Vízilabda

2019.03.26. 14:25

A férfi és a női pólóválogatott is összeállt az EK-meccsekre

Keretet hirdetett Bíró Attila, a magyar női, illetve Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is – bár utóbbi egyelőre húszfős csapattal készül, a keret szűkítésére később kerül sor. A hölgyekre Torinóban, az urakra Zágrábban vár az Európa Kupa megmérettetése.

Véglegesítette keretét az Európa Kupa Torinóban, pénteken kezdődő hatos döntőjére Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A magyar szövetség keddi tájékoztatása szerint a szakember két kapust, a betegséggel küszködő Kasó Orsolyát, illetve a 18 esztendős Magyari Aldát hagyta ki, míg a mezőnyjátékosok közül Máté Zsuzsanna és Faragó Kamilla nem tart a csapattal a torinói tornára.

A magyarok pénteken a címvédő görögökkel játszanak a négy közé jutásért, és sikerük esetén az oroszokkal találkoznak másnap. Az Európa Kupából az első három jut a világliga júniusi szuperdöntőjébe, melynek Budapest ad otthont, így annak a magyar válogatott automatikus résztvevője. A nyári torna győztese szerez elsőként kvótát a 2020-as tokiói olimpiára.

A női válogatott kerete:

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Tóth Eszter (BVSC)

Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A Magyar Vízilabda Szövetség keddi közleménye szerint a férfiaknál húszfős csapat kezdi meg a felkészülést az Európa Kupa jövő heti nyolcas döntőjére, melyet Zágrábban rendeznek. A közlemény szerint Märcz Tamás szövetségi kapitány egymás közötti mérkőzéseken szeretné tesztelni a decemberben elfogadott szabálymódosításokat, ezért van szükség a nagyobb létszámra.

„A berlini világkupán a most megnevezett keretből tizenkét játékos már élesben megismerkedett velük, nekik inkább frissíteniük kell az élményeket, a többiek először találkoznak majd a változásokkal. Néhány edzésre feltétlen szükség van ahhoz, hogy felvegye mindenki az új szabályok pörgősebb ritmusát” – indokolt a szakember, aki jövő hétfőtől szerdáig a Komjádi Uszodában készül keretével, melyet azután 15 fősre szűkít.

Märcz Tamás hangsúlyozta, az Európa Kupa előtti edzéseken célirányosan a megfelelő fizikai állapot elérésére helyezik a hangsúlyt,

és igyekeznek elérni, hogy a játékosok minél gyorsabban alkalmazkodjanak az új szabályokhoz, illetve az első mérkőzéshez közeledve egyre inkább előtérbe kerül majd a Montenegró elleni játék is.

Az új szabályokkal – köztük azzal, hogy bizonyos esetekben rövidül a támadóidő, kevesebb lesz az időkérés, rövidebb a nagyszünet – a játék gyorsabbá válik, a csapatoknak kevesebb idejük lesz támadni, ezzel pedig több hiba adódhat.

A zágrábi Európa Kupa nyolcas döntőjéből három csapat kerül a világliga belgrádi Szuperdöntőjébe, melynek biztos résztvevője a rendező Szerbia. A világliga győztese elsőként szerez jogot a tokiói olimpiai indulásra.

Märcz Tamás elárulta, hogy a jövő héten megkezdi edzéseit egy B-válogatott is, amelyből a nyári Universiade-csapatba is bekerülhetnek játékosok.

Ebben a keretben akár felnőtt válogatott pólósok is szerepet kaphatnak – a névsort a szakmai stáb a napokban hozza nyilvánosságra. A csapatot – amelynek szoros lesz az együttműködése a válogatottal – Horváth János vezeti.

A magyar férfi válogatott kerete:

Kapusok: Kardos Gergely (Szolnoki Dózsa), Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnoki Dózsa), Bátori Bence (Szolnok Dózsa), Bedő Krisztián (PannErgy-Miskolci VLC), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Kovács Gergő (A-Híd OSC Újbuda), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC Újbuda), Nagy Ádám (PannErgy-Miskolci VLC), Német Toni (FTC-Telekom Waterpolo), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Sedlmayer Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo), Vámos Márton (FTC-Telekom Waterpolo), Zalánki Gergő (Szolnoki Dózsa)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!