Sport

2012.12.17. 15:23

A finnországi magyar fiatalember

Alsóörs - Kétségtelenül az MKB Kézilabda Utánpótlásközpont legkülönlegesebb hallgatója Dániel Sadojevic Jelacik. A fiatalember Finnországból érkezett.

Novothny Ottó

Igazi nemzetközi egyéniség, hiszen Budapesten született, majd édesapja hazájába, Szerbiába költözött. Aztán a család (édesanyja magyar) Finnországban telepedett le. Dániel aranyos-furcsán beszél magyarul, gyakran megnevetteti társait szokatlan szófordulataival.

- Egyéves voltam, amikor a finnekhez költöztünk - mesélte a tizenhárom esztendős ifjú. - Eleinte kosárlabdáztam, de nem voltam túlzottan jó benne. Aztán megtetszett a kézilabda és így akadtam Alsóörsre, ahová fél évvel ezelőtt jöttem.

A szőke fiatalember azt mondja, a legszokatlanabb az volt neki, hogy a magyar srácok milyen magasak.

- Nehéz volt egyedül ideköltözni, de a nevelőszüleim, akiknél lakom, nagyon sokat segítettek. Emellett anyuékkal, a testvéreimmel is az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot, nem múlik úgy el nap, hogy ne mesélném el, mi történt. A barátaimmal is sokat dumálunk, így hamar elmegy az idő.

Dániel a legmesszebbről érkezett diákja a kézilabdás központnak (Fotó: Penovác Károly)

Dániel beszámolt róla, hogy taktikailag rengeteget tanult, hiszen a kézilabda nem tartozik a népszerű sportágak közé Finnországban.

- A társaimmal remekül érzem magam, sokat hülyéskedünk, a suli is elmegy - számolt be a mindennapjairól. - Igaz, ott még néha a nyelv miatt vannak gondjaim. Magyarországon már sok helyen voltam, például Budapest kimondottan tetszett.

Azt is bevallotta, hogy a magatartásán javítania kell, ezen most dolgozik.

- Felnőttkoromban edző szeretnék lenni, de előtte még a finn válogatottba is jó lenne bekerülni - fejezte be Dániel.

 

A kosárlabda más, mint a kézilabda

A magyar fiatalember elmesélte, hogy kosárlabdás múltja miatt  nehezen szokott hozzá a kézilabdás kemény ütközésekhez. Gyakran még most is éppen ez hiányzik ahhoz, hogy a  játékban jól teljesítsen. Ugyanakkor, amikor a szünetben hazament Finnországba,  a haverokkal azonnal mentek le kosarazni. Néhány perc után kiakadtak a barátai attól, hogy milyen "vadállat" lett belőle. Dániel nevetve idézte fel társai rémült arcát, amikor "kézilabdás" módszerekkel védekezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!