának 15. évfordulóján. Leánya, Klári és családja
Köszönetet mondunk mindazoknak akik, szeretett hozzátartozónkat TAKÁCS FERENCET utolsó útjára elkísérték, gyászunkban osztoztak. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk BORDÁCS ISTVÁN temetésén megjelentek, végső tiszteletüket tették, sírjára koszorút, virágot tettek vagy bármilyen módon osztoztak gyászunkban. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HAJÓS LÁSZLÓ Jánosházi születésű, sümegi lakos 2021. szeptember 10-én 82 éves korában elhunyt. Gyászmise Sümegen a Plébánia Templomban 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 9 óra 30 perckor, temetése e napon 11 órakor a jánosházi temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÉVAI BORBÁLA 78 éves korában csendesen megpihent. Temetéséről szűk családi körben gondoskodunk. Angyalok őrizzék örök álmát. Gyászoló család
"Az Édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BLAU JÓZSEFNÉ Szül.: Szokoli Mária 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor lesz a balatonhenyei temetőben. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy ERDŐS BÉLA 70 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. szeptember 16-án, 15 órakor kísérjük a veszprémi Vámosi úti temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBŐK ANDREA 58 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 17-én, pénteken 11 órakor lesz a felsőörsi református temetőben. A gyászoló család
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PONGRÁCZ JÁNOS 70 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 13 órakor lesz a lesenceistvándi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MIHÁLY PÉTER balatonfűzfői lakos 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én 13 órakor a balatonfűzfői temetőben lesz. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
VASS ÁGOSTON GUSZTÁV 15 éve már hogy elmentél, de emléked szívünkben örökké él. Soha nem feledünk. Szerető családod: feleséged, lányaid, vőd, unokáid
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓSA LÁSZLÓ 83 éves korában örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. szeptember 14-én 11 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünket utolsó útjára elkísérik, gyászunkban bármily módon osztoznak. Gyászoló szerettei
szüret / 5 órája
Az egész éves borászati munka gyümölcsét ünnepelték Takácsiban
Laskovics Márió
Végtelen dűne / 5 órája
Szabadtéri kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeum előtt
Nagy nap / 5 órája
Orbán Viktor: átadtuk a Bárányfelhő református óvodát
Nem zördült meg a háló a hétvége derbijén / 5 órája
Ritkán látott sportszerűtlenség az úrkúti derbin
Horváth Gábor
Próbatételek / 5 órája
Gulyás Gergely: az európai kereszténység nem él könnyű időket
Magyar Kupa / 5 órája
Egy góllal volt jobb a Gyirmót FC Győr
Horváth Gábor