Hallgassa élőben!

Tóth Krisztián nemcsak bronzérmet nyert, a mestere BMW-motorját is

Tóth Krisztián örömkönnyekben úszva érkezett az interjúzónába az olimpiai bronzérme megszerzése után. Miután megnyugodott, beszélgettünk vele a Rio óta bejárt hosszú és viszontagságos útjáról, mentális és érzelmi háttérről, különleges diétáról és a magyar olimpizmus mérföldkövéről. Egy érett, boldog sportember állt velünk szemben.

 

– Boldog születésnapot édesapámnak és az egyik legjobb barátomnak, hiszen ma ünneplik mindketten!

– Ezt ígérte nekik?
– Édesapámnak igen, érmet. Ezzel jutalmazom, és éljen még száz évet egészségben, boldogságban! Leírhatatlan ez az egész. A teljes napom egy csoda volt, gondolkodtam azon is, hogy ha ez az érem itt marad, akkor is hatalmas tapasztalás volt ez Rio után. Nem győzöm megköszönni a rengeteg segítséget, amit kaptam elsősorban a családomtól, aztán a szakemberektől, akik mellettem és mögöttem álltak, az MTK-nak, amely befogadta az egész szakosztályunkat, és támogat minket, hogy ezekért a pillanatokért élhessünk. Köszönöm a csapattársaimnak is azt a munkát, amit hozzátettek ahhoz, hogy jó formát tudjak mutatni: ez nekik is lemondással járt, amit majd igyekszem a hasznukra is kamatoztatni. Nagyon hosszú a sor, remélem, ezzel kicsit vissza tudtam adni nekik a segítségükért.

– Más volt a bronzmérkőzésre várakozni, mint az előzőekre?
– Abszolút nem. Hidegen hagyott a körítés, így készültem fel Tamással, a coachommal. Nem érdekelt, hogy ki van itt és ki nincs, az volt a koncepció, hogy csak menjünk előre, csináljuk a melónkat. Nem foglalkoztam vele, hogy orosszal küzdök, hogy olimpiai éremért, hogy nem fekszik nekem és még nem tudtam legyőzni – ezért szép az olimpia.

– Az a 2016-os, Rióban tett kijelentése eszébe jutott, hogy a magyar olimpiai újoncokat agyonnyomja az olimpia?
– Erre most azt tudom mondani, hogy ezt meg kell élni. Aki elsőre meg tudja oldani, az a klasszis, én meg csak a bajnok voltam, aki ment az úton, és próbálta behozni, amivel le van maradva a klasszisoktól… Óriási, hogy a második olimpiámra összeértek a dolgok. Temérdek tapasztalás, rutinszerzés, trillió küzdelem, minden kellett ahhoz, hogy ez így összejöjjön.

– Ehhez nyilván kellett a család is.
– Igen, a feleségemnek és az ő családjának is hálával tartozom. Az a rengeteg segítség, a főzés, a diétás ételek, amiket előkészítettek nekem, hogy ne száz, hanem kilencven kilóval jöjjek ki Tokióba. Ez nem ment volna egyedül, úgy szinte lehetetlen. Összeállt az egész, ez a legjobb kifejezés. Örülök, hogy elkísértek ezen az úton – és talán még nem is értünk a végére. Habár sietek haza, hogy mindent megbeszélhessünk.

– Van egy jó hírünk: Magyarország 500. nyári olimpiai érmét csomagolhatja a bőröndbe!
– Szép kerek szám! Nagyon örülök neki, és remélem, még ezen az olimpián lesz vagy nyolcszáz!

INTERJÚ PÁNCZÉL GÁBORRAL

– Merre van a pulzusa? – léptünk oda a kérdéssel Krisztián mesteréhez, a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányához, Pánczél Gáborhoz.
– Most már nyugszom… Voltak a bronzmérkőzésen izgalmas pillanatok, de annyira éles volt ma Krisztián, hogy a kritikus meccseket, amiket eddig elveszített, mert nem volt annyira fontos, vagy nem készült még fel rá, azok ezúttal mind a javára dőltek el. A német ellen szerencsétlen helyzet alakult ki, amit még nem tudtam visszanézni, ám beakadt a lába a nadrágba, azért esett el! Számítottunk arra a támadásra, furcsa is volt, hogy elesett miatta, viszont sosem foglalkozom azzal a küzdelemmel, ami véget ért, úgyhogy gyorsan le is szakítottam erről a sztoriról. A hollandra készültünk, aki világbajnokként azért nagy falat, az orosz pedig a súlycsoport egyik legerősebb tagja. Krisztián azonban a maximumot hozta, ez most a bronzra elég volt.

– A tanítványa már nap közben úgy nyilatkozott, hogy élvezi az egészet, mitől ez a nagy öröm?
– Tudom, hogy a koronavírus-fertőzés nagyon súlyos betegség, ám nekünk hatalmas szerencsét hozott, hiszen egy évvel elhalasztották a játékokat, Krisztián pedig olyan elképesztő változáson ment át ezalatt, ami nélkül világversenyen stabilan eredményt produkálni rettenetesen nehéz. Találtunk egy megfelelő coachot, aki a megfelelő pillanatban a megfelelő szavakat használta, Krisztián pedig megérett erre, és még januártól mostanáig is olyan fejlődésen ment keresztül, ami olimpiai érmet hozott. Ez pedig egy sportoló pályafutásának a csúcsa. A színéről nem szívesen beszélek, mert ez a súlycsoport, amelyben az első nyolcból hét európai – tehát egy Európa-bajnokság is egy kis olimpia, ráadásul súlycsoportonként egy nemzetből kettővel is meg kell harcolni… –, borzasztóan nehéz. Rendkívül boldog vagyok, viszont augusztustól folytatódik a munka, hiszen a fiatalokkal a korosztályos világversenyekre készülünk.

– Mióta érzi azt, amire egyre többször hivatkoznak, hogy sínre kerültek?
– Január óta. Akkor hazajöttünk a Mesterek tornájáról, ő depresszív hangulatban, ezért bizonyos körülményeket meg kellett változtatni, ami egyeseknek talán nem tetszett, azonban meg kellett lépni.

– Miket?
– Erről nem szívesen beszélnék, mert személyeket érint. Vannak azonban versenyzők, akik nem tudnak minden pillanatban felnőni a pillanathoz, noha az adottságaik meglennének hozzá. Ezt észre kell venni, és változtatni. Ugyanakkor ismét hangsúlyozom, hogy a coach, vagy pszichológus, vagy mentáltréner – kinek, melyik tetszik jobban – belépése volt a kulcs, mert olyan szinten rendbe tette és olyan tréningeket alkalmaztak a játékok előtt, ami nélkül sok versenyző nem fog odaérni, ahova pedig elérhetne.

– Hol találták ezt a szakembert?
– Nagy szerencsénk volt. A pandémia miatt, ugye, rengeteg verseny kimaradt, és a danvizsgára készítettem fel tizenkét emberemet. Ez külön szakma, én meg nem szeretek kotnyeleskedni, úgyhogy rábíztam a megfelelő emberre: én tartottam az edzést, ő a vizsgafelkészítést, ami komoly program, hónapokon át tartott. És ez az ember bejött, beszélgettünk, gyorsan kiderült, hogy mivel foglalkozik még, én pedig azonnal megkérdeztem tőle, hogy volna-e kedve segíteni nekünk. Nyitott kapukat döngettem, majd beestem rajta, közöltem, hogy pszichológusokkal már próbálkoztunk, és ugyan működtek, az áttörés sajnos elmaradt. Kértem, hogy rafináltan kerítsük be Krisztiánt… Odaadtam neki a telefonszámot, ám nem telefonált, mire Tamás – a coach – azt mondta, hogy ugyan nem hívta senki, ő azért megpróbálná. Ennek nagyon örültem és biztattam, hogy ha szakmailag úgy ítéli meg, hogy van értelme, hívja. És akkor elindult a folyamat, amely révén immár Eb-, vb- és olimpia érme is van Krisztiánnak. Ezt kevesen csinálják meg. Én meg buktam egy motort.

– Hogy micsoda?!
– Azt mondtam neki, ha érmet szerez, az övé. Ez úgy kezdődött, hogy az első világversenyén, egy junior-világbajnokságon felajánlottam neki az egyik órám, ha érmes lesz, mert nekem elég sok van. Persze, amikor ment fel a bronzért, rádöbbentem, hogy az istenit, a legszebbet fogja kiválasztani! Csakhogy akkor kikapott egy orosztól – ezt most visszaadtuk! Ezúttal felajánlottam neki a BMW-motoromat, amitől ezennel a nagy nyilvánosság előtt elbúcsúzom. De még le kell vizsgáznia, addig a garázsban marad bezsírozva!

Hozzászólások

rémisztő
Sokkot kapott a temetőben az éjjeliőr: hátborzongató dolog tűnt fel egy sírban (videó)
Felháborodtak a szülők / 4 órája
Rendőrség ellen uszító és szélsőbaloldali plakátokat rakott ki egy tanár az osztályteremben
A gimnáziumi történelemtanár különböző radikális mozgalmak zászlóival is kidíszítette a termet.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY ZOLTÁN 81 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 18-án 11 órakor lesz a gannai temetőben. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik KOCZOR REZSŐNÉ szül. Nemes Vilma szeretett édesanyánk, nagymamánk temetésén részt vettek, gyászunkban, mélységes fájdalmunkban őszinte részvéttel osztoztak. Köszönet a vigasztaló szavakért és a szeretet virágaiért. A gyászoló család
„Egy könnycsepp a szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon, érted ég. Egy fénykép, mely őrzi emléked, S egy út, mely elvitte az életed. A bánat, a fájdalom örökre megmarad, Mindig velünk leszel, az idő bárhogy is halad.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LACZA FERENC életének 76. évében elhunyt. Utolsó útjára szeptember 17-én 17 órakor kísérjük a tósokberéndi katolikus temetőben. Engesztelő gyászmisét 16 órakor, a tósokberéndi templomban tartjuk. Gyászoló család
„Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk álltál, Te, aki sosem kértél, csak adtál, Örökre elmentél, szereteted szívünkben örökké él...” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ECKERT AMBRUS életének 95. évében szerető szíve örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 17-én 11 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik gyászunkban bármely módon osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS JÓZSEFNÉ szül. Potó Ilona 73 éves korában csendesen megpihent. Utolsó útjára kísérjük 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor, Balatonfüreden a köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TISCHLER REZSŐ életének 84. évében örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 17-én 15 órakor lesz a herendi temetőben. Előtte gyászmise, 14.15-kor a katolikus templomban. Gyászoló család
„Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében.” Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Édesanyánk, Nagymamánk, Dédnagymamánk MAYER GYULÁNÉ (született: Léman Erzsébet) 80 éves korában csendesen megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatása szűk családi körben történik Nagyesztergáron. Gyászoló család
„Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag. Lelked, mint a fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok közt a legfényesebb te vagy, Utat mutatsz, mert szívünkben örökké itt maradsz." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VÖRÖS BÉLA /Lesencefalu/ halálának 15. évfordulóján. Leánya: Klári és családja
"Ott pihensz, ahol már nem fáj semmi, S nyugalmadat nem zavarja senki. Életed elszállt, mint a virágillat, De emléked ragyog, mint a fényes csillag. Lelked, mint a fehér galamb, csendesen messzire szállt. Hiába keresünk, könnyes szemünk már többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok közt a legfényesebb te vagy, Utat mutatsz, mert szívünkben örökké itt maradsz." Soha el nem múló szeretettel emlékezünk VÖRÖS BÉLA /Lesencefalu/ halálának 15. évfordulóján. Leánya, Klári és családja
Köszönetet mondunk mindazoknak akik, szeretett hozzátartozónkat TAKÁCS FERENCET utolsó útjára elkísérték, gyászunkban osztoztak. Gyászoló család
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk BORDÁCS ISTVÁN temetésén megjelentek, végső tiszteletüket tették, sírjára koszorút, virágot tettek vagy bármilyen módon osztoztak gyászunkban. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HAJÓS LÁSZLÓ Jánosházi születésű, sümegi lakos 2021. szeptember 10-én 82 éves korában elhunyt. Gyászmise Sümegen a Plébánia Templomban 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 9 óra 30 perckor, temetése e napon 11 órakor a jánosházi temetőben lesz. Köszönjük mindazoknak, akik fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DÉVAI BORBÁLA 78 éves korában csendesen megpihent. Temetéséről szűk családi körben gondoskodunk. Angyalok őrizzék örök álmát. Gyászoló család
"Az Édesanyák nem halnak meg, Csak fáradt szívük pihenni tér." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BLAU JÓZSEFNÉ Szül.: Szokoli Mária 89 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 15 órakor lesz a balatonhenyei temetőben. Gyászoló család
Megtört szívvel tudatjuk, hogy ERDŐS BÉLA 70 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. szeptember 16-án, 15 órakor kísérjük a veszprémi Vámosi úti temetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott, Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SEBŐK ANDREA 58 éves korában örökre megpihent. Temetése 2021. szeptember 17-én, pénteken 11 órakor lesz a felsőörsi református temetőben. A gyászoló család
"Küzdöttem értetek szívvel és erővel, de mint a büszke fák, végül ledőltem. Most szívemből kérem tőletek, Szeressétek egymást, mert én már nem leszek..." Mély megrendüléssel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PONGRÁCZ JÁNOS 70 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 16-án, csütörtökön 13 órakor lesz a lesenceistvándi temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy MIHÁLY PÉTER balatonfűzfői lakos 64 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én 13 órakor a balatonfűzfői temetőben lesz. Kérjük kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család
VASS ÁGOSTON GUSZTÁV 15 éve már hogy elmentél, de emléked szívünkben örökké él. Soha nem feledünk. Szerető családod: feleséged, lányaid, vőd, unokáid
Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓSA LÁSZLÓ 83 éves korában örökre megpihent. Búcsúztatása 2021. szeptember 14-én 11 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünket utolsó útjára elkísérik, gyászunkban bármily módon osztoznak. Gyászoló szerettei
szüret / 6 órája
Az egész éves borászati munka gyümölcsét ünnepelték Takácsiban
Laskovics Márió
Végtelen dűne / 6 órája
Szabadtéri kiállítás nyílt a Szépművészeti Múzeum előtt
Nagy nap / 6 órája
Orbán Viktor: átadtuk a Bárányfelhő református óvodát
Nem zördült meg a háló a hétvége derbijén / 6 órája
Ritkán látott sportszerűtlenség az úrkúti derbin
Horváth Gábor
Próbatételek / 6 órája
Gulyás Gergely: az európai kereszténység nem él könnyű időket
Magyar Kupa / 7 órája
Egy góllal volt jobb a Gyirmót FC Győr
Horváth Gábor