Sport

2016.01.26. 19:05

A fiú legyőzte apját – Nem várt izgalmak a magyar-spanyolon

Veszprém, Wroclaw – Veszprémi, szegedi játékosok, valamint kapitányunk fia is pályára lépett kedden a magyar válogatott ellen a kézilabda Eb-n. Csapatunk meglepetést okozott.

Horváth Gábor

Spanyolország-Magyarország

31:29 (15:15)

Wroclaw. V.: Gousko, Repkin (beloruszok). Spanyolo.: Perez de Vargas, Sterbik (kapusok), Gurbindo 1, Maqueda 1, Tomas 4, Entrerrios 4, Aguinagalde 2, Ugalde 3, Canellas 4, Morros, Robledo 4, Beana, Rivera 5 (4), Del Arco, Dusebajev 3. Szövetségi kapitány: Manolo Cadenas. Magyarország: Mikler – Hornyák, Nagy L. 9, Nagy K. 5, Bánhidi 2, Bodó 3, Iváncsik 1. Csere: Bartucz (kapus), Schuch 1, Borsos, Faluvégi 1, Jamali 3, Ancsin 1, Zubai 1, Gazdag 2 (2), Pásztor. Szövetségi kapitány: Talant Dusebajev.

Kiállítások: 10, ill. 10 perc.

Hétméteresek: 4/4, ill. 3/2.

Régi jó ismerősök találkoztak a magyar-spanyol összecsapáson, az első gólt mindjárt a Veszprémben kézilabdázó Ugalde szerezte. Nem sokkal később azonban már mi vezettünk, régen láttuk ilyen elszántnak és összeszedettnek a magyar együttest, 4. perc: 1:3.

Sajnos a hetes lövő hatékonyságunk nem változott, Hornyák hibázott, a másik oldalon utat talált a hálóba a büntető. Spanyolország egyenlített, de nem sokkal később ismét kettőre nőtt az előnyünk, 3:5.

A mieink taktikusan és jól kézilabdáztak, Mikler védése és Nagy Kornél gólja után ellenfelünk időt kért, 11. perc: 3:6. Pár perc múlva Dusebajevnek kellett tanácskozásra hívni övéit, időközben a magyar válogatott kapitányának fia, Alex Dusebajev is pályára került a spanyoloknál. A 16. perc végén épp ő egalizált, 8:8. A folytatásban megint vezetést szereztünk, a szegedi Robledo egyenlített, 10:10. Nagy László segítette át csapatát a holtponton, ismét két gól volt a különbség a javunkra. A forgatókönyv nem változott, vetélytársunk egyenlített, a szünetben szintén döntetlen volt az állás.

Nagy Kornél (b) és Bánhidi Bence (k), valamint a spanyol Jorge Maqueda (j) és Juan del Arco (háttal) az olimpiai kvalifikációs férfikézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 2. csoportjában vívott Spanyolország - Magyarország mérkőzésen a lengyelországi Wroclawban 2016. január 26-án. MTI Fotó: Kovács Anikó

A második játékrészt Sterbik Árpáddal a kapuban kezdték a spanyolok, akik emberelőnyben rögtön két góllal léptek meg. Most mi tapadtunk rájuk, 39. perc: 20:19.

Szerencsére nem esett szét a játékunk, továbbra is koncentráltak voltunk, nem hagytuk magunkat, Schuch egyenlített, 45. perc: 23:23. Megvolt az esélyünk, hogy emberelőnyben átvegyük a kezdeményezést, de nem tudtunk betalálni, míg ellenfelünk igen. Háromra nőtt a hátrányunk, 50. perc: 27:24. Hiába lőtt jól Jamali, néggyel vezetett Spanyolország, hat perc volt hátra, 29:25.

Nagy hajrára volt szükségünk. Jamali és Zubai szépített, Tomast ráadásul kiállították, megkaptuk az esélyt, 29:27. Nagy László bombázott, már csak egy gól volt a hátrány. Dusebajev sajnos számunkra rosszkor talált be, Gazdag hiába értékesítette hetesét, utolsó támadásukat megpróbálták végig húzni a spanyolok. Sikerült is nekik, sőt büntetőből még a legvégén eredményesek is voltak.

Nem sokan várták, hogy a magyar - az Európa-bajnokságon mutatott formája alapján – megszorongatja a spanyol válogatottat, de végül igazi ki-ki meccs lett a találkozóból. Csapatunk játéka pozitív meglepetés volt, sajnos pontot nem ért.

Nyilatkozatok, értékelések

"Vesztes mérkőzés után mindig nehéz megszólalni. Ma volt az utolsó lehetőségünk, ettől a pillanattól kezdve az olimpiai játékokra való kijutás álom és nem realitás" - értékelt Talant Dujshebaev szövetségi kapitány az M4 Sportnak. Hozzátette, amíg az alapvető dolgokat nem tudják megtenni, vagy csak nehezen, addig felesleges taktikáról beszélni. "Három napot pihentünk, ráadásul a svédek utánunk játszanak, így nem hivatkozhatunk fáradtságra. Fel kell készülnünk, harcolni, küzdeni, és meg kell nyernünk a svédek elleni mérkőzést."

A válogatott csapatkapitánya, a kilenc kísérletéből kilenc gólt szerző Nagy László szerint érettebb teljesítményt nyújtottak, mint a korábbi találkozókon.

"Örültem volna, ha az elmúlt két meccsen is így mentünk volna ki a pályára. A svédek ellen is ugyanígy menni kell előre" - nyilatkozta a mezőny legjobbjának választott Nagy László.

Schuch Timuzsin szerint apróságokban hibázott az együttes, s néhány ilyen momentum billentette a spanyolok javára a találkozót.
"A elmúlt három napban visszamentünk az alapokra, és ezek ezen a meccsen ki is jöttek." Hozzátette, hogy egyszerű játékkal volt esélyük.

Nagy Kornél szerint jobb játékot nyújtottak, mint az előző mérkőzéseken, de ezúttal ez is kevés volt.

"Előreléptünk a taktikai elemekben támadásban mindenképp, de jó kapusteljesítménnyel védekezésben is végig pariban voltunk. Nincs szégyellnivalónk, holnap ugyanilyen játékkal szeretnénk kijönni."

Mikler Roland úgy fogalmazott, az a legnagyobb probléma, hogy egy ilyen erős ellenféllel szemben, kiélezett mérkőzésre hagyták a döntést.

"Több extrát szerettem volna hozzátenni a csapat teljesítményéhez. Szerintem fantasztikus fejlődést mutatott a csapat, jól és kreatívan játszottunk."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!